17 °c

Kazakistan’da "Türkiye Günleri"

ASTANA (AA) – Kazakistan’ın başkenti Astana’da "Türkiye Günleri" kapsamında Osmanlı saray giysileri defilesi yapıldı.Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen defileye diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı.Defilede Türkiye Olgunlaşma Entitüsünden getirilen Osmanlı saray...

Kültür-Sanat Haberi
Kazakistan’da Türkiye Günleri
Kazakistan’da "Türkiye Günleri"

ASTANA (AA) – Kazakistan’ın başkenti Astana’da "Türkiye Günleri" kapsamında Osmanlı saray giysileri defilesi yapıldı.

Türkiye’nin Kazakistan Büyükelçiliği, Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen defileye diplomatlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Defilede Türkiye Olgunlaşma Entitüsünden getirilen Osmanlı saray giysilerinin yer aldığı koleksiyonlar sergilendi ve kına seremonisi yapıldı.

Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Meral Altınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Osmanlı kültürü ve saray giysilerinitanıtmak için defileye yaklaşık 40 kıyafet getirdiklerini belirterek, “Kazakistan-Türkiye dostluğu zaten malum, onu biraz daha pekiştirmek, dostluk mesajları vermek adına ve kültürümüzü tanıtmak adına buradayız.” dedi.

Enstitünün unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını gün ışığına çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmaya yönelik çalıştığına işaret eden Altınkaya, bu bağlamda söz konusu çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

TİKA Astana Koordinatörü Ali İhsan Çağlar da, “Türkiye Günleri etkinliği kapsamında dost ve kardeş iki ülkenin bağımsızlık yıl dönümlerini birlikte kutlamayı arzu ettik. Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz etkinliğimizi Kazakistan’ın bağımsızlığının 25. yıl dönümüne atfettik.” diye konuştu.

Bir tarihçi olarak daha önce Kazakistan’daki pek çok bilimsel toplantıya katıldığını belirten Çağlar, Kazak meslektaşlarının Kazakistan bozkırlarından Anadolu’ya göç eden Oğuzların kurduğu devletin kültürü ve medeniyeti hakkında bilgilerinin olmadığını ve bu durumdan şikayetçi olduklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"İşte biz bugün Türkistan'dan, Kazakistan bozkırlarından Anadolu’ya göç etmiş olan Oğuzların kurmuş olduğu Osmanlı Devleti'nin sarayında oluşan kültürü ve medeniyeti bir parçasıyla Kazakistan’a tanıtabilmek, dost ve kardeş Kazak halkına bunu gösterebilmek amacıyla Osmanlı sarayında kullanılmış olan kıyafetleri tanıtan bir defile düzenledik. Bu defile ile hem görsel, hem sanatsal hem de kültürel anlamda Kazak dostlarımızın Türk kültürünü daha yakından tanıma fırsatı bulacaklarını ve bundan sonraki pek çok kültürel faaliyetimiz için de bunun bir başlangıç olacağına yürekten inanıyorum.”

Türkiye Günleri etkinlikleri kapsamında dün de Kazakistan-Türkiye Kardeşlik Ezgileri konseri düzenlendi.

Sıradaki Haber