17 °c

Ülkücü Hareketin Lideri Türkeş'in vefatının 19. yılı

ANKARA (AA) - Ülkücü Hareketin Lideri Alparslan Türkeş, vefatının 19. yılında anılıyor.MHP'nin kurucusu ve ilk genel başkanı Türkeş'in Beştepe'deki kabrinde yarın anma töreni düzenlenecek. Türkeş, Kayseri'nin, Pınarbaşı ilçesinin Yukarı Köşkerli Köyünde yaşayan Koyunoğlu ailesinin bir toprak meselesi yüzünden giriştiği kavga sonucu Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs'a...

Güncel Haberi
Ülkücü Hareketin Lideri Türkeş'in vefatının 19. yılı
Ülkücü Hareketin Lideri Türkeş'in vefatının 19. yılı

ANKARA (AA) - Ülkücü Hareketin Lideri Alparslan Türkeş, vefatının 19. yılında anılıyor.

MHP'nin kurucusu ve ilk genel başkanı Türkeş'in Beştepe'deki kabrinde yarın anma töreni düzenlenecek.

Türkeş, Kayseri'nin, Pınarbaşı ilçesinin Yukarı Köşkerli Köyünde yaşayan Koyunoğlu ailesinin bir toprak meselesi yüzünden giriştiği kavga sonucu Sultan Abdülaziz'in fermanıyla Kıbrıs'a sürgün edilmesi nedeniyle 25 Kasım 1917 tarihinde, Koyunoğlu soyuna mensup Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanımın oğulları "Ali Arslan" olarak Lefkoşa'da doğdu.

İlkokul ve rüştiye yıllarında Türklük ve Türkçülük ile ilgili hocalarından feyiz alan hocalarından Osman Zeki Bey, Ali Arslan'ın adını "Senin adın Alparslan olsun ve Sultan Alparslan'a denk bir yiğit Türk ol" diyerek değiştirir.

Ailesi, 1933 yılında Viyana isimli vapur ile İstanbul'a taşınan Alparslan Türkeş, Kuleli Askeri Lisesi'ne kayıt olur. Türkeş, Kuleli Askeri Lisesi'ni 1936'da derece ile asteğmen olarak bitirdi, Ankara ve Harp Akademisi yıllarının ardından 1938'de teğmen olarak Harbiye'den mezun oldu.

Türkeş, 1940 yılında Isparta'da "Muzaffer Şükriye" ile evlendi. Bu evlilikten Ayzit, Umay, Selcen, Sevenbige ve Yıldırım Tuğrul adlı çocukları oldu. Muzaffer hanımın 1974 yılında hayatını kaybetmesinin ardından 1976 yılında, Seval hanımla yaptığı ikinci evliliğinden de Ayyüce ve Ahmet Kutalmış isimli iki çocuğu daha oldu.

3 Mayıs 1944 yılındaki Türkçülük Günü'nde boy gösteren Türkeş, hemen arkasından gelen Türkçülük-Turancılık Davası'nda mahkeme tarafından 9 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Kendisine verilen ceza da daha sonra Askeri Yargıtay tarafından bozuldu ve 2. numaralı mahkemede beraat etti.

Alparslan Türkeş, 1947 yılında 15 Türk subayı ile ABD Kara Harp Akademisi ve Piyade Okulunda iki yıllık eğitim gördü. Yurda dönen Alparslan Türkeş, Gelibolu ve Çankırı’daki görevlerinden sonra 1951 yılında kurmaylık sınavını kazandı ve 1955 yılında Harp Akademisinden kurmay binbaşı olarak mezun oldu.

Türkeş, 1955 yılında dış görev için açılan sınavı kazanarak ABD Pentagon'da NATO Türk Temsil Heyeti üyeliğine atandı, bu arada ekonomi eğitimi gördü ve 1957 yılında yeniden Türkiye'ye döndü. Türkeş, 1959 yılında Almanya'ya, Atom ve Nükleer Okulu'na gönderildi, bu okulu başarıyla bitirdi. Türkeş, kurmay albay oldu.

- 27 Mayıs Darbesi ve tasfiye

Alparslan Türkeş, 27 Mayıs 1960'da, Milli Birlik Komitesi'nin ülke yönetimine el koyduğunu açıklayan bildirisini radyodan okudu. Kurmay Albay Alparslan Türkeş, ihtilal hükümetinde Başbakanlık Müsteşarlığı görevini üstlendi. Bu vazifesi esnasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet istatistik Enstitüsü, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurdu.

Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle 13 Kasım 1960'ta Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "Ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite'nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye edildiler ve yurt dışına görevlendirilmek suretiyle sürgün edildiler. Türkeş'e,19 Kasım’da Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri görevi verildi.

Alparslan Türkeş, 23 Mart 1963'de yurda döndü ve arkadaşlarıyla birlikte kadro oluşturup partileşmek amacıyla "Huzur ve Yükseliş Derneği" adlı bir dernek kurdu. Kısa bir süre sonra Talat Aydemir'in giriştiği darbe teşebbüsüne karıştığı iddiası ile tutuklandı ve Mamak Askeri Cezaevinde dört ay hücre hapsinde yattı, yargılandı ve beraat etti.

-CKM'den MHP'ye

Alparslan Türkeş, 31 Mart 1965'de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katıldı. Yaklaşık 4 ay sonra 1 Ağustos 1965'de partisinin büyük kurultayında Genel Başkanlığa, aynı yıl yapılan genel seçimlerde de Ankara milletvekilliğine seçildi.

1969 yılında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi, amblemi de üç hilal olarak değiştirildi. Türkeş, o yıl yapılan genel seçimlerde Adana milletvekili olarak parlamentoda yer aldı.

Türkeş, ilki, 31 Mart 1975 -13 Haziran 1977 ve 1 Ağustos - 31 Aralık 1977 tarihleri arasında Süleyman Demirel başkanlığında kurulan koalisyon hükümetlerinde MHP Genel Başkanı olarak, Başbakan Yardımcılığı ve Devlet Bakanlığı yaptı.

- Ülkü ocakları

Türkiye'de 1968 yılından itibaren Marksist ve komünist gençlik hareketlerinin üniversitelerde yer almaya başlaması ile Türkeş, toplanan çok az sayıdaki gence verdiği seminerlerle onları komünizm konusunda aydınlatmaya ve alternatif olarak da Türk Toplumculuğunu, Türk Milliyetçiliğini anlatmaya çalıştı. Kısa zamanda çoğalan gençler örgütlenmeye başladı ve Türk milliyetçileri "Dokuz Işık" etrafında toplandı.

12 Eylül 1980 ihtilali gerçekleşti ve Türkeş, ihtilalden üç gün sonra teslim oldu. Cunta tarafından tutuklanan Başbuğ, önce bir ay Uzunada'da, daha sonra da Ankara Askeri Dil Okulunda ve hastalandığı dönemde de Mevki Hastanesinde 4,5 yıl hapis yattı. Türkeş ve 218 ülkücünün idamı istendi, 9 Nisan 1985'de tahliye oldu ve beraat etti.

6 Eylül 1987 günü yapılan referandum sonucu siyaset yapma yasağı kaldırılan Türkeş, 4 Ekim 1987'de Milliyetçi Çalışma Partisi olağanüstü kongresinde Genel Başkanlığa seçildi. Türkeş, 20 Ekim 1991 genel seçimlerinde MÇP'nin RP ve IDP ile yaptığı seçim ittifakı sonucu Yozgat milletvekili seçildi.

12 Eylül'ün kapattığı partilerin tekrar açılabilmesini sağlayan değişiklikler neticesi (1992) toplanan MHP'nin son kurultay delegeleri, MHP'nin isim ve amblemini MÇP'nin kullanabilmesine karar verirler.

Alparslan Türkeş, 24 Ocak 1992'de MÇP'nin 4. Olağanüstü Kurultayı'nda partinin adını MHP ve amblemini yine üç hilal olarak değiştirdi.

- Ülkücüleri yasa boğan kalp krizi

Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde Ankara Hilton Oteli’nde katıldığı bir nişan merasimi dönüşü özel aracında saat 22.30 sıralarında fenalaştı. Fatih Üniversitesi Çankaya Tıp Merkezine götürülen Türkeş’e burada kalbi güçlendirici iğneler yapıldı. Türkeş daha sonra Bayındır Tıp Merkezine kaldırıldı.

Hastaneye ulaştırıldığında kalbi tamamen durmuş olan Türkeş, yapılan kalp masajı ve şok tedavisine yanıt vermedi.

Alparslan Türkeş için 8 Nisan 1997 Salı günü düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Onu son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyen MHP’liler, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından Ankara’ya akın etti.

Türkeş için ilk tören Türkiye Büyük Millet Meclisinde düzenlendi. Buradaki törene, Türkeş’in eşi Seval Türkeş, büyük oğlu Tuğrul Türkeş ile diğer çocukları katıldı.

Meclisteki törene dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tansu Çiller, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Lideri Bülent Ecevit ve diğer partilerin üst düzey yetkilileri de katıldı. Törende Türkeş’in özgeçmişi okunduktan sonra bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Türkeş’in cenazesini taşıyan araç, Meclisteki tören sonrasında saat 11.15′te Çankaya kapısından çıkış yaparak, kortejin önüne alındı ve MHP Genel Merkezi’ne yöneldi.

Kortej saat 11.45 sıralarında MHP Genel Merkezi’nin önüne ulaştı. Cenaze burada yolun her iki tarafında toplanan partililerce tekbir sesleriyle karşılandı. Binanın pencerelerinden ve yolda bekleyenler tarafından cenazenin üzerine karanfiller atıldı. Türkeş’in ruhu için Kur’an-ı Kerim okunarak dua edildi. Türkeş’in cenazesi, saat 12.00′de Kocatepe Camii’ne götürülmek üzere Genel Merkez önünden hareket etti

MHP Genel Başkanı Türkeş’in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz kıldırdı. Türkeş’in cenazesi daha sonra polisler tarafından eller üzerinde taşınarak, tekbir sesleri arasında saat 14.00′te cenaze arabasına konuldu.

Cenaze, karanfil yağmuru arasında toprağa verilmek üzere, Atatürk Orman Çiftliği-Emek kavşağına doğru yola çıkarıldı. Kortej saat 15.45′te anıt mezar alanına geldi.

Türkeş’in naaşı saat 16.03′te defnedildi.

Sıradaki Haber