17 °c

MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya istifa etti

Anayasa değişikliğine "Hayır" oyu kullanacağı ile gündeme gelen MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, genel başkan yardımcılığından istifa ettiğini partisine yazılı olarak gönderdi. Konuya ilişkin açıklama yapan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Hürriyet'in sorusu üzerine "Evet Atila Kaya'nın istifası az önce elimize ulaştı. Genel Başkan Yardımcılığından istifa etti"...

Politika Haberi
MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya istifa etti
MHP Genel Başkan Yardımcısı Atilla Kaya istifa etti

Anayasa değişikliğine "Hayır" oyu kullanacağı ile gündeme gelen MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, genel başkan yardımcılığından istifa ettiğini partisine yazılı olarak gönderdi. Konuya ilişkin açıklama yapan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Hürriyet'in sorusu üzerine "Evet Atila Kaya'nın istifası az önce elimize ulaştı. Genel Başkan Yardımcılığından istifa etti" dedi.

İstifanın kabul edilmemesi gibi bir durum olabilir mi, sorumuza Büyükataman, "İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır, kendi beyanıdır.  İstifa etmiştir" yanıtını verdi.

Yeni bir görevlendirme yapıldı mı sorusuna ise, "Hayır henüz bir görevlendirme yapılmadı" dedi.

Bahçelinin partiyi emanet ettiği isimdi

Kaya'nın istifasını değerlendiren ve uzun yıllar Bahçeli ile çalışan eski bir MHP yöneticisi Hürriyet'e, "Sayın Kaya Genel Başkan Bahçeli'nin en güvendiği isimlerden biriydi. Öyle ki 2004 yılında ilk kalp ameliyatına giderken kendisine 'parti size emanet' demişti. Bu kadar güvendiği bir ismin istifa etmesi MHP açısından çok önemlidir. Atila Kaya, çok kabiliyetli, iyi okuyan, prensiplerine sadık, biridir. Anayasa oylamasında 'hayır' diyeceği ortaya çıkmış oldu" dedi.

Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Kaya, Mart 2015'te “Cumhurbaşkanı’na Açık Mektup “Neyin ‘Türk Tipi’ ki Başkanlığın da ‘Türk Tipi’ Olsun!” başlığıyla  yazılı basın açıklaması yapmıştı.

Oylamada Bahçeli'nin 'evet' oyu verecek olmasına karşın MHP'de ciddi bir fire olacağı tahmininde bulunan eski MHP yöneticisi, "Kapalı oylama olacak. Ne MHP Grup Başkanvekilleri ne de Genel Başkan milletvekillerinin kendi iradeleri dışında oy kullanmalarına yönelik birtakım uygulamalara girişmez. MHP'nin geleneğinde bu yoktur. Genel Başkan da böyle bir yöntemi tasvip etmez. O nedenle MHP milletvekilleri kabine girdiklerinde vicdanlarıyla baş başa kalır ve kendi iradeleri doğrultusunda oy kullanır" dedi.

Olayın geçmişi

MHP Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Atila Kaya'nın partili cumhurbaşkanlığını öngören anayasa değişiklik teklifine 'hayır' diyeceğini açıklayarak partideki görevinden istifa ettiği iddiası siyasi kulislerini hareketlendirmişti.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın bu sabah hurriyet.com.tr'in sorusu üzerine "Şu ana kadar parti genel sekreterliğine gelmiş bir müracaat yok ama benim bildiğim kadarıyla kendisi bugün bir basın toplantısı yapacakmış" demişti. Kaya'nın önceki gün yapılan Başkanlık Divanı ve dün yapılan parti grup toplantısına katılmadığı belirtilirken, bugün de partideki makamına gitmediği öğrenilmişti.

Bahçeli: ‘Evet’ oyum vardır Onu da vereceğim"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise dünkü grup toplantısı sonrası basın mensuplarının MHP içindeki anayasa eleştirileriyle ilgili soruya şu yanıtı vermişti:

Normaldir. Milletvekilleri düşüncelerini sizin gibi değerli basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşıyor. Biz de sizin aracılığınızla öğreniyoruz. O bakımdan saygı duyuyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde anayasa değişikliklerinin gündeme geleceğini söylüyor. Tabii siyasi partiler grup kararı alma durumunda değildir. Yasa buna müsaade etmemektedir. Benim, Anayasa Komisyonu’nda kabul edilen, Genel Kurul’a geldiğinde de oralardaki değerlendirmelerde katkı sağlayacak bir tek ‘Evet’ oyum vardır. Onu da vereceğim. ‘Evet’ oyunu referandumda da tekrarlayacağım.

Sıradaki Haber