17 °c

Elektrik faturalarında gizli vurgun! "Herkes ödüyor"

Elektrik zamlarıyla katlanan faturaya bir de “kayıp-kaçak bedeli” yükleniyor. EPDK her dağıtım bölgesi için kendi özel koşullarına göre kayıp-kaçak hedefi belirliyor. Hedefin altında kalınması durumunda geliri dağıtım şirketi alıyor.

Ekonomi Haberi
Elektrik faturalarında gizli vurgun! Herkes ödüyor
Elektrik faturalarında gizli vurgun! "Herkes ödüyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla beraber elektriğe gelen yüzde 50 ile yüzde 125 arası zamlar her kesimden tepki almaya devam ediyor. Elektrik faturalarına gelen zamlara bir de faturada gizlenen “kayıp-kaçak bedeli” yükleniyor. Vatandaşlar, başkasının kaçak olarak kullandığı elektriğin bedelini de ödüyor.

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, eskiden kayıp kaçak için ne kadar ödeme yapıldığı fatura üzerinde görülebiliyordu. Ancak Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun (EPDK) yaptığı değişiklikle 2016’da kaldırıldı. “Kayıp kaçak” konusunda Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu üyesi Olgun Sakarya’nın değerlendirmeleri şöyle:

"KAYIP-KAÇAKTAN DOĞAN GELİRİ ŞİRKET ALIYOR"
"EPDK her dağıtım bölgesi için kendi özel koşullarına göre ayrı ayrı kayıp-kaçak hedefi belirliyor. Kayıp kaçak oranını bu hedefin altına indiremeyen dağıtım şirketi maliyetine kendisi katlanıyor. Hedefin altında kayıp kaçak olursa oradan doğan geliri de kazanç olarak dağıtım şirketi alıyor."

"HERKES ÖDÜYOR"
"Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor. Kayıp kaçak oranı yüksek olduğu zaman bu tarifeye yansıyor, ödenecek bedel de yüksek çıkıyor. Bir kentteki kayıp kaçağı başka bir kentteki yurttaş da ödüyor."

 "FATURALARDA GİZLENDİ"
"1 Ocak 2016’dan itibaren kayıp-kaçak bedeli faturalarda gizlendi. Vatandaşın bilgi sahibi olma hakkı elinden alındı. Yurttaş neye, kaç para ödediğini ne yazık ki öğrenemiyor."

"YÜZDE 10'A ÇIKIYOR"
"Kayıp kaçak bedeli faturada vergisiz çıplak tarife içinde yüzde 10’lara kadar çıkıyor."
 

Sıradaki Haber