17 °c

AK Parti Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

KASTAMONU (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, "Bugünkü sistem cumhurbaşkanının gerek seçimi, gerek hükümetle ilişkisinde sıkıntılara yol açmış, geçmişte ülkemize ciddi zararlar vermiştir. Bu nedenle yeni anayasa en önemli çalışmamız olacaktır. Yeni anayasa temel çalışmalarımızdan biri olacaktır. Güçlü iktidarın getirdiği nimetlerden faydalanmak için bu...

Politika Haberi
AK Parti Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı
AK Parti Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı

KASTAMONU (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erol Kaya, "Bugünkü sistem cumhurbaşkanının gerek seçimi, gerek hükümetle ilişkisinde sıkıntılara yol açmış, geçmişte ülkemize ciddi zararlar vermiştir. Bu nedenle yeni anayasa en önemli çalışmamız olacaktır. Yeni anayasa temel çalışmalarımızdan biri olacaktır. Güçlü iktidarın getirdiği nimetlerden faydalanmak için bu çalışmayı mutlaka yapacağız." dedi.

Kaya, Ilgaz Milli Parkı'ndaki bir otelde düzenlenen AK Parti Yerel Yönetimler 3. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ciddi sorunlarla baş ettiğini, geçmişten gelen sorunları da çözmek için çaba harcadıklarını belirtti.

Türkiye'de özellikle koalisyonlar zamanında büyük sorunların ve krizlerin yaşandığına dikkati çeken Kaya, "Bugünkü sistem cumhurbaşkanının gerek seçimi gerek hükümetle ilişkisinde sıkıntılara yol açmış, geçmişte ülkemize ciddi zararlar vermiştir. Bu nedenle yeni anayasa en önemli çalışmamız olacaktır. Yeni anayasa temel çalışmalarımızdan biri olacaktır. Güçlü iktidarın getirdiği nimetlerden faydalanmak için bu çalışmayı mutlaka yapacağız." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında özellikle geçmişte yaşanan sıkıntıların ülkeye ekonomik alanda ciddi kayıplar yaşattığının herkesin malumu olduğuna işaret eden Kaya, 93 yılda 65 hükümet değiştiğini, oysa Amerika'da 227 yıllık süreçte 45 başkan geldiğini, dünyanın en güçlü ülkelerine bakıldığında yönetimin güçlü iktidarlardan geçtiğinin görüldüğünü anlattı.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan oyunların güçlü iktidar sayesinde bertaraf edildiğini vurgulayan Kaya, Türkiye'nin MİT krizini, Gezi olaylarını, 17/25 Aralık kumpası ve 15 Temmuz darbe girişiminin koalisyon hükümeti olması durumunda atlatamayacağını kaydetti.

- Belediyelere yapılan görevlendirmeler

Terör örgütünü destekleyen belediyelere kayyum atanmasına da değinen Kaya, belediye başkanlarının ve çalışanlarının kamu personeli olduğunu hatırlattı.

Kamu personelinin ancak halka hizmet edebileceğini belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Belediyelere atanan kayyumlar halka iyi anlatılmalıdır. Belediyelerin kaynakları da kamu kaynaklarıdır. Hiçbir belediye başkanı bütçesini istediği kimi kullanamaz. İş makinelerini teröre hizmet edecek şekilde kullanamaz ancak halka hizmete kullanırlar. AK Parti olarak bin 397 belediye başkanımız var ve hepsi kamu görevlisi. Türkiye'de kim kamu görevinin dışına çıkarsa hukuk önünde hesap verir. Türkiye bir hukuk devletidir. Bizi eleştiren Avrupa ülkeleri bir düşünsünler. Paris ya da Berlin'de belediye araçları sokaklara hendek açsa, belediye çalışanları askerlerin üzerine ateş açsa, mayın döşeseler, belediye araçları kamyonlarıyla bomba taşısa merkezi hükümetleri ne yapar acaba?"

- "Siyaset yerelde başlar"

Kaya, Türkiye'nin son 14 yılda büyük değişim yaşadığını, özellikle yerel yönetimlerde bunu hissettiklerini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın yerel yönetimlerden merkezi yönetime geldiğini anımsatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında bizim belediyelerimiz, merkez siyasetin okulunu oluşturmaktadır. Buradan yetişen yöneticilerin iktidarda, merkezde daha başarılı olduğunu görmekteyiz. Dünyada da bunun örnekleri aynıdır. Siyasetin yerelde başladığını, merkezi iktidarların kalıcı olmasında yerelin öneminin çok büyük olduğunu görmekteyiz. Türk siyasetinde bundan önce iktidarı kaybeden partilere baktığımızda, hepsinin ortak özelliği önce yereli kaybetmesidir. Bin 397 belediyemiz var, 2015 yılı mali tablosunda 100 milyar liralık kaynak kullandığını görüyoruz. 2015'te devletin harcadığının yüzde 25'i kadardır. AK Parti hükümetleri merkezden yerele ciddi kaynak aktarmaktadır. 2006 yılında merkezden yerele aktarılan 7 milyar dolardı. 2015 yılında ise 17 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Eski belediye başkanları bilir geçmiş hükümetler döneminde ne sorunları yaşadığımızı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Çin ziyaretine dönemin valisi izin vermediği için gidemedi. Başkanların iş ziyaretlerine bile gitmesine izin verilmiyordu. "

AK Parti'nin bir yerel yönetim hareketi olduğunu ifade eden Kaya, belediye başkanlarından belediyenin başkanı değil, tüm şehrin başkanı olmalarını istedi.

Belediyelerin darbe girişimini önlemede önemli yeri olduğuna vurgu yapan Kaya, "15 Temmuz'da ihmal ettiğimiz bir durum var. Milletimizin göğsünü siper etmesinin yanında belediyelerimiz de darbenin önlenmesinde önemli rol oynadı. Belediyelerimizin iş makineleri askeri birliklerin çıkmasına engel oldu." diye konuştu.


Sıradaki Haber