17 °c

Dolar vize krizi öncesine dönüyor

Dolar kurunda dün sabah saatlerinin ardından başlayan düşüş eğilimi bugün de devam ediyor.

Ekonomi Haberi
Dolar vize krizi öncesine dönüyor
Dolar vize krizi öncesine dönüyor

Dolar bu sabah ilk işlemlerde 3.64 TL seviyesinin de altına sarkarken 3.6375 TL'ye kadar geriledi.

ABD ile yaşanan vize krizinin ardından pazar gecesi 3.80 TL'nin üzerini gören dolar, kriz öncesi seviyelere yaklaşıyor. Dün sabah ABD tarafından gelen ve vize kararının arkasında büyükelçilik ile beraber ABD yönetiminin de olduğu yönündeki haberlerle 3.70 TL'nin üzerine çıkan dolar kuru, daha sonra düşüşe geçmişti.

ABD Büyükelçisi Bass'ın 'vize krizini bir an önce geride bırakmayı umuyoruz' yönündeki sözlerinin krizin çöüzleceği yönünde bir algı yaratması ile dolar kuru 3.66 TL seviyelerine kadar geriledi.

DOLAR 3.64 TL'NİN ALTINA SARKTI

Dolar dün serbest piyasada günü 3.6675 TL'den tamamlarken, bugün düşüş yönündeki eğilimin sürdüğü görülüyor. Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin açıklanan toplantı tutanaklarında her ne kadar Aralık ayına yönelik bir faiz artırım beklentisi kuvvetli bir şekilde devam etse de bazı üyelerin faiz kararından önce enflasyonun görülmesi gerektiğine yönelik sözleri piyasada iyimser bir hava yarattı.

Öte yandan sabah saatlerinde gelen ve ABD'den bir heyetin vize krizinin çözümü için Türkiye'ye geleceği yönündeki haberler de içerideki iyimser havayı besliyor.

Dolar sabah ilk işlemlerde 3.64 TL'nin altına kadar sarktı. Saat 08.05 itibariyle de 3.6395 TL seviyesinden el değiştirdi. Aynı saatlarde Euro ise 4.3250 TL seviyesine kadar geri çekildi.

Dolar vize krizi öncesindeki cuma gününü 3.62 TL seviyesinden tamamlamıştı.

VİZE AÇIKLAMALARI VE ABD ENFLASYONU BELİRLEYİCİ

Analistler, içeride ABD ile yaşanan vize krizine yönelik açıklamalar ve gelişmelerin kurlar üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor. Bunun yanında ABD'de bugün açıklanacak üretici fiyatları ve yarın açıklanacak tüketici fiyatları endeksinin de çok önemli olduğu belirtiliyor. Özellikle yarın açıklanacak tüketici enflasyonunun yıllık bazda yüzde 2'nin altını işaret etmesi durumunda dolardaki düşüşün hız kazanabileceği belirtiliyor.

DNG Danışmanlık'tan Fatih Keresteci, Bloomberg HT yayınında yaptığı açıklamada, "Dolar dünyada değer kaybediyor, içeriye de yansıyor. İçeride 3.64 TL kritik bir seviye. ABD'de yarın açıklanacak enflasyon da çok önemli. Eğer düşük gelirse dolarda 3.60 TL'nin altı görülebilir" ifadesini kullandı.

ABD BORSALARINDA REKORA DEVAM

Öte yandan ABD borsalarındaki rekor serisi dün de devam etti. New York borsasında endeksler, perakende firmalarının hisselerindeki artışın devam etmesiyle günü rekor seviyelerden tamamladı.

Dow Jones Sanayi Endeksi 42,21 puan (yüzde 0,18) artışla 22.872,89 puana, Standard & Poor's 500 Endeksi de 4,60 puan (yüzde 0,18) yükselişle 2.555,24 puana ulaştı.

Nasdaq Teknoloji Endeksi de 16,30 puan değer kazanarak 6.603,55 puana yükseldi.

Böylece her üç endeks günü rekor seviyelerden günü tamamlamış oldu.

Sıradaki Haber