17 °c

Cep telefonu fiyatları uçacak!

TRT zammı ve ithalatta yaşanan problemler yüzünden önümüzdeki dönemde telefon fiyatlarında ciddi bir artış yaşanacak.

Ekonomi Haberi
Cep telefonu fiyatları uçacak!
Cep telefonu fiyatları uçacak!

Ekonomi Bakanlığı Çin'den gelen cep telefonlarında kalite beyanlarının uygun yapılmadığını tespit etmişti. Bu gelişmeler ışığında harekete geçen Bakanlık, güvenirliğinden şüphe duyulan ithal ürünlerin yurda girmeden önce laboratuvarlarda test etmeye başladı. Ancak her parti mal için bu testlerin yaklaşık 1 ayı bulması piyasayı zor durumda bıraktı.  

Stoklar hızla eriyor

Cep telefonu stokların hızla erimesiyle perakende sektörünün aylık zararı ortalama 500 bin dolara kadar çıktı. Piyasada pek çok marka telefon şu an tükenmek üzere. Reklam kampanyaları ise durma aşamasında. Acımasız rekabet yüzünden kar oranları iyice dibe vuran perakendeciler en azından denetimlerin hızlandırılmasını istiyor. 

Kapanmalar yaşanabilir

Perakendeci hesabını ise şuna göre yapıyor: Türkiye'de yılda 12 milyon cep telefonu satılıyor. Bu haftada 250 bin adet demek. Bu durumda bir aylık kayıp 1 milyon adet. Zarar da doğal olarak geciken her ay için 500 bin dolar ediyor. Şu an elinde stoklu malı olan rakiplerine göre iyi durumda ancak bu bir kaç ay daha sürerse yine kapanmalar başlayacak. 

En az yüzde 10 zam gelecek

Teknoloji perakendecileri ciro büyük kısmını cep telefonundan elde ediyor. Öte yandan önceki gün TRT bandrol vergisinin de cep telefonunda yüzde 6'dan yüzde 10'a çıkarılması da fiyatların artmasına yol açacak. Edindiğimiz bilgilere göre önümüzdeki dönemlerde cep telefonu fiyatlarına en az yüzde 10 zam gelecek. 

Sıradaki Haber