17 °c
Yazı İşleri Yazı İşleriBize göre

ABD, Türkiye'ye ihanet ederse...

02 Mart 2017 Perşembe
ABD, Türkiye'ye ihanet ederse...
ABD, Türkiye'ye ihanet ederse...

Geldik zurnanın 'zırt' dediği yere. Münbiç'te ABD'nin Türkiye'ye verdiği söz ne olacak? YPG güçleri oradan çekilecek ve Fırat'ın Doğu'suna geçecekti. Ancak son görüntüler, ABD'nin bu sözünü tutmak yerine Türkiye'ye YPG'yi sevdirme çabasına giriştiğini gösteriyor. 

ABD artık Türkiye'yi dinlemeli anlamalı ve kendi güvenliği için de Türkiye ile birlikte hareket etmeli. Aksi takdirde hem Türkiye'yi kaybedecek hem de ABD vatandaşlarının evlatlarını bir bataklıkta teröristlerle başbaşa bırakmış olacak. 

Elbette ABD yönetiminde 'tek bir bakış açısı' yok ve farklı güçler farklı fikirleri sayın Trump'a anlatıp kendi istediklerini yaptırmaya çalışıyorlar. Ancak, ABD ile Türkiye kadim müttefiktir ve iki devletin de ulusal çıkarlarını birilerinin kişisel çıkarlarına feda etme lüksü yoktur.

Görünen o ki ABD, yanlış politikaları benimser ve sürdürürse Türk milleti tarafından Türkiye'ye ihanet eden müttefik olarak algılanacak ve hem iki ülke için hem bölge barışı için hiç iyi olmayacak. 

Trump öncesi bazı ABD'li yöneticiler Türkiye'nin bölgesel sorunlara yaklaşımını eleştirmek için  "Türkler bizim söylediklerimizi yapmak yerine durumu değerlendirip bize başka şeyler öneriyorlar" diyebilmişti. Böyle bir eleştirinin haklı olması mümkün mü? Türkiye ile müttefiksiniz ve her konuda konuşmalısınız. Siz de Türkiye de önerilerde bulunabilir. İki taraf da konunun her yönününü kendi bilgilerini ekleyerek masaya koyar. Hedef iki tarafında çıkarlarına en uygun çözüme ulaşmaktır. Bir taraf diğerine "ben sana ne söylüyorsam yap bana bir şey söyleme" derse hem müttefiklik ilişkisi zarar görür hem de arzulanan 'iyi sonuç' elde edilemez.

Umudumuz ABD ile Trükiye'nin aklı selim diyaloglar ve çözümler üserinde birlikte yürüyebilmesidir.