17 °c

DOĞAL PROBİYOTİK: KEFİR

06 Şubat 2018 Salı

Probiyotik” kelimesi “yaşam için uygun, canlı” anlamına gelmektedir. Yani probiyotikler, vücut için fayda sağlayan mikro canlılardır. Probiyotik denilen yararlı bakteriler sadece bağırsaklarda bulunur ve sindirim sisteminin faaliyetlerine yardımcı olur. Öyle ki, probiyotikler olmadan, besinlerin sindirimini dahi gerçekleştirmek mümkün değildir. Sağlık için zararsız ve hatta faydalı olan probiyotikler, antibiyotik gibi bazı ilaçların kullanımı ve yanlış beslenme sonucu imha edilebilmektedir. Bundan dolayı da, sürekli ve yüksek dozlarda antibiyotik tüketimi, bir takım sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilmektedir. İşlenmiş olan gıdaların tüketilmesi, uzun süre devam eden ishal, stres, alkol ve lif bakımından zengin gıdaların az tüketilmesi buna karşılık sistemi zehirleyen şeker, nişasta, un deposu zararlı yiyeceklerin fazlaca tüketilmesi vücuttaki probiyotik miktarı azaltır. Sonuç olarak sindirim sistemi sağlığı bozulur.

Kefir, bilinen en doğal probiyotiktir. Süt içerisine kefir tanelerinin eklenmesiyle elde edilen bu içecek adeta bir sağlık iksiridir. Anadolu’da binlerce yıldır varlığı bilinen Kefir’in mucizeleri saymakla bitmez.

Kefir;

- Sağlıklı diyet için kullanılır, kilo kaybına yardımcı olur.
- Gençlik ve dinçlik duygusunun sürekliliğini sağlar.
- Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir.
- Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, sindirim sistemini düzenler.
- Uykusuzluğa ve depresyona iyi gelir.
- Stresi azaltır, sakinleştirir.
- Damar sertliğini önler ve kolesterolü düşürür.
- Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
- Kronik yorgunluğu giderir.
- Menopoz dönemindeki şikayetleri azaltır.

Sizlere kefir içeren ve kolaylıkla evde hazırlayabileceğiniz 2 pratik tarif paylaşıyorum.

Cildi Işıldatan Kefirli Smoothie Tarifi
- 250 ML Kefir
- Yarım Çay Bardağı Su
- 3-4 Dal Fesleğen
- 1 Adet Orta Boy Yeşil Elma
- 4-5 Dal Maydanoz
- 4-5 Dal Dereotu

Önceden suda beklettiğimiz sebzelerimizi kabuklarıyla birlikte blender’dan geçiriyoruz. İçeceğinizin kıvamınını su miktarını artırıp azaltarak ayarlayabilirsiniz. Ara öğünlerinizde keyifle tüketebileceğiniz gibi kaçamak yaptığınız günlerin ertesinde bir öğün olarak tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Antioksidan bombası

- ½ Nar
- 2 Yemek Kaşığı Yoğurt
- 1 Çay Bardağı Kefir (100 ml)
- 2 Yemek Kaşığı Yulaf Ezmesi veya Chia Tohumu
- 2 Adet Gün Kurusu Kayısı veya 2 adet Medine Hurması
- 1 Tatlı Kaşığı Tarçın

Kasemizin içindeki yoğurda kefiri ilave edip karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı yulafımızı üzerine ilave ediyoruz. Tane narlarımızı ve ufak parçalar haline getirilmiş gün kurusu kayısılarımızı ekliyoruz. Süslemek için tarçınımızı serpiştiriyoruz. Afiyet olsun.