17 °c

Bosch Termoteknoloji İnovasyon Merkezi açılışı

İZMİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, yatırıma özel teşviklerin etkisiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin birçok yeni ve önemli yatırıma ev sahipliği yapacağına inandığını belirterek, "Bosch gibi Türkiye’yi iyi tanıyan firmaların ise bu fırsatlardan yararlanma konusunda herkesten önde olacağını düşünüyorum." dedi. Bosch...

Ekonomi Haberi
Bosch Termoteknoloji İnovasyon Merkezi açılışı
Bosch Termoteknoloji İnovasyon Merkezi açılışı

İZMİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, yatırıma özel teşviklerin etkisiyle önümüzdeki dönemde Türkiye'nin birçok yeni ve önemli yatırıma ev sahipliği yapacağına inandığını belirterek, "Bosch gibi Türkiye’yi iyi tanıyan firmaların ise bu fırsatlardan yararlanma konusunda herkesten önde olacağını düşünüyorum." dedi.

Bosch Grubu’nun dünya genelinde en fazla kombi üretimi ve ihracatı yaptığı Manisa fabrikasında kurulan Termoteknoloji İnovasyon Merkezi açıldı.

Çelik buradaki konuşmasında, Türkiye'ye yatırım yapanı "yerli" kabul ettiklerini, 1972’den bugüne ülkeye 2,5 milyar dolar tutarında yatırım yapan Bosch’u da yerli bir firma olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Bosch’un dünya genelindeki faaliyetlerini yakından takip ettiklerini belirten Çelik, firmanın Ar-Ge’ye verdiği önemin dikkat çekici olduğunu söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

"Bosch’un Ar-Ge konusunda sahip olduğu bu kültürü Türkiye’ye taşıyor olmasını çok daha fazla önemsiyoruz. Bakanlık olarak ülkemizde bu tür firmaların sayısını artırmak en önemli önceliğimizdir. Teknoloji odaklı yeni girişimlerin yapılmasını önemsiyoruz. Türkiye’yi bilim ve teknolojide öncü bir ülke haline getireceğiz. Şu anda bir AR-GE projesi için fikirden yatırıma kadar tüm süreçlere yönelik desteklerimiz var. Ar-Ge Reform Paketi ile bu ekosistemi daha güçlü hale getirdik. Son olarak uygulamaya aldığımız proje bazlı teşvik uygulamasıyla gücümüze güç kattık. Artık yatırıma özel teşvikler vereceğiz. Bu adımların etkisiyle önümüzdeki dönemde birçok yeni ve önemli yatırıma ev sahipliği yapacağımıza inanıyorum. Bosch gibi Türkiye’yi iyi tanıyan firmaların ise bu fırsatlardan yararlanma konusunda herkesten önde olacağını düşünüyorum."

- "Bosch’un faaliyetleri Türk Alman iş birliğinin bir göstergesi"

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann da Bosch’un faaliyetlerinin Türk Alman iş birliğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Türkiye’de iş yapan 6 bin 300 Alman şirketinin ülkeye güvendiğini, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 37 milyar avro ile yeni bir rekor kırdığını dile getiren Erdmann, Alman şirketlerin 1980’den bu yana Türkiye’de 12 milyar avro yatırım yaptığını belirtti.

Ticaretin yanında turizmde de Almanya’nın Türkiye’nin en önemli partneri olduğunu ifade eden Erdmann, 2017 yılında Türkiye'nin turizm rakamlarının tekrar toparlanacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Son olarak Alman enerji şirketinin Türkiye’ye 120 milyon avro yatırım kararı aldığını anlatan Erdmann, Türkiye ekonomisinin, Avrupa ekonomisinin değer zincirinin bir parçası olmaya devam edeceğine inandığını söyledi.

Türkiye için başka bir alternatif bulunmadığını savunan Erdmann, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakerelerden vazgeçmesinin ağır bedelleri olabileceğini iddia etti. Erdmann, "Bunun tersi de gerçektir. Bosch’u Türkiye’deki üretim tesisi olmadan düşünemiyoruz. Türkiye için AB’den ayrılmak bir alternatif değildir." ifadesini kullandı.

- Endüstri 4.0 çalışmaları

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da grup olarak 5 kentte 8 üretim tesisi ve 4 Ar-Ge merkeziyle 17 bin kişiyi istihdam ettiklerini, son 2 yılda yarım milyar avro yatırım yaptıklarını söyledi.

"Türkiye’nin bir noktasında NASA’ya üretim yapıyoruz, diğer bir noktasında ise ürettiğimiz kombilerle yüz binlerce evi ısıtıyoruz" diyen Young, Endüstri 4.0’ı Türkiye’de yaygınlaştırma konusunda bakanlıklarla görüştüklerini, bugün açılışı yapılan inovasyon merkezinin de bu kapsamda ele alınması gerektiğini ifade etti.

Bosch Termoteknik Türkiye Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat ise 17 ülkenin Türkiye’den yönetildiğini, buradan 41 ülkeye ihracat yapıldığını belirterek, İnovasyon Merkezi’nde iklimlendirme çözümlerinde son teknolojileri deneyimleme imkanı yaratıldığını dile getirdi.

Polat, "Burada bayi ve servislerimize, meslek liseleri ve üniversite öğrencilerine bizdeki bilgi ve birikimi aktarmak istiyoruz. Onlarla birlikte öğrenmek istiyoruz, burayı bir inovasyon çekim merkezi haline getirmek, buradaki ufuk açıcı tartışmalarla sektöre yön vermek nihai amacımız." dedi.

Sıradaki Haber