17 °c

Bakan Işık, yerli füze Hisar'ın testini izledi

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, milli imkanlarla üretilen orta irtifa hava savunma füzesi Hisar'ın Aksaray'da başarıyla sonuçlanan test atışının ardından, "Güçlü savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin, ülkemize yan bakma durumu olamaz. Şuna inanıyorum ki biz yaparız ve hem de çok daha iyisini yaparız." dedi.Milli Savunma Bakanlığından yapılan...

Politika Haberi
Bakan Işık, yerli füze Hisar'ın testini izledi
Bakan Işık, yerli füze Hisar'ın testini izledi

ANKARA (AA) - Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, milli imkanlarla üretilen orta irtifa hava savunma füzesi Hisar'ın Aksaray'da başarıyla sonuçlanan test atışının ardından, "Güçlü savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin, ülkemize yan bakma durumu olamaz. Şuna inanıyorum ki biz yaparız ve hem de çok daha iyisini yaparız." dedi.

Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Işık, Kara Kuvvetleri Komutanlığının hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan proje kapsamında milli imkanlarla üretilen orta irtifa hava savunma füzesi Hisar'ın test atışına katılmak için askeri helikopterle Aksaray'a gitti. Vali Aykut Pekmez tarafından karşılanan Bakan Işık, verilen brifingin ardından atışların yapılacağı alandaki test komuta kontrol merkezine geçti.

Burada Hisar'ın test atışını takip eden Bakan Işık, başarıyla gerçekleşen atışın ardından Türk mühendislerini alkışlayarak tebrik etti. Komuta kontrol merkezine 11 kilometre uzaklıktaki füze atış alanını da inceleyen Fikri Işık, görevlilerle sohbet etti.

Bakan Işık, test atışının ardından Roketsan ve Aselsan'da görevli mühendislere hitap etti. Işık, savunma sistemlerini milli ve yerli imkanlarla geliştirmenin "vatan borcu" olduğunu belirtti.

Kritik sistemlerin geliştirilmesinin Türkiye için "tek yol" olduğunu vurgulayan Işık, "Birtakım dost bildiğimiz ülkeler, en küçük bir sorunla karşılaştığımız zaman hemen bir ambargo koyma, kısıtlama getirme gibi alışkanlığa sahipler. Onun için bütün kritik teknolojilere sahip olma, onları geliştirme ve dünyanın sayılı ülkelerinden biri olma hedefimiz var. Onu da sizler yapacaksınız. Bunu sizin gibi gerçekten iyi eğitim almış değerli arkadaşlarımız yapacak. Bizler de sizlerin sürekli önünüzü açacağız, sizleri destekleyeceğiz. Çalışmalarınıza maddi ve manevi her türlü katkıyı vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Sonuç olarak kazananın Türkiye olacağına dikkati çeken Işık, "Eğer biz burada güçlü savunma sistemlerine sahip olursak hiçbir ülkenin, ülkemize yan bakma durumu olamaz. Şuna inanıyorum ki biz yaparız ve hem de çok daha iyisini yaparız. Emek veren bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Test atışlarının yüzde 100 başarıyla gerçekleştirildiğini belirten Işık, amaçlarının, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) caydırıcı gücünü artırmak olduğunu, bu hedefe ulaşmanın da hava ve füze savunma sistemi konusunda dünyada söz sahibi olabilmekten geçtiğini vurguladı.

- "Türkiye geç başlamasına rağmen önemli mesafe aldı"

Bu noktada bugüne kadar çok önemli çalışmaların gerçekleştirildiğini hatırlatan Işık, şunları kaydetti:

"Roketsan ve Havelsan işbirliğiyle geliştirilen pek çok sistemimiz bulunuyor. Şimdi daha ileri sistemleri hayata geçirmek için yoğun bir gayret var. İşte bugün burada Hisar sisteminin test atışını gerçekleştirdik, atışa şahitlik yaptık. Bundan gerçekten mutluluk ve gurur duyduk. Türkiye, hava ve füze savunma sistemlerinde kritik teknolojileri hem elde etmek hem de geliştirmek durumunda. Türkiye aslında geç başlamasına rağmen önemli mesafe aldı. İnanıyorum ki bundan sonra daha hızlı mesafe alacağız, uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerine sahip olacağız."

Programda, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, Aksaray Valisi Aykut Pekmez ile diğer yetkililer de yer aldı.

- Yüzde yüz başarı

Kara Kuvvetleri Komutanlığının hava savunma ihtiyaçlarını karşılamak için başlatılan yerli füze Hisar-O'nun testleri başarıyla tamamlandı.

Test atışları kapsamında, Hisar-O, Aselsan tarafından geliştirilen füze fırlatma sisteminden dik olarak ateşlendikten sonra birinci darbe katı yakıtlı motoru ile füze kanisterinden başarılı bir şekilde ayrıldı.

Programlanan manevralarıyla uçuşa devam eden füze, ikinci darbe motorunu da havada ateşledikten sonra "yüzde 100" başarıyla uçuşunu tamamladı. Test atışları kapsamında, ilk kez çift darbeli roket motoru kullanıldı.

TSK'nın alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyacına cevap verecek ve dünyadaki örnekleriyle yarışacak nitelikteki Hisar'ın radar, komuta kontrol ve atış kontrol sistemleri Aselsan, füze sistemleri ise Roketsan tarafından geliştirildi.

Sıradaki Haber