17 °c

"Güney Sudan'daki barış planında değişiklik yok"

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Güney Sudan'daki iç çatışmanın son bulması için hazırlanan barış antlaşmasında herhangi bir değişiklik planlamadığını bildirdi. Addis Ababa'da düzenlenen, Somali ve Güney Sudan’daki gelişmelerin ele alındığı 29. "Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi" (IGAD) Zirvesi'ne, çok sayıda ülkenin liderleri ile bakanları...

Politika Haberi
Güney Sudan'daki barış planında değişiklik yok
"Güney Sudan'daki barış planında değişiklik yok"

ADDİS ABABA (AA) - Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, Güney Sudan'daki iç çatışmanın son bulması için hazırlanan barış antlaşmasında herhangi bir değişiklik planlamadığını bildirdi.

Addis Ababa'da düzenlenen, Somali ve Güney Sudan’daki gelişmelerin ele alındığı 29. "Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi" (IGAD) Zirvesi'ne, çok sayıda ülkenin liderleri ile bakanları katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen zirve öncesi konuşan Desalegn, IGAD’ın, Güney Sudan'da iç çatışmanın son bulması için hazırlanan barış antlaşmasında herhangi bir değişiklik planlanmadığını belirterek, Güney Sudanlı muhalif örgüt Sudan Halk Kurtuluş Hareketine (SPLM) barış anlaşmasına uyma çağrısı yaptı.

Somali’de süren iç çatışmaya ve seçim sürecine de değinen Desalegn, ülkeye istikrar ve barışın hakim olabilmesi için BM, Afrika Birliği ve IGAD gibi uluslararası kuruluşlar arasında iş birliği yapılması gerektiğini söyledi. Desalegn, ülkedeki demokratik dönüşümün tamamlanmasını istediklerini, 28 Aralık'ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin adil ve şeffaf bir şekilde geçmesini umduğunu dile getirdi.

Sudan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan'da göreve başlamıştı.

Ülkedeki barış süreci, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Riek Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da yeniden başlayan çatışmalarla sekteye uğramıştı.

Cibuti, Etiyopya, Somali, Eritre, Sudan, Güney Sudan, Kenya ve Uganda'nın temsil edildiği IGAD, bölgedeki barış ve istikrara katkıda bulunmayı hedefliyor.


Sıradaki Haber