17 °c

Yılbaşını yediklerinizle kâbusa çevirmeyin

31 Aralık 2017 Pazar

Önce kısa bir “yeni yıl kutlaması” yapalım ve yazımıza “2018’de hepimize daha çok huzur ve sağlık” dileği ile başlayalım.

Yılbaşı akşamı, aşırı tüketilen yemekler ve alkol ertesi günü zehir edebilir. Özellikle yağlı yiyecek ve tatlılar, yeni yılın ilk günü kişide mide bulantısına yol açabilir. Ancak güne kahvaltı ile başlamak ve gün içerisinde sağlıklı besinler tüketmek tüm sorunları ortadan kaldırabilir. Yeni yılı güzel karşılayıp, ertesi güne iyi başlamak için öneriler…

Yeni yılın son günü öğünleri geçiştirmemek ve ara öğünleri atlamamak, akşam yemeğine çok aç oturmamanızı sağlar. Yeni yıla evde girecekseniz akşam yemeğinden önce bir avuç kadar çiğ fındık, badem veya bir adet taze meyve gibi seçimler nefsinizi köreltebilir. Ana yemek öncesi peynirli salata, ızgara sebze ya da zeytinyağlılar ile başlangıç yapılabilir.

Yılbaşının vazgeçilmez lezzeti hindi etidir. Hindinin yanında pilav, püre veya ekmekten birini seçmeniz fazla karbonhidrat almamanızı sağlar. Eğer yemekten sonra tatlı tüketecekseniz cevizli kabak tatlısı, fırında armut-ayva tatlısı ya da meyve veya dondurma olabilir. Yemek sonrası fazla kalori almamak için salatalık, havuç, biber gibi taze sebze ve meyveleri atıştırmalık olarak kullanabilirsiniz.

Yılbaşı gecesi ev dışındaysanız daha dikkatli olmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz mekânda açık büfe, limitsiz içki ve meze gibi bol kalorili tercihlerden uzak durmalısınız. Ana yemek olarak hindi, tavuk, balık veya kırmızı eti yanında salata ardından küçük porsiyonlarda tatlı ya da meyve yenilebilir. Yeni yıl sabahı kendinizi kötü hissetmek istemiyorsanız önerim alkol tercihinizin şarap olmasıdır. Şarap; votka, viski, rakı, rom ya da kokteyllere göre daha düşük kalorilidir.

Yeni yıl sabahı, aşırı alkol ve yağlı veya asitli yiyecek tüketimine bağlı mide ağrıları ve hassasiyeti için sarı kantaron çayı iyi gelecektir. Yeni yılın ilk gününde de kesinlikle öğün geçiştirmeyin ve ara öğünleri atlamayın. Bugün amacımız karın doyurmak değil, vücudumuzun toksinlerden arındırmak olmalıdır.

Yılbaşı akşamı yenilen protein ve şeker ağırlıklı yemeklerin ve alkollü içecek tüketiminin yaratacağı hipoglisemiyi önlemek için mutlaka güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın. Kahvaltı sofrasında greyfurt, ahududu, portakal ve elma gibi antioksidan içeriği yüksek meyvelere yer vermeli, bir önceki gün aşırıya kaçtıysanız rafine undan yapılmış gıdalardan uzak durmalısınız. Öğlen yemeğinde fırında pişirilmiş balık ve yanına salata gibi hafif tercihler yapabilirsiniz. Akşam yemeğinde çorba ve bol çeşitli sebze yemeklerini tüketebilirsiniz.

Vücudumuzu toksinlerden arındırmak için bol su içmek ve içerisinde kabuklu limon veya portakal dilimleri, çubuk tarçın ve nane yaprağıyla zenginleştirilmiş bitki çayları içmenizi öneririm. Ayrıca evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz limon, salatalık, maydanoz, çilek, elma, dereotu, portakal, zencefil ve tarçın ile aroma katabileceğiniz detoks içecekler ve çorbalar hazırlayabilirsiniz. Çorbalarınıza hem metabolizmanızı hızlandırmak hem de lezzet katmanız için baharatlar ilave edebilirsiniz.

Yılbaşı akşamı tüketilen kuruyemişler içerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle vücudunuzda depolanır. Bu nedenle ertesi gün de yüksek karbonhidrat ve yağ içeren abur cuburlardan ve kuruyemişlerden uzak durun. Bir miktar kuru meyve yiyerek tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Yeni yıl sonrası tatil deyip yürüyüş ya da fiziksel aktivite yapmayı ihmal etmeyin. Yeni yıl için kendinize günlük 30-45 dakika tempolu yürüyüş veya egzersiz hedef edinin. Sizin için en doğru egzersiz, sizi sıkmayan, devamlılığı olacak egzersizdir. Fiziksel aktiviteyi kilo vermek için bir araç gibi değil, sağlıklı kaliteli yaşama destek olarak düşünün.

Herkese mutlu yıllar dilerim.

Sağlıkla kalın.

 

Dr. Neslihan Aktaş

Sağlıklı Yaşam ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı