Bosna Hersek'te "okullarda siddet" tartismasi

13 Ocak 2016 Çarşamba

MOSTAR (AA) - Bosna Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanı Elvira Dilberovic, son dönemde ülke kamuoyunda tartışma konusu olan okullarda şiddet ve taciz konusunu değerlendirmek üzere, kantonların eğitim ve bilim bakanlarıyla koordinasyon toplantısı düzenledi.

Mostar'daki toplantının ardından açıklamada bulunan Dilberovic, görüşmede ilk ve orta dereceli okullarda meydana gelen şiddet ve taciz olaylarını ele aldıklarını belirterek, "Bakanlıklar olarak olaylarla ilgili genel bir resim oluşturmaya çalıştık. Bu konu üzerinde hepimizin eş zamanlı çalışmalar yapması gerekmektedir" ifadesini kullandı.

Bosna Hersek Sivil İşler Bakanı Adil Osmanovic'in çağrısı üzerine önümüzdeki günlerde konunun ilgili bakanların katılımıyla düzenlenecek konferansta da ele alınacağını söyleyen Dilberovic, ülkedeki tüm kurum ve kuruluşların konuyla yakından ilgilenmesi gerektiğini kaydetti.

Dilberovic, şiddet olaylarının önünü kesmek adına eğitim, pedagoji ve psikoloji üzerine daha fazla yayının yapılması gerektiğine dikkati çekerek, Bosna Hersek Federasyonu'na bağlı eğitim kurumlarında kontrol mekanizmalarının arttırılması ve konuyla ilgili kampanyalar düzenlenmesini kararlaştırdıklarını ifade etti.

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yakınlığıyla bilinen Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okulu'nda maruz kaldığı baskı ve taciz sonucu intihar ettiği öne sürülen Mahir Rakovac isimli öğrencinin ölümüne de değinen Dilberovic, "Bu konuyla ilgili soğukkanlılığımızı korumalı ve elimizden gelenin en iyisi yapmalıyız" dedi.

Dilberovic, söz konusu eğitim kurumunun, Saraybosna Kantonu Eğitim ve Bilim Bakanlığının yetkisinde olduğunu anımsatarak, "Saraybosna'daki bu okulun ne Türkiye Cumhuriyeti ile bir sözleşmesi bulunmaktadır ne de Türk eğitim bakanı buna onay vermiştir" şeklinde konuştu.

- Öğrencinin intiharına ilişkin iddialar

Saraybosna'da yaşadığı apartmanın 8. katından atlayarak intihar eden Mahir'in annesi Alisa Mahmutovic, oğlunun ölümünden iki yıl boyunca eğitim aldığı ve FETÖ/PDY'ye yakınlığıyla bilinen Saraybosna Uluslararası İlköğretim Okulu'nu sorumlu tutmuş, oğlunun okuldaki öğrencilerden gördüğü tacizler sonucu bunalıma girdiğini savunarak, okulu ve yöneticilerini tacizlere göz yummak ve öğrenciler arasında ayrımcılık yapmakla suçlamıştı.

Mahmutovic'in bu iddialarının ardından ülke kamuoyunda okullardaki şiddet ve tacizler sıkça tartışılmaya başlanmıştı. Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakovic de iddiaların doğru çıkması halinde söz konusu okulun kapatılacağını açıklamıştı.