17 °c

Bodrum'u sarsan konkordato başvuruları

Bodrum inşaat sektörünün en fazla iş yapan grup firmalarından biri, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yaptı...

Ekonomi Haberi
Bodrumu sarsan konkordato başvuruları
Bodrum'u sarsan konkordato başvuruları

Bodrum inşaat sektörünün en fazla iş yapan grup firmalarından biri, nakit sıkışıklığı nedeniyle iflas erteleme yerine getirilen konkordato başvurusu yaptı.

Aralarında; Konacık Kapalı Pazaryeri (Herodot Kültür Merkezi), Bodrum Ticaret Odası yeni hizmet binalarının da bulunduğu çok sayıda turistik tesis ve konut projelerinin müteahhitliğini yapan Mimar Emin Palalı’ya ait 3 şirketin, ticari faaliyetlerini devam ettirebilmek için geçici süreliğine konkordato başvurusunda bulunduğu öğrenildi.

Konkordato, OHAL’in ilan edilmesinin ardından askıya alınan iflas ertelemenin yerine getirilmişti. Konkordato, “borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma” olarak tanımlanıyor.

Yerel Emlak Haber’in aktardığına böre son yıllarda hem İstanbul’da hem de Bodrum’a gelen; aralarında Aksoy Holding, Regnum, Akfen, Adres Yalıkavak, Tahincioğlu, Doğa Koleji gibi büyük gruplara ait inşaat yatırımlarının birçoğunda kaba inşaattan başlayarak önemli işler yapan Palalı’ya ait 3 firmanın, geçtiğimiz ay şirket merkezlerini de İstanbul’a taşıdığı ve konkordato başvurusunu Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesine yaptığı öğrenildi. İnşaat sektöründe sahip olduğu ekip ve ekipman büyüklüğü nedeniyle, Bodrum ve İstanbul’da büyük cirolu işler yapan firmanın, İstanbul’da üstlendiği bir işten doğan hakedişlerini alamaması nedeniyle nakit akışının bozulduğu ve ödeme güçlüğü içerisine girdiği de edinilen bilgiler arasında. Borçlarını ödeyebilmek ve nakit akışını düzenleyecek zamanı kazanmak için mahkemeye başvuran Durum Yapı A.Ş., EMN Mimarlık Ltd. Şti. ve EMN Yapı Mimarlık A.Ş’nin başvurusunu değerlendiren mahkeme, şirketlere 3 ay zaman vererek 3 kişilik “Geçici Konkordato Komiseri Heyeti” görevlendirdi. Mahkeme, geçici konkordatonun tasdikine ilişkin davanın ön inceleme ve ilk tahkikat duruşmasının 04 Eylül tarihinde yapılmasına karar verdi.

Kent Haber’in konuyla ilgili bilgisine başvurduğu firmanın avukatı Seyithan Deliduman ise şirketin borçlarını ödeyebilecek kudrete sahip olduğunu belirterek; “Biz firmanın faaliyetinin aksamaması, projelerini tamamlayabilmesi ve alacaklıların hiçbir şekilde zarar görmemesi için konkordato kurumuna başvurduk. Mahkeme de projemizi ciddi ve inandırıcı bularak bize konkordato mühleti verdi. Yani dedi ki; ‘siz faaliyetinize devam edin, size karşı SGK, Vergi Dairesi dahil hiçkimse icra takibi yapamaz’ deyip firmayı korumaya aldı. Borç, alacak durumunda bir sıkıntı yok. Biz sadece bir yıl ödemesiz vade talep ettik. Yoksa borçlarımızın tamamını ödeyebilecek kapasiteye sahibiz. Bunu zaten mahkeme de tespit etti” diye konuştu.

Sıradaki Haber