17 °c

Emeklilik yaşı kaç?

'Emeklilik yaşı kaç?' sorusu kanunda yapılan değişikliğin ardından en çok merak edilen konuların başında. İşte 'Emekli olmak için kaç yaş beklemek gerekiyor?', 'Kaç yaşında emekli olurum?', 'Emeklilik yaşı nasıl hesaplanır?' sorularının cevabı..

Ekonomi Haberi
Emeklilik yaşı kaç?
Emeklilik yaşı kaç?

Emeklilik yaşı, son dönemde Türkiye’de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Kimilerine göre bir dönem sıkça uygulanan erken emeklilik, Türkiye’de şuan emeklilik yaşının çok ilerilere gitmesine neden oldu.  Türkiye’de emeklilik yaşı kaç, emekli olmak için kaç yaşında olmak gerekiyor?, en aşağı kaç yaşında emekli olabilirim?, yeni yasaya göre kaç yaşında emekli olabilirim?, gibi sorularını sizler için bulduk.

ORTALAMA KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLUYORUZ?

Türkiye emeklilik yaşı bakımından aslında birçok Avrupa ülkesine göre hala makul denilebilecek seviyelerde. Türkiye’de çalışanlar yatırmaları gereken gün sayısını doldursa bile emekli olmak için gün doldurmak zorundalardır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre dünyada emeklilik yaşı halen 72 civarlarında olmasına rağmen, Türkiye’de bu rakam ortalama 52 civarlarındadır.

EMEKLİLİK YAŞI DAHA İLERİ GİDECEK Mİ?

Şuan Kültür Bakanlığı yapan Numan Kurtulmuş geçtiğimiz aylarda verdiği bir demeçte, OCED ülkelerinin ortalamasını yakalamak adına, emeklilik yaşını kademeli olarak yukarı çekmek istediklerini belirtmişti. Kurtulmuş, “2036 yılına gelindiğinde, Türkiye'de kadınlarda emekliliğin 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesini sağlayacak bir planlama yapıyor” ifadelerini kullanmış ve erken emeklilik bekleyenlerin hayallerini bir kez daha suya düşürmüştü.

SİGORTA GİRİŞ YILI EMEKLİLİKTE NE KADAR ETKİLİ?

Türkiye’de emeklilik kanununda yapılan değişikliklerin ardından emeklilik yaşı da sigorta başlangıç yılına göre değişiklik göstermektedir. Mevcut durumda bir kadın veya erkek, emekli olabilmek için mevcut gün sayısını doldursa bile sigorta giriş yılına göre yaşı beklemek zorundadır. Türkiye’de emeklilik hakkı kazanabilmek için gerekli yaş ve prim şartları aşağıdaki tabloda kadın ve erkek olarak iki ayrı şekilde verilmiştir.

KADINLAR İÇİN EMEKLİLİK YAŞI KAÇ?

 

 ERKEKLER İÇİN EMEKLİLİK YAŞI KAÇ? 

Sıradaki Haber