Riskli bina patlatma yöntemiyle yıkıldı

26 Aralık 2015 Cumartesi

İSTANBUL (AA) - Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla, kentsel dönüşüm kapsamında bulunan Maltepe'de riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanıldı.

Maltepe Zümrütevler Mahallesi'ndeki 12 katlı binanın yıkım öncesi konuşan Sarı, alanların dönüştürülmesi noktasında Maltepe'de bir dönüşüm projesini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Burada kat malikleri, site sakinleri, bakanlık, belediye ve ilgili kurumların, özellikle üniversitenin desteğiyle çok başarılı bir çalışma yapıldığını anlatan Sarı, "Hayırlı olsun. Türkiye için İstanbul için Maltepemiz için güzel bir örnek teşkil eder inşallah" sözleriyle butona basarak, binanın yıkımını gerçekleştirdi. 

Bu sırada çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Yıkım esnasında bazı vatandaşlar telefonla video ve fotoğraf çekti. 

Bakan Sarı, yıkımın ardından yaptığı açıklamada da "Her patlattığımız bina bir sonraki çalışmamız için bize emsal teşkil edecek. Bu da başarılı bir patlatma oldu. Bundan sonraki sürecimiz emniyetli bir şekilde molozun kaldırılması olacak. Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde çeşitli yıkım işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bunlardan bir kısmı elle yapılıyor, bir kısmı da mekanik bir kısmı da patlatma sistemiyle yapılıyor. Burada patlatma sistemiyle yaptığımız bir yıkım işlemini gördük. Tekrar hayırlı uğurlu olsun diyorum" diye konuştu.

- Yıkım hakkında 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, patlayıcıyla yıkımı, Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ile yürüttüğü "Ulusal Yıkım Yönetim Sistemi İçin Tam ve Kısmi ile Seçici Yıkım Tekniklerinin Araştırılması ve Uygulamalara İlişkin Ortak Hizmet Uygulaması Protokolü" kapsamında gerçekleştirdi.

Protokol kapsamında dünyada yaygın olarak kullanılan elle, makine ve patlayıcılarla olmak üzere üç temel yıkım tekniği için ayrı ayrı detaylı uygulama yönergelerinin oluşturulması hedeflendi. Bu çerçevede Maltepe'deki bina, Türkiye'de kullanımı çok yaygın olmayan ve uygulama öncesinde ciddi mühendislik hesaplamaları gerektiren patlayıcılarla yıkıldı.

Yıkım gerçekleştirilmeden önce yapının patlatmalı bir şekilde yıkımı sırasında görsel olarak davranışı simüle edildi. Böylelikle model çalışmalarla gerçek yıkım arasında karşılaştırma imkanı doğdu.

Uygulamalı kontrollü patlatma yıkımı sırasında 120 kilogram dinamit/emülsiyon, 1780 kapsül ve 800 metre fitil kullanıldı.

Patlatma bölgesinde 1. ve 2. seviye iki güvenlik bölgesi oluşturuldu. Proje kapsamında yapının yıkım işlemi sırasında çevre yapılar ve canlılar üzerinde yarattığı titreşim, gürültü ve toz ölçümleri değerlendirilecek ve bu konuda elde edilen bulgular raporlanacak.