17 °c

3 Aralık Dünya Engelliler Günü

TBMM (AA) - CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, engellilerin fark edilmesi gerektiğini belirterek, "Onların özgürleşmesini, evden çıkmasını, toplumla barışık yaşamasını hep birlikte sağlayalım. CHP olarak iktidarın engellilerin hayatını kolaylaştıracak her türlü düzenlemesine destek vereceğiz." dedi. Arık ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 3 Aralık Dünya Engelliler...

Politika Haberi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü
3 Aralık Dünya Engelliler Günü

TBMM (AA) - CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, engellilerin fark edilmesi gerektiğini belirterek, "Onların özgürleşmesini, evden çıkmasını, toplumla barışık yaşamasını hep birlikte sağlayalım. CHP olarak iktidarın engellilerin hayatını kolaylaştıracak her türlü düzenlemesine destek vereceğiz." dedi.

Arık ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Mecliste basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'de engelli vatandaşların evlerine hapsolduğunu, kentlerin engelliler için dizayn edilmediğini öne süren Arık, 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun'un tam olarak uygulanmadığını savundu.

Kamu binalarının yüzde 51,9'unda engelli rampasının, yüzde 94,2'sinde görme engelliler için hissedilebilir zemin, çok katlı binaların yüzde 67,5'inde de asansör bulunmadığını, yaya yollarının da yüzde 81,4'ünde engelli rampası yüzde 96'sında da hissedilebilir zemin bulunmadığını anlatan Arık, engellilerin istihdamında da durumun farklı olmadığını, engellilerin sadece yüzde 20'sinin çalıştığını kaydetti.

Arık, "Özel sektördeki 'Cezası neyse öderim, engelli çalıştırmam' şeklindeki özürlü zihniyet sebebiyle engelliler istihdam edilmiyor. Engellilerin yaklaşık yüzde 80'i iş gücüne dahil değil." dedi.

CHP'li Arık, otizm konusunda güzel gelişmeler yaşandığını, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Otizm Eylem Planı'nın yarın itibarıyla hayata geçirileceğini açıkladığını anımsatarak, Türkiye Otizm Meclisinin kurularak, yönetiminin belirlendiğini, otizm konusunda Meclis araştırması önergesinin de yakın tarihte verileceğini söyledi.

Arık, "Engellileri fark edin ama onlara acımayın. Onların özgürleşmesini, evden çıkmasını, toplumla barışık yaşamasını hep birlikte sağlayalım. CHP olarak iktidarın engellilerin hayatını kolaylaştıracak her türlü düzenlemesine destek vereceğiz." diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Demir de Türkiye'de yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaş bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin dünyada en çok engellise olan ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Engellilerin birçok sorununun çözülemediğini öne süren Demir, eğitimdeki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Engelli öğrenciler için özel sınıf uygulamasının aksaklıkları bulunduğunu ifade eden Demir, Fethiye'de 100 kadar engelli öğrenci için sınıf açılamadığını söyledi.

Sıradaki Haber