17 °c

Yeryüzü Doktorları Uganda'da yüzlerce hastaya ışık oldu

NAİROBİ (AA) - Yeryüzü Doktorları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteğiyle Uganda'da 150 katarakt ameliyatı yaptı ve yerel doktorlara eğitim verdi. Yeryüzü Doktorları program yöneticisi Safa Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA Bakü temsilciliği ile haziran ayında başlattıkları eğitim programıyla Ugandalı doktorlara, katarakt tedavi yöntemlerinden...

Güncel Haberi
Yeryüzü Doktorları Uganda'da yüzlerce hastaya ışık oldu
Yeryüzü Doktorları Uganda'da yüzlerce hastaya ışık oldu

NAİROBİ (AA) - Yeryüzü Doktorları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteğiyle Uganda'da 150 katarakt ameliyatı yaptı ve yerel doktorlara eğitim verdi.

Yeryüzü Doktorları program yöneticisi Safa Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TİKA Bakü temsilciliği ile haziran ayında başlattıkları eğitim programıyla Ugandalı doktorlara, katarakt tedavi yöntemlerinden FAKO cerrahisini öğrettiklerini söyledi.

Program kapsamında, Türkiye ve Azerbeycan'dan gönüllü doktorlarların, Ugandalı meslektaşlarına sahada FAKO cerrahisinin ne şekilde uygulandığını gösterdiklerini belirten Şimşek, eğitimi tamamlayan doktorların Türkiye'de iki ay staja gönderildiğini dile getirdi.

Şimşek, gönüllü doktorlarların, Gözlerini Aç projesi kapsamında Uganda'nın Butambala bölgesindeki Gombe Hastanesi'nde 150 hastaya katarakt ameliyatı yaparak gözlerini açtıklarını ifade etti.

- Hedef 500 kataraktlıya ışık olmak

Programa Bakü'den katılan göz doktoru Samir İbadov, Uganda'da çok sayıda katarakt hastasının bulunduğunu fakat gerekli ameliyatlar için uygun şartlarının bulunmadığını söyledi.

İbadov, toplamda 500 katarakt hastasını iyileştirmeyi hedeflediklerini bildirerek, Gombe Hastanesi'ndeki doktorlara Fako cerrahisini öğreterek kendi ameliyatlarını yapacak seviyeye getireceklerini belirtti.

hastaneye 8 saat uzaklıktaki bir köyden tedavi olmaya gelen 66 yaşındaki Fred Mayanga, 2001'de geçirdiği kaza sonucu 1 gözünü kaybettiğini, diğer gözünün de katarakt nedeniyle kapandığını söyledi.

Parası olmadığı için ameliyat olamadığını dile getiren Mayanga, daha önce defalarca hastaneden ilaçla gönderildiğini, ameliyat olamadığını anlattı.

Yeryüzü Doktorlarının ücretsiz olarak yaptığı katarakt ameliyatının yıllardır karanlıkta devam eden hayatını aydınlatacağını aktaran Mayanga, Türk doktorlara teşekkürlerini iletti.

Yeryüzü Doktorları, Afrika'da Kenya, Uganda, Somali, Tanzanya, Sudan, Nijer, Kongo gibi ülkelerde göz hastalıklarının tedavisinde gönüllü olarak çalışıyor. Gönüllü doktorlar, bugüne kadar çoğu Afrika'da olmak üzere, toplam 16 bin 244 muayene, 5 bin gözlük dağıtımı ve 2 binden fazla ameliyat gerçekleştirdi.


Sıradaki Haber