17 °c

Türkiye'de ilk! TÜBİTAK desteği ile TEKEBANK kuruldu

Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası TEKEBANK Ankara'da kuruldu. Sayısı her geçen gün azalan Ankara Keçisini çoğaltmak için TÜBİTAK yardımı ile kurulan Teke Sperma Bankası”nda, suni tohumlamayla elit sürüler oluşturulması hedefleniyor. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Ali Daşkın ve ekibi, üniversitenin araştırma fonu ve TÜBİTAK desteğiyle Ankara...

Güncel Haberi
Türkiyede ilk! TÜBİTAK desteği ile TEKEBANK kuruldu
Türkiye'de ilk! TÜBİTAK desteği ile TEKEBANK kuruldu

Türkiye'nin ilk keçi sperm bankası TEKEBANK Ankara'da kuruldu. Sayısı her geçen gün azalan Ankara Keçisini çoğaltmak için TÜBİTAK yardımı ile kurulan Teke Sperma Bankası”nda, suni tohumlamayla elit sürüler oluşturulması hedefleniyor.

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nde Öğretim Üyesi Ali Daşkın ve ekibi, üniversitenin araştırma fonu ve TÜBİTAK desteğiyle Ankara keçisi için Tekebank sperm bankası projesini hayata geçirdi. Projede İtalyan Araştırma Enstitüsü ile de işbirliği yapıldı. Sperm bankasıyla tiftik üretimini artırmak için, özel olarak seçilen keçilerle tür ıslah edilecek.
Prof. Dr. Ali Daşkın, proje hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’de geliştirilmiş, üretilmiş ve üstün verim özellikleri olan tekelerden bir sperma bankası kapsamında bir ilk oluşturduk. 15’ten fazla teke spermasıyla 5 bin adet doz depoladık. Bu sperma bankasında Ankara keçisi tekeleri var. Ankara keçisi çok önemli bir havyan varlığımız. Biz 2 bin yıldır bu bölgede Ankara keçisini yetiştiriyoruz. Üniversitemizde üretilen modern teknolojik üretim yöntemleri yayılsın, çiftçilerimize aktarılsın ve birim hayvan başına aldığımız tiftik miktarını arttıralım istiyoruz."
Bütün dünyada Angora olarak bilinen Ankara keçisinin son yıllarda sayısının azaldığını belirten Prof. Dr. Daşkın, şu anda bu türün koruma altında olduğunu söyledi. Projeyle hayata geçirilen modern tekniklerle keçilerin sayılarının artırılması amaçlanıyor.
Bir türü geliştirmenin en önemli yolunun, onların içinden iyi bireyleri seçmek, onları üretmek, çoğaltmak ve bunu yetiştiriciye dağıtmak olduğunu ifade eden Prof. Dr. Daşkın, "Sadece tiftik keçisi için değil bütün hayvancılıkta damızlık geliştirmek ve bunu dağıtmak zorundayız. Çünkü geleneksel yöntemlerle alabildiğimiz ürün miktarı belirli, bunu arttırmanın yolu ileri yöntem yetiştirme tekniklerini kullanmak. O nedenle bu projede biz Ankara’nın değişik bölgelerinden elde ettiğimiz, bulup ve seçip buraya getirdiğimiz tekelerden spermalarını ürettik ve bununla ilgili bir katalog oluşturduk" diye konuştu.
Daşkın katalogunu oluşturdukları tekelerle ilgili şunları anlattı: "Hepsinin özelliklerine göre isimleri de var, mesela ‘Lüleciğimiz’ var, uzun lüle yapısına sahip. Bunun yavruları doğduğunda bize uzun lüleli tiftikler verecek. Bunları etiketledik ve ona göre bankamızda depoladık. Yetiştiricilerimizden talep geldiğinde bu spermalarla keçilerini tohumlayabiliriz. Ankara’nın üç tane önemli markası var, keçisi, kedisi ve tavşanı. Ankara keçisinin tiftiği dünyada çok önemli bir üretimdir, bizim sahip olduğumuz bir değerdir ve bunu üretmek, geliştirmek ve ülkemize bununla ilgili kazanç getirmek istiyoruz."

Sıradaki Haber