17 °c

Yunanistan Başbakanı Çipras Batı Trakya'da

GÜMÜLCİNE (AA) – Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya’daki Türk azınlığın, yaşadığı bölgede güvende olmasını ve ülkenin diğer bölgelerindeki vatandaşlarla aynı fırsatlara sahip olmasını arzuladığını belirtti. Batı Trakya’yı ziyaret eden Çipras, Rodop ilinde iki Türk belediyesinden biri olan Kozlukepir Belediyesini ve İskeçe ilindeki Muzaffer Salihoğlu Azınlık...

Güncel Haberi
Yunanistan Başbakanı Çipras Batı Trakya'da
Yunanistan Başbakanı Çipras Batı Trakya'da

GÜMÜLCİNE (AA) – Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Batı Trakya’daki Türk azınlığın, yaşadığı bölgede güvende olmasını ve ülkenin diğer bölgelerindeki vatandaşlarla aynı fırsatlara sahip olmasını arzuladığını belirtti.

Batı Trakya’yı ziyaret eden Çipras, Rodop ilinde iki Türk belediyesinden biri olan Kozlukepir Belediyesini ve İskeçe ilindeki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul ve Lisesini ziyaret etti.

Kozlukepir Belediyesinde, Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ile bir süre görüşerek bölge sorunlarıyla ilgili bilgi alan Çipras, daha sonra bölgede büyük Türk köylerinden biri olan Sirkeli’ye (Filira) geçti. Sirkeli'de partisinin il örgütü üyeleri ve kalabalık bir soydaş grubu tarafından karşılanan Çipras, köy meydanında vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, yaklaşık bir buçuk yıllık başbakanlık sürecince ülkenin ekonomik kriz ve mülteci meselesi gibi önemli sorunlarıyla uğraşmaktan bölgeyi ziyaret etmekte geç kaldığını ancak bundan sonra daha sık geleceğini söyledi.

Çipras, "Bölgede son yıllarda azınlıklarla ilgili önemli adımlar atıldığını ancak hala yapılacak çok iş bulunduğunu” ifade ederek, “Bölgenin sadece Yunanistan’ın değil tüm Avrupa’nın en yoksul belediyelerinden biri olduğunu biliyorum. Yunanistan’da öğrencilerin temel eğitimden ayrılma oranın en yüksek olduğu bölgede bulunduğumu biliyorum. Bu, yoğun çalışma yapmamız ve değiştirmemiz gereken bir sorun.” dedi.

Hükümetin en büyük önceliğinin öğrencilerin okullarını terk etmemesi olduğunu belirten Çipras, “Önceliğimiz bölgenin desteklenmesi, devlet ve azınlık eğitiminin desteklenmesi, çocuklarınızın ihtiyaçlarını göz önüne alacak ve çağdaş eğitim verecek azınlığın güvenebileceği devlet anaokulları oluşturma noktasına gelmesidir.” diye konuştu.

Çipras, Batı Trakya’da vatandaşların farklılıklarını ayırım unsuru olarak görenler ve insanları çoğunluk ve azınlık olarak bölmeye çalışanlar bulunduğuna dikkati çekerek, hükümetin bu çevrelerle mücadele etmekte kararlı olduğunu dile getirdi.

Başbakan Çipras, şöyle devam etti:

“Bugün farklılıklarımızı öne sürerek, bunu konuşmayı sürdürenler olduğunu biliyorum. Bu farklılıkların bizleri birleştirme yerine ayırması gerektiğini söyleyenler var. Birçok kez nefret sınırlarına varan konuşmalar yapmaktan hoşlananlar ve Yunanları çoğunluk ve azınlık olarak bölmeye çalışanlar var. Sizi temin ederim ki, ben ve hükümetim bu bölücü anlayışlara geri dönmemek için mücadele edeceğiz ve hiç kimseye ve hiçbir yabancı makama, birçok kez devletin kendisinin yaptığı yanlışlardan yararlanarak vatandaşlarımızın aleyhinde oyunlar oynamasına izin vermeyeceğiz. Hepimiz, inançlarından bağımsız olarak yasalara karşı eşit ve aynı haklara sahip olan Yunan vatandaşlarıyız.”

Çipras, kendisinin ve hükümetinin vizyonunun, bölgenin eğitim açısından gelişmesi ve insanların karşılaşılan sorunlar nedeniyle doğup büyüdüğü topraklarda yaşamlarını sürdürmesi olduğunu söyledi.

Çağdaş dünyada kişinin ilerleyebilmesi için en gerekli donanımın eğitim ve bilgi olduğunu ifade eden Çipras, şunları kaydetti:

“Benim vizyonum, ülkemizin okulları, kamu, özel okul ya da azınlık okulu olsun çağdaş eğitim vermesi ve eğitimli insanlar yetiştirmesidir. Tüm vatandaşlara ayırım yapmadan yüksek eğitim sunmak devletin sorumluluğudur. Bölgenin bu olumsuz rekorlardan kurtulmasını istiyorum. Özellikle de genç insanlarınızın bölgeyi terk ederek ülke dışına, uzaklara göç etmemelerini istiyorum. Tüm erkek ve kadınların baskı olmadan yaşamalarını istiyorum. Hangi tanrıya isterlerse ona inanmalarını, ibadet etmelerini ve inandıkları görüşü özgürce ifade etmelerini istiyorum. Güvende olmalarını ve ülkenin diğer bölgelerindeki vatandaşlarla aynı fırsatlara sahip olmalarını istiyorum. Sizi temin ederim ki, bunun için mücadele edeceğiz. Bizler, dayanışma, karşılıklı saygı ve barış içerisinde birlikte yaşama gibi değerleri savunmak için bugün buradayız. Atina ile olan mesafeyi kısaltarak bölgeye daha sık geleceğiz. Geçmişte olan bazı şeylerin sona ermesi için mücadele edeceğiz.”

Konuşmasında kendi kökeninin bir tarafının Trakyalı olduğunu ve ananesinin Edirne yakınlarında bir köyden geldiğini anlatan Çipras, “Sizin bu yerlerde önemli bir insan yaşadığını biliyorum. Ona büyük saygım var. Şeyh Bedrettin. O, hem Türk hem de Yunan idi. Ancak her şeyin üzerinde Trakyalı kökenine saygı duyan, sosyalist ancak aynı zamanda dindar bir insandı. Her şeyin ötesinde Trakya halkının çıkarını savunan ve sonuna kadar haksızlığa karşı mücadele ederek canını veren bir kişilikti. Bazılarının, kendi çıkarları için aramızda oluşturduğu mesafeleri ortadan kaldırmak için mücadele eden bir kişiydi. Bu kişi bize örnek olmalı. Ve hepimiz tüm gücümüzle, tekrar geldiğimde ve söz veriyorum yine geleceğim, başbakanlık konutundan köyünüze kadar kat etmem gereken mesafenin kısalmış olması için mücadele etmeliyiz.” diye konuştu.

Çipras, Sirkeli’nin ardından Batı Trakya ziyaretinde kendisine refakat eden Yunanistan Eğitim Bakanı İstanbul doğumlu Kostas Gavroğlu ve bölge milletvekilleriyle birlikte İskeçe bölgesine geçerek, yegane azınlık ortaokul-lisesi olan özel Muzaffer Salihoğlu Ortaokul ve Lisesini ziyaret etti.

Burada bir süre öğretmenlerle görüşerek okulun sorunları ve ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi alan Çipras, daha sonra okulun bahçesinde öğrencilere hitap etti.

Çipras, konuşmasında, tüm çocukların eğitim hakkının kutsal bir hak olduğunu ifade ederek, okula yeni derslik yapılması sözünü verdi.

Yunan hükümetinin çocuklara inançları ya da azınlık ve çoğunluk olup olmadıkları konusunda ayırım yapmadığını belirten Çipras, “Bizim için öğrenim önceliktir. Biz çocukları inançlarına göre, azınlık ya da çoğunluk olarak ayırmıyoruz. Bizim için tüm çocuklar aynıdır. Devlet ilerlemeniz için size gerekli tüm donanımları sağlamak zorundadır. Size söz veriyoruz, gelecek yıl, bu kadar dar yerde olmayacaksınız. Çünkü sizlere yeni derslik yapılmasını sağlayacağız. Okulunuzun sabahçı ve akşamcı olarak değil, sadece sabah okulu olarak çalışmasını sağlayacağız.” diye konuştu.

Sıradaki Haber