17 °c

'Sen iki canlısın daha çok ye' diyenlere kulak asmayın!

20 Ocak 2018 Cumartesi

Hamilelikte aldığınız kilolar sonradan başınıza dert olmasın!

Gebelik dönemi bir kadının belki de en hızlı kilo aldığı dönemdir. Bu dönem içinde artan hormon seviyelerinin ve bebeğin gelişimini destekleme ihtiyacının etkisiyle anne adaylarımızın sık sık acıkması ve sürekli bir şeyler atıştırma isteği gayet doğal bir durumdur.  Bunun sonucu olarak ani veya aşırı kilo alımı gerçekleşince “ben hamileyim canımın istediği her şeyi yiyebilirim” demeyin. Bu kiloların bir de sağlıklı bir şekilde geri verilmesi süreci var.

Gebelik döneminde daha önceden canınızın hiç istemediği sağlıksız atıştırmalıklar çok fazla ilginizi çekmeye mi başladı? Yedikçe yiyesiniz geliyor ve kendinizi kontrol edemiyor musunuz? Gecenin bir yarısında tatlı mı aşeriyorsunuz? Endişelenmeyin. Bu durumu yaşayan ilk ve tek anne adayı siz değilsiniz. Bu durumlar gayet olası fakat bebeğinizin ve sizin sağlığınız için uzmanından alacağınız sağlıklı beslenme programları ile yeterli ve dengeli beslenmeye çalışmak sizin için en güzeli olacaktır. Özellikle anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken konu toplumumuzdaki geleneksel düşünce ve algılama yanlışlıkları yüzünden anne adaylarının ne kadar çok yerlerse, bebeğin o kadar sağlıklı olacağı düşüncesine kapılmalarıdır. Ancak bu algı tamamen yanlıştır. Aksine küçük porsiyonlarla sık sık beslenmek gebelikte anne adayı ve bebek sağlığı ve gelişimi açısından en doğrusudur.

Gebelik döneminde kaç kilo almak normal karşılanır?

Gebelik döneminde kaç kilo almanın normal karşılanabileceği tamamen anne adayının metabolizmasına ve fiziksel özelliklerine bağlıdır. Ancak genellikle bu süreçte 10-12 kilo almanın normal olduğu kabul edilir. Gebelik öncesinde zayıf olan anne adaylarının gebelik süresince 14-16 kilo alması önerilir.

Gebelik öncesinde fazla kilolu olan anne adayları bu süreçte aşırı kilo alma eğilimindedirler. Bunun temel sebebi, normal dönemde de sağlıksız beslenme alışkanlıkları olan kadının gebelikte de bunları devam ettirmesidir. Gebelik öncesinde fazla kilolu olan kadınların gebelikte 9-11 kilo arasında alması önerilir. Zira daha fazlası anne adayı, bebek ve doğum açısından sıkıntılı olabilir. Bununla birlikte vücudunun yağ depolamasına sebep olan hastalıklara sahip olan kadınlar, gebelik sürecinde de bu sorundan dolayı aşırı kilo alabilirler. Tüm bunlardan yola çıkılarak gebelikten önce anne adayının kendi boyu ile orantılı olacak bir kiloya kavuşması ve ardından gebelik gerçekleşmesi önerilir. Hatta gerekiyorsa bu sorunun çözümü için tıbbi tedavi uygulanmalıdır.

Hamile kalmadan önce ideal kilonuza gelin hamileliğinizi rahat geçirin;

Gebelik döneminde gereğinden daha az ya da daha fazla kilo almamak, kiloyu kontrol altında tutabilmek için öncelikle gebelikten önce ideal kiloda olmak gerekir. Bunun için vücut kitle indeksi hesaplanmalı ve ideal kiloya erişilince hamilelik sürecine girilmelidir. Bu sayede çok daha sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilir. Vücut kitle indeksini (VKİ) hesaplamak için boyun santimetre cinsinden karesini alınır ve kilo, boyun karesinden elde edilen sayıya bölünür. Şöyle ki; 165 santimetre boyunda ve 55 kilo olan bir kadının boyunun karesi 165X165= 27,225 bulunur. Arından kilo, boyun karesine bölünür ve 55/27,225= 20,2 değeri bulunur. Vücut kitle indeksi değerinin 18’in altında olması kişinin zayıf, 18-24,99 arasında olması normal, 25-29,99 arasında olması kilolu, 30’un üzerinde olması da aşırı kilolu, obez olduğunu gösterir. Sözün özü, sevgili anne adayları boy ve kilo bilgileriniz ile yapacağınız pratik bir hesaplama ile ideal aralıklara gelmeniz sizi hamileliğiniz boyunca daha hafif hissettirecektir.

Gebelikte alınan kiloların dağılımı nasıl olmalıdır?

Gebelikte, ağırlık kazanımının izlenmesi önem taşımaktadır. Gebe kadın ilk üç ayda her ay 0,5-1 kg sonraki aylarda ise ayda ortalama 1,5-2 kg ağırlık kazanmalıdır. Gebelik süresince annenin toplam ağırlık artışı ortalama 10 - 12 kg olmalıdır. Bu nokta  genellikle son 3 ay içinde anne adayının hareket kabiliyeti kısıtlandığından, bebek daha hızlı bir gelişim sürecine girdiğinden ve iştahın da artmasından dolayı beklenenin üzerinde kilo alınabilir. Ancak anne adaylarının toplam kilo alımı 15’in üzerinde olmamalıdır.

İdeal kilo alımıyla doğuma gitmek hayal değil!

Sevgili anne adayları, bu hassas ve özel döneminizde sağlıklı besleniyor olmanız hem bebeğinizin hem de sizin geleceğiniz açısından çok önemlidir. Gebelikte genel sağlıklı beslenme kurallarına uyulmalı, hatta gebelik beslenmesiyle ilgili bir uzmandan yardım alınmalıdır. Uzman desteği ile oluşturulmuş beslenme planınıza uyar ve düzenli fiziksel aktivite ile kendinizi desteklerseniz bebeğinize sağlıkla kavuşmanızın önünde hiçbir engel kalmaz. Annelik yolculuğunuzun mutlu ve keyifli geçmesini dilerim.

Sağlıkla Kalın...