17 °c

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

BALIKESİR (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yılda yaklaşık 400 bin buzağının kaybedildiğini, 500 bin hayvan ithali gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu buzağı ölümleri olmasa hayvan ithalatına gerek olmayacak.'' dedi. Balıkesir'de, Gönen Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Etkin Bandırma İlaç Fabrikası'nın açılış törenine katılan Çelik, burada yaptığı...

Politika Haberi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik:

BALIKESİR (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yılda yaklaşık 400 bin buzağının kaybedildiğini, 500 bin hayvan ithali gerçekleştirildiğini belirterek, "Bu buzağı ölümleri olmasa hayvan ithalatına gerek olmayacak.'' dedi.

Balıkesir'de, Gönen Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulan Etkin Bandırma İlaç Fabrikası'nın açılış törenine katılan Çelik, burada yaptığı konuşmada, bütün dünyanın hemfikir olduğu ender konuların arasında tarım ve hayvancılığın yer aldığını söyledi.

Tarım ve hayvanlığın geleceğiyle ilgili dünyanın bir bütünlük içinde hareket ettiğini belirten Çelik, "Herkes 'Acaba gelecekte gıdaya nasıl erişebiliriz? Hayvancılıkta özellikle protein ihtiyacımızı nasıl karşılarız' diye kara kara düşünmeye, çok ciddi destekler vermeye başladı." diye konuştu.

Çelik, AB ülkelerinin bütçelerinin yüzde 40'ını tarım ve hayvancılığa ayırmaya başladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye ise yaşanan bu hadiselere ve muhtemel yaşanacak olaylar karşısında daha tedbirli bir şekilde gelecekte sıkıntıları yaşamamak için gerekli önlemleri alma yolunda bir ülke. 2050 yılında dünya nüfusunun 9,5 milyar olacağı ve yaklaşık bugün tarımsal üretimimizin yüzde 60 daha fazla üretilmesi halinde insanların açlıkla, yoksullukla karşılaşmayacakları bir tabloyla karşı karşıyayız. 2050'ye 30 yıllık bir süre var. Bu süre içinde bu kadar nüfus artacak ve tarımsal hasılayı da biz yüzde 60 artırmamız gerekiyor ki gıdaya erişimde bir sorun yaşamayalım. İşte tüm bu sorunlar karşısında Türkiye dikkatli bir şekilde planını, programını yaparak tarım alanında yürüyüşünü sürdürüyor."

Bir süre önce açıkladıkları "Milli Tarım Projesi" ile yeni bir sürece girildiğini hatırlatan Çelik, bugün açılışını yaptıkları Etkin İlaç Sanayi'nin de aynı zamanda milli tarımın yanında milli ilaç sanayi olduğunu belirtti.

- "Toprağınız sağlıklı değilse insan sağlığı da tehlikededir"

Çelik, hem kanatlı hem de büyükbaş hayvanlar için ilaç üretecek fabrikayı desteklediklerini, bu alanda atılacak tüm adımlara destek vereceklerini ifade ederek, "Burada üretilmese bu ilaçları ithal etmek durumundayız. İthal ettiğiniz zaman ülkeye bunun maliyetini biliyoruz." dedi.

Üretilecek ilaçların tarımda kullanılması konusunda üniversitelerle ve çiftçilerin iş birliğine gitmesi gerektiğine işaret eden Çelik, hayvan ve toprak sağlığıyla insan sağlığının paralel olduğunu dile getirdi. Hayvan sağlığının, aynı zamanda insanın sofrasına gelen ürünlerin sağlıklı olması anlamı taşıdığını dile getiren Çelik, şunları dile getirdi:

''Bu anlamda Türkiye önemli adımlar attı. Mesela şap aşısı konusunda dışarı bağımlıydık şimdi şap aşısı bizler tarafından yüzde 100 üretiliyor hatta komşu ülkelere de bu konuda destek veriyoruz, ihracat gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde diğer ürünlerle birlikte diğer ihtiyaçlarımızı da karşılamamız gerekiyor. Bu konuda ülkemizin Trakya bölgesi ari bir bölge hayvan sağlığıyla ilgili. Şimdi Samsun'dan Adana'ya bir hat çektik, Türkiye'nin bu batı bölgesi, ari bölgesi olması konusunda bir seferberlik içindeyiz. Aynı şekilde doğu tarafında da çalışmalarımız devam ediyor ama öncelikli olarak bu tarafı ari bölge haline getirdikten sonra hızlı bir şekilde doğu tarafını da bu şekilde çözmüş olacak ve tüm ülkenin ari bölge olması noktasında ciddi bir gayret içinde bulunduğumuzu belirtmek istiyorum.''

- "400 bin buzağı kaybediyoruz"

Çelik, hayvan ölümlerine dikkati çekerek, ''Türkiye'de yılda yaklaşık 400 bin buzağı kaybediyoruz. 500 bin de hayvan ithal ediyoruz. Bu buzağı ölümleri olmasa hayvan ithalatına gerek olmayacak'' değerlendirmesinde bulundu.

İlaçların yerli yerinde ve zamanında kullanılmasının, buzağıların ölümünü önleyeceğini belirten Çelik, "Türkiye'de her işletmenin bir veterineri var. Bir anlamda aile hekimliği gibi yani insanın yaşaması, tabiatın, hayvanlar aleminin yaşamasına bağlı. Onun bir bütünlük içinde bütün canlıları değerlendirmemiz gerekiyor.'' dedi.

Bakan Çelik, konuşmasının ardından açılışını gerçekleştirdiği ilaç fabrikasını gezdi.

Programı çerçevesinde Gönen'den Balıkesir geçen Çelik, Balıkesir Sanayi Odası ile Valiliği ziyaret etti.

Sıradaki Haber