17 °c

Diyet yapmadan zayıflayın!

18 Aralık 2017 Pazartesi

Sizlerle buluştuğum bu ilk yazıya, hepinize kocaman bir merhaba diyerek başlamak istiyorum.

Diyet demek, çoğu kişi için yılın belli dönemlerinde yapılan ve kaybedilen birkaç kilonun yılın kalan dönemlerinde tekrardan geri alındığı bir durum anlamına geliyor. Maalesef uzun vadeli başarı elde edilemiyor ve bin bir zahmetle kaybedilen birkaç kilo adeta sadık bir kedi misali tekrar bize geri geliyor. Bunun temel sebebi diyeti belirli bir süre yapılması gereken kurallar dizisi olarak görmekten kaynaklanıyor. Oysaki hayatımızdan diyet kelimesini çıkarıp sağlıklı bir yaşam için yapmamız gerekenleri yaparsak kilo sorunumuzdan kalıcı olarak kurtulabiliriz.

Bugün sizlere diyet yapmadan sağlıklı bir şekilde zayıflamanız için yapmanız gerekenleri paylaşacağım. İnternette, televizyonlarda, gazetelerde çok sayıda her hangi bir bilimsel dayanağı olmayan diyet önerisi bulabilirsiniz. Sizlere tamamen bilimsel veriler ile desteklenmiş tavsiyelerimizi paylaşacağım.

İşte o önerilerim…

Kahvaltısız olmaz!

Hem uykuda olduğumuz sürece aç kalan vücudumuzun şeker dengesinin sağlanması hem de güne enerjik başlayıp metabolizmamızı hızlandırmamız için kahvaltı son derece önemlidir. Kahvaltıda uzun süreli tokluk sağlayan yumurta yiyin. Haşlanmış veya “iyi pişmiş / katı” olarak yemenizi öneririm.

Öğün atlamayın!

Önerimiz 3 ana öğün ve 2 ara öğünden oluşan bir beslenme şeklidir.

Dengeli ve çeşitli beslenin!

Her öğünde mutlaka tokluk hissi veren protein almaya özen gösterin. Gün içinde meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. Beyaz un, nişasta ve şekerden uzak durun.

Akşam yemeğinde çok yemeyin!

Günlük alacağınız kalorileri düzenlerken sabahtan akşama doğru azalan bir dağılım yapın.

Alkol tüketmeyin!

Alkolik içeceklerde yüksek miktarlarda kalori bulunmaktadır ve diyetiniz için tavsiye edilmez. Eğer sosyal bir ortamda içmeniz gerekirse 1 bardak şarapla yetinmenizi öneririm.

Düşük Glisemik Endeksli besinler yiyin!

Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, patates gibi gıdalarda uzak durun. Büyük öğünlerden kaçının. Az fakat kaliteli gıdalar yiyin. Eğer tokluk hissiniz olmazsa proteinli bir tercih yapınız.

Bol bol ve sık sık su için!

Metabolizmamızı hızlandırmamız için bol bol ve sık sık su için. Önemli olan bir seferde 1 litre su içmek değil, gün içine yayılmış şekilde düzenli içmektir. Sudan sıkılırsanız içine limon, portakal dilimleri, çubuk tarçın, nane yaprağı ekleyerek lezzetlendirebilirsiniz. Bitki çayları, özellikle yeşil çay da sizin dostunuz olacaktır.

İşlenmiş değil, tam gıdalar yiyin!

Doğal besinlerde daha çok posa, antioksidan, vitamin, daha az un, şeker ve lezzet verici aromalar bulunur. Böylelikle daha az kalori, daha hızlı metabolizma ve daha çok tokluk elde ederiz.

Posalı gıdalar seçin!

Sebzeler, kurubaklagiller ve meyveler en zengin posa kaynaklarıdır. Her gün aşırıya kaçmadan meyve ve bol sebze yemek önemli.

Akşam erken yiyin!

En son yemeğiniz ile uyumanız arasında en az 3 saat süre kalmasına özen gösterin. Bazı akşamlar bu süreyi daha da uzatın. Böylelikle “aralıklı açlık” etkisi ile kilo vermemiz daha da hızlanacaktır.

Egzersiz şart!

Dengeli bir beslenme ile birlikte düzenli bir egzersiz programı el ele yürümelidir. Haftada üç gün 30–45 dakika tempolu yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin. Yoga ve pilates yaparak yürüyüşlerinizi destekleyebilirsiniz. Önemli husus, yürüyüş ve pilates birbirinin yerine geçmez. Birini yaptım diye diğerini ihmal etmeyin.

Tahlillerinizi ihmal etmeyin!

İnsülin Direnci, Hipotiroidi ve vitamin eksiklikleriniz varsa yukarıda saydığımız önerileri yapsanız ve düzenli egzersiz yapsanız dahi kilo veremezsiniz. Bu durumda beslenme tarzınızın planlanmasında doktorunuzla birlikte ilerlemenizi öneririm.