17 °c

Şiirlerden dizeler film oluyor

İSTANBUL (AA) - KAAN BURAK ŞEN - Türkiye'de ilk defa başvurulacak bir yöntemle, şiir dünyasının önemli isimlerinin unutulmaz dizeleri senaryolara ilham verecek.Son hazırlıkları yapılan, "DizeFilm Kısa Film Yarışması"na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, yarışmada, bir şairin çarpıcı dizelerinden...

Kültür-Sanat Haberi
Şiirlerden dizeler film oluyor
Şiirlerden dizeler film oluyor

İSTANBUL (AA) - KAAN BURAK ŞEN - Türkiye'de ilk defa başvurulacak bir yöntemle, şiir dünyasının önemli isimlerinin unutulmaz dizeleri senaryolara ilham verecek.

Son hazırlıkları yapılan, "DizeFilm Kısa Film Yarışması"na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, yarışmada, bir şairin çarpıcı dizelerinden ilham alınan senaryolarla çekilmiş filmlerin yer alacağını aktardı.

Bıyıklı, TYB İstanbul şubesi ile Sinefesto ortaklığıyla hayata geçirilecek yarışmayı, geleneksel hale getirmeyi planladıklarını kaydetti.

Yarışma için yepyeni, çarpıcı ve akılda kalıcı bir kavram oluşturup yola çıktıklarını aktaran Bıyıklı, "DizeFilm" ifadesinin buradan doğduğunu dile getirdi.  

Mahmut Bıyıklı, projenin insanlık tarihiyle yaşıt bir sanat dalıyla en genç sanat dalını buluşturduğunu belirterek, "DizeFilm, şiir trenine binip, sinema yolculuğu yapmaktır. Şiirsel sinema örneklerine kapı aralayacak olan yarışmayla, gençlerin, şiir ile sinema arasındaki esas bağlantıyı deşifre etmeleri sağlanacak. Tek bir mısra ile sayfalar dolusu şey anlatabilmek ve sadece birkaç dakikalık kısa film ile saatlerce anlatılabilecek şeyleri izah edebilmek, birbirine benzeyen meşakkatli ve zor bir süreç. Bu açıdan DizeFilm projesinin, harika ürünlerin ortaya çıkmasına vesile olacağını düşünüyoruz" dedi.

- Güler: "Dize'nin şekil durumu ile ‘kısa film’in formatı bir araya getiriliyor"

Sinefesto Genel Yayın Yönetmeni Abdulhamit Güler ise kısa filmin, az zaman ve malzemeyle çok şey anlatabilmenin yöntemi olduğuna vurgu yaparak, "Şiir, formu ve normu itibariyle az kelimeyle dünyaları anlatabilmenin en dokunaklı şekli belki. Sırf bu niceliksel benzerlik dahi, kısa filmle şiirin kol kola vermesindeki sıhhatli tabloyu işaret ediyor. Bu çerçevede 'dize'nin şekil durumuyla 'kısa film'in formatı bir araya getiriliyor" ifadelerini kullandı.

Hangi şairin, hangi dizesinin tercih edileceğinin tamamen yönetmenin inisiyatifine bırakılacağını aktaran Güler, "Formatla alakalı tek şart, filmin bir yerinde (girişi, çıkışı, içi) o dizenin görsel/işitsel yer alması. Bunun haricinde senaryonun nasıl çerçevelendirileceği, filme nasıl alınacağı, hangi tür uygulanacağı serbest" diye konuştu.

Abdulhamit Güler, yarışmanın ilki için tema şartı olmadığının altını çizerek, çok yakın bir tarihte duyurusunun yapılacağını ve başvuru tarihinin netleştirileceğini söyledi.

Ödül töreninin 2016 yılı Nisan ayı sonunda olacağını ifade eden Güler, jüri üyelerinin sinema camiasının önemli isimlerinden oluşacağını belirtti.

 

Sıradaki Haber