17 °c

ÇOCUĞUNUZA SAĞLIKLI BESLENMEYİ SEVDİRME TÜYOLARI

29 Ocak 2018 Pazartesi

Çocuklarınız sağlıkla bir ömür geçirsin!

Çocuklarımızın gelecekte sağlıklı ve üretken bireyler olmalarındaki en önemli yol yeterli ve sağlıklı bir dengeli beslenmeden geçmektedir. Sağlıklı beslenme çocuğun bedensel, zihinsel ve sosyal gelişim düzeyinde önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalar, yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların dikkat sürelerinin kısaldığını, algılamalarının azaldığını, öğrenim güçlüğü çektiğini, davranış bozuklukları yaşadıklarını ve okul başarılarının düşük olduğunu tespit etmiştir.  Çocukların sağlıklı, aktif ve üretken bir yaşam sürebilmeleri için sağlıklı beslenme en önemli koşuldur. Çocuğunuzun sevdiği ve tutku duyduğu bir fiziksel aktiviteyi hayatına adapte etmesi de sağlıkla bir yaşama merhaba demesinin ikinci kilit noktasıdır.

 Özellikle çocukluk çağındaki sağlıklı beslenme alışkanlıkları bir ömür boyu devam etmekte ve ileri dönemlerdeki en önemli süreçlerini belirlemektedir. Her anne baba çocuğunun sağlıkla bir ömür yaşamasını ister ama abur cuburlarla, fast food beslenme tarzıyla başları derttedir. Üzülmeyin bu problemi yaşayan ilk ve tek ebeveyn sizler değilsiniz. Hemen hemen her gün evde yapılan sağlıklı ev yemeklerini çocuklarınıza sevdirmeye çalışarak geçiyor belki de günleriniz. Sizler çocuklarınızın sağlıklı ve düzenli beslenmediğinden şikâyetçiyken, çocuklar da anne babaların beslenme konusundaki ısrarcı yaklaşımından rahatsız. Bende bu yazımda sizlere eviniz de sıcak aile ortamınızda keyifle sağlıklı yemekler yiyebilmeniz adına tüyolar veriyor olacağım.

5 adet altın değerinde tavsiye!

1)Çocuklarınıza yemek yemenin bir ihtiyaç olduğunu bir görev olmadığını aşılayın: Çocuklarınıza sadece yemek yesin diye TV karşısında ya da oyun oynadığı esnada yemek vermek sağlıklı bir davranış değildir. Tüm bu yaklaşımlar çocukların sağlıklı yeme alışkanlığı kazanmasına engel oluyor. Her birey günlük alması gereken enerjiyi karşılayabilmek adına yemek yemektedir, bu ihtiyaçtır. Anne ve babalar yemekleri zaman zaman zorlama yoluyla çocuğa vermektedir ki, çocuk bu noktada istediği için değil zorlandığı için yemeğini bitirmektedir. Bu noktada çocuktaki algı aileyi tatmin etmek üzerine olduğundan çocuğunuz yemek yemeyi kendi sorumluluğu olarak görmeyecektir. Bu noktada size verebileceğim en güzel tavsiye güzel sohbetlerinizin olduğu ailece yemek yediğiniz masalarınızın etrafında, çocuklarınızın da sizlerle olmasını sağlayın.

2)Çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda rol model olun: Sağlıklı beslenmenin ne kadar önemli ve gerekli olduğunu anlatırken bu düzeni kendi hayatınızda da uyguluyor olmanız çok önemlidir. Siz sebze ve meyve tüketiminin çocuğunuzun sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu anlatırken sadece hamur işi yemekler yiyip üstüne bir de düzensiz yeme alışkanlıklarına sahipseniz sizi rol model alan çocuğunuzun güven algısını kırmış olacaksınız.

3) Çocuklarınız sağlıklı atıştırmalıklara kolayca erişebilsin: Çocuklar, kolayca ulaştıkları yerlerdeki hafif yiyeceklere el atar. Çikolatalar ve abur cuburlar yerine hazırladığınız sağlıklı atıştırmalıkları ya da kuruyemiş ve meyveyi gün içinde onun ulaşabileceği yerlere koyun. Böylece gözünün önünde bulunan besini sizin yardımınız olmadan alıp yiyebilecektir.

4) Çocuğunuza hazırladığınız tabakları renkli sebzelerle ilgi çekici hale getirin: Çocuğunuzun yemek yiyeceği tabağı süsleyerek onun ilgisini çekebilirsiniz. Örneğin sağlıklı ve renkli sebzeleri kullanarak tabakta harika sunumlar yapabilirsiniz. Bu da çocuğunuzu yemek yemeye teşvik edecektir.

5) Çocuklarınızla beraber sofra kurmayı hatta yemeğinizi beraber hazırlamayı mutlaka deneyin. Çocukların kendi elleriyle yaptığı yemekten yemek, onlara her zaman ilginç ve farklı gelecektir. Bu yüzden çocuğunuzla mutfakta keyifle zaman geçirmeyi ihmal etmeyin. Beraberce yemek yapmayı deneyebilirsiniz. Hatta taze sebze ve meyvelerin neden yıkanması gerektiğini anlatarak, onlara meyve ve sebze yıkama gibi küçük görevler de verebilirsiniz. Sofraya oturmak istemeyen çocuklar için bile bu gibi görevler ilgi çekici gelebilmektedir. Besine dokunuyor olmak onunla bir yemek oluşturabilmek çocuk için çok farklı bir deneyim olacaktır.