17 °c

HDP Diyarbakır Milletvekili Tan:

TBMM (AA) - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, FETÖ'nün darbe girişiminin siyasi ayağına yönelik adımların atılmadığını öne sürerek, "Darbe teşebbüsünün ertesi günü 22 bin öğretmenin öğretmenlik hakkı iptal edildi. Siz 22 bin öğretmeni darbenin ertesi günü tespit ettiniz de bu darbenin bakanlar kurulunu nasıl tespit edemediniz?" dedi.Tan, Mecliste düzenlediği basın...

Politika Haberi
HDP Diyarbakır Milletvekili Tan:
HDP Diyarbakır Milletvekili Tan:

TBMM (AA) - HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, FETÖ'nün darbe girişiminin siyasi ayağına yönelik adımların atılmadığını öne sürerek, "Darbe teşebbüsünün ertesi günü 22 bin öğretmenin öğretmenlik hakkı iptal edildi. Siz 22 bin öğretmeni darbenin ertesi günü tespit ettiniz de bu darbenin bakanlar kurulunu nasıl tespit edemediniz?" dedi.

Tan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, 15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişiminin üzerinden 25 gün geçtiğini, 160'a yakın generalin tutuklandığını, 70 bin kişiye yakın kamu çalışanının işten el çektirildiğini, ancak darbenin en önemli ayağı olan siyasi ayağına ilişkin bir gelişme yaşanmadığını söyledi.

Darbe sonrasında bir bakanlar kurulunun olacağını, ancak buna ilişkin bir listenin hala ortaya çıkmadığını ifade eden Tan, "Başbakan kim olacaktı, cumhurbaşkanı kim olacaktı, darbenin lideri kimdi, bunların hiçbiri yok. Belki de Türkiye’de gerçek depremi oluşturacak esas ana nokta bu. Gizlenen, bilinmeyen veya açıklanmayan bu liste nerede? Darbenin siyasi ayağı nerede?" diye sordu.

Darbeye ilişkin ilk ihbarın 15 Temmuz günü saat 15.00'te bir binbaşı tarafından yapıldığının belli olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a ilk bilgilendirmenin 21.30-22.00 saatlerinde yapıldığını anlatan HDP'li Tan, "Nereden bakarsanız bakın 7 saatlik bir süre kayıp. Bu sürede Başbakan ve Cumhurbaşkanı niye ilk bilgileri enişteden, bir yakından, dosttan aldı? Sayın Başbakan, 'Genelkurmay Başkanına, MİT Müsteşarına sordum, tatminkar cevap alamadım' dedi. Niye tatmin olmadınız? Tatmin olmadıysanız bu iki kurumun da başındakileri neden hesaba çekmediniz?" dedi.

Darbe teşebbüsünün ardından yaş ile kurunun ayrımının iyi yapılması gerektiğini dile getiren Altan Tan, "Darbe teşebbüsünün ertesi günü 22 bin öğretmenin öğretmenlik hakkı iptal edildi. Peki bu 22 bin kişiyi hangi arada tek tek araştırdınız, soruşturdunuz? Siz 22 bin öğretmeni darbenin ertesi günü tespit ettiniz de bu darbenin bakanlar kurulunu nasıl tespit edemediniz?" diye konuştu.

HDP'li Tan, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin olumlu olduğunu belirterek, Türkiye'nin bütün komşularıyla iyi ilişkiler kurması gerektiğini söyledi.

Tan, Rusya ziyaretine MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın katılmasının da normal zamanlarda olağan olduğunu, ancak içinden geçilen süreçte anormal olduğunu belirterek, "Anormallik gördüğüm yanı kayıp 7 saat. Açıklamalarla halkın gözünde suçluyorsunuz, 'dere geçerken at değiştirilmez' diyorsunuz, sonra da aynı atla dıgıdık dıgıdık gidiyorsunuz." ifadesini kullandı.


Sıradaki Haber