17 °c

"Harflerin Büyüsü" adlı kaligrafi sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Kaligrafi sanatçısı Osman Kartaler'in eserlerinden oluşan "Harflerin Büyüsü" adlı sergi sanatseverlerle buluştu. Sanatçının 11. kişisel sergisindeki şiir ve kaligrafi konseptli eserler, Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kartaler AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserlerinde "İkinci Yeniler" akımı...

Kültür-Sanat Haberi
Harflerin Büyüsü adlı kaligrafi sergisi açıldı
"Harflerin Büyüsü" adlı kaligrafi sergisi açıldı

İSTANBUL (AA) - Kaligrafi sanatçısı Osman Kartaler'in eserlerinden oluşan "Harflerin Büyüsü" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Sanatçının 11. kişisel sergisindeki şiir ve kaligrafi konseptli eserler, Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Kartaler AA muhabirine yaptığı açıklamada, eserlerinde "İkinci Yeniler" akımı öncülerinin ve Cumhuriyet dönemine damga vuran birçok usta şairin şiirleri ve sözlerine yer verdiğini söyledi.

Sözleri ve şiirleri resimsel bir anlatımla kaligrafiye aktardığını belirten Kartaler, güzel yazı sanatını edebiyatla buluşturduğunu dile getirdi.

Kartaler, 14 yıldır kaligrafiyle ilgilendiğini vurgulayarak, "Sözler veya şiirlerin, normal bir yazıyla yazıldığında hafızlarda yer etmesi kolay olmayabiliyor. Kaligrafiyle anlattığınızda gözlere de hitap ediyorsunuz. Yazının içerisindeki bazı sözcükleri, yazının anatomisini bozmadan kaligrafiye aktardığımda, daha dikkat çekici bir hale gelebiliyor." diye konuştu.

Kaligrafinin hat sanatıyla karıştırılmaması gerektiğine dikkati çeken sanatçı, "Cemal Süreyya'nın 'Hayat kısa, kuşlar uçuyor' sözünü yazarken bir kuş figürü çiziyorum ya da müzikle alakalı bir sözü notalarla bütünleştiriyorum. Benim kaligrafide yaptığım bu ufak dokunuşları, hat yazısındaki tezhip gibi düşünebiliriz." ifadelerini kullandı.

Osman Kartaler, bir atölyede haftada bir gün ders verdiğini aktararak, şunları kaydetti:

"Ben, kaligrafinin sadece hediyelik tabaklara uygulanan bir sanat olmadığını anlatmaya çalışıyorum. Daha çok sanatsal ve edebi yanının olması gerekiyor. Eserlerimde sadeliği ve okunabilirliği ön planda tutuyorum. Eserlerimi satmıyorum ve tamamen ülkeme hizmet için bunu yapıyorum. Ölene dek, gayemi bu şekilde devam ettireceğim."

Sanatçının 80 eserden oluşan sergisi, 7 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.

Sıradaki Haber