17 °c

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, iş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına ilişkin, "Bu olaylarla Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın ya da AK Parti'nin herhangi bir şekilde yan yana anılması dahi söz konusu olamaz" dedi. Çelik, parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını...

Politika Haberi
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (2)

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, iş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasına ilişkin, "Bu olaylarla Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın ya da AK Parti'nin herhangi bir şekilde yan yana anılması dahi söz konusu olamaz" dedi.

Çelik, parti genel merkezinde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Brüksel saldırılarının sorumlularından İbrahim El Bakraoui hakkında Türkiye'nin Belçika'yı uyardığını hatırlatan Çelik, Türkiye'nin sunduğu istihbari bilgilere daha fazla önem gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Belçika'nın Türkiye'nin El Bakraoui'nin iadesine ilişkin gerekçesini dikkate alması gerektiğini vurgulayan Çelik, Belçika yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre ise saldırganın bir takım adli kayıtlara bakılarak serbest bırakıldığını ifade etti.

"Bu şahıs hepimizin içini acıtan, Brüksel'de hepimize karşı yapıldığını varsaydığımız kanlı bir terör eylemine imza attı." diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla Türkiye tam bu bölgenin merkezinde bir ülke olarak terörle mücadele konusunda da deneyimli bir ülke olduğu için, Türkiye böyle bir uyarıda bulunduğu zaman bununla ilgili olarak Türkiye'den daha fazla bilgi istenebilir ya da bu uyarıyı yapan ülke Türkiye olduğu için daha büyük bir hassasiyetle üzerine gidilmesi gerekirdi. Sadece bir takım dosyalara bakılarak bu işlerin değerlendirilmemesi gerekir, daha başka çapraz testlerin ortaya çıkması gerekir. Biz Türkiye olarak bize bildirilen her türlü istihbari bilgiyi bu bakımdan ciddiye alıyoruz ve ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz. Bu bir kere daha göstermiştir ki teröre karşı daha yakın bir işbirliği gerekmektedir. Bu teröristlere karşı mücadele açısından daha yakın bir işbirliği gerektirmektedir. Türkiye bu saldırıdan dolayı büyük bir üzüntü duymaktadır. DAEŞ ile mücadelemiz sürmektedir."

Terör saldırılarına karşı uyarıda bulunmaya devam edeceklerinin altını çizen Çelik, uyarıların ciddi bir işbirliği çerçevesinde daha çok dikkate alınmasını istediklerini kaydetti.

Çelik, Belçika hükümetine ve halkına başsağlığı diledi.

- Sarraf'ın ABD'de tutuklanması

İş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de tutuklanmasının Türkiye ile ABD'nin ilişkilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin soruya ise Çelik, konuyu ABD'deki bir savcının tasarrufu olarak değerlendirdi. Bu konuda bir değerlendirme yapmayı düşünmediğini ifade eden Ömer Çelik, şunları söyledi:

"İbretle izlediğim şudur, ABD'deki bir tasarruf üzerinden Türkiye'nin iç siyasetinin nasıl dizayn edilebileceğine, Sayın Cumhurbaşkanımıza ve bazı arkadaşlarımıza karşı nasıl karşıtlık üretilebileceğine dair hastalıklı bir faaliyet var. Bunun dünden itibaren Türkiye'de haber, yorum yapılma biçimlerine baktığınızda, oradaki açıklamalarla, oradaki bir savcının bir tasarrufu olarak değerlendirilmesi gereken bir olay, Türkiye'nin neredeyse iç siyasetini, Türkiye'nin içindeki bazı olayları dizayn edecek bir tasarrufmuş gibi, hatta aynı kişiler Türkiye, İran, ABD ilişkilerini şekillendirecek bir uluslararası ilişkiler teorisi bile buradan üretmeye kalktılar. Maalesef herhangi bir olayı değerlendirirken nedensellik bağı olmayan ve hastalıklı bir takım muhalif çabalara lojistik unsur üretmeye çalışan gerçek bağlamından koparılmış haber ve yorumlar yapılıyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir savcı böyle bir tasarrufta bulunmuş. Bununla ilgili yapacağım bir değerlendirme yok benim."

İş adamı Sarraf'ın tutuklanmasının Türkiye ile ABD ilişkilerini olumsuz etkileyeceği yönündeki haberleri de doğru bulmadığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Burada olayı anlamak ya da herhangi bir şeyi haberleştirirken onu bağlamından çıkararak başka bir bağlamlara taşımanın bir faydası yok. Maalesef Türkiye'de böyle birşey var. Birbiriyle nedensellik bağı olmayan olayları birbirine bağlayarak Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı hastalıklı bir muhalefet üretmek, AK Parti'ye karşı hastalıklı bir muhalefet üretmek şeklinde bir tutum söz konusudur. Bu olaylarla Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı'nın ya da AK Parti'nin herhangi bir şekilde yan yana anılması dahi söz konusu olamaz."

(Sürecek)

Sıradaki Haber