17 °c

CHP Grup Başkanvekili Özel:

MUĞLA (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hedefinden uzaklaşmasını doğru bulmadıklarını söyledi.Özel, CHP Marmaris İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AB ile gelinen noktada hem hükümetin hem de AB'nin hataları olduğunu belirtti. Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı...

Politika Haberi
CHP Grup Başkanvekili Özel:
CHP Grup Başkanvekili Özel:

MUĞLA (AA) - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) hedefinden uzaklaşmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Özel, CHP Marmaris İlçe Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, AB ile gelinen noktada hem hükümetin hem de AB'nin hataları olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile üyelik müzakerelerini geçici bir süre dondurmayı tavsiye eden tasarıyı kabul etmesinin Türkiye açısından ağır bir karar olduğunu belirten Özel, "Bazı oylar vardır sayarsınız, bazı oylar vardır tartarsınız. Bugünkü AP'nin oyu saymakla anlam ifade eden bir oy değil. Ağırlığı çok ciddi olan bir oylamadır." dedi.

Türkiye'de iktidarların değişmesine rağmen AB'ye tam üyelik idealinden hiçbir dönem vazgeçilmediğini ifade eden Özel, AK Parti hükümetinin de bugüne kadar "durumun siyasi rantından faydalandığını" öne sürdü.

Ülkede OHAL'den bir an önce çıkılarak hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi gerektiğini söyleyen Özel, şöyle konuştu:

"Darbe ile hesaplaşmaya evet ve bu hesaplaşma yapılırken hukuk dışına çıkılmasına hayır. Adil yargılanma ve masumiyet karinesine dikkat etmek gerekiyor. Türkiye'nin, AB hedefinden uzaklaşmasını doğru bulmuyoruz. Biz AB'nin pek çok çifte standardını eleştirmiş ve doğru bulmamış bir partiyiz. Türkiye'nin adaylık sürecinin diğer adayların sürecinden daha zorlu geçtiğini, yolumuzu kolaylaştırmadığını zorlaştırdığını hep dile getirdik."

Türkiye'nin kendi ev ödevini yapmadığını öne süren Özel, yönü batıya dönük ülkenin, yönünü doğuya çevirmesini doğru bulmadıklarını vurguladı.

Erken yaşta evlenenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemeye de değinen Özel, "Eğer Türkiye'de başkanlık sistemi olsaydı Meclise gelen önerge Meclise hiç gelmeyecek başkanlık kararnamesi ile hayata geçecekti. Eğer başkanlık sistemi olsaydı herkes şunu bilsin, o önerge geçmiş; 3 bin 500 kişi hemen, diğer 17 bin kişi de evlendiği takdirde serbest kalacaktı. Bu yüzden Türkiye 1'den büyüktür. Ortak akıl tek akıldan iyidir. Başkanlık sistemi demek tek bir imza ile her şeyin hayata geçmesi demektir." diye konuştu.

15 Temmuz şehitlerinin çocuklarının askerlikten muaf tutulmasını doğru bulduklarını kaydeden Özel, gaziler ve şehitler arasında ayrım yapılmasına karşı olduklarını ifade etti.

Şehitler arasında eşitsizliğin giderilmesini istediklerini dile getiren Özel, "Salı günü getirsinler yasayı destekleyelim. 15 Temmuz şehitleri için yapılanlar doğrudur. Diğer şehitlere de bu hakların tanınması lazım. Gazilere de eşitlik için yüzde 40 sınırını kaldırmak için onları salı günü Mecliste bekliyoruz. Genel Başkanımızdan özür dilemeye davet ediyoruz. Salı günü getirmezlerse benzer kanun teklifini biz sunacağız." ifadelerini kullandı.

Özel, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır" sözünü hatırlatması üzerine, sığınmanın en temel insan hakkı olduğunu, mülteci meselesinde iktidarın da AB'nin de bakışını doğru bulmadıklarını sözlerine ekledi.

Sıradaki Haber