17 °c

Karabük'te safran üretimi artırılacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve birçok alanda kullanılması dolayısıyla "Dünyanın En Pahalı Baharatı Safranbolu Safranı Yayım Projesi" ile arttırılması hedefleniyor.

Ekonomi Haberi
Karabükte safran üretimi artırılacak
Karabük'te safran üretimi artırılacak

Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve birçok alanda kullanılması sebebiyle "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın üretiminin, "Dünyanın En Pahalı Baharatı Safranbolu Safranı Yayım Projesi" ile arttırılması hedefleniyor. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Gürcan Özdağ, Karabük'teki proje tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projelerle çiftçiler, gençler, kadınlar, erkekler, öğrenciler, tüketiciler, işçiler olmak üzere her kesime hitap ettiklerini söyledi.

Projelerin bakanlığın tahsis ettiği ödeneklerle yapıldığını aktaran Özdağ, "Ayaklarımızı yorganımıza göre uzatıyoruz. Biz 'yorganı uzatalım' diye özel kuruluşlardan, özellikle tarımla teşkil eden kuruluşlardan bize sponsor olmalarını rica ettik. Şu ana kadar 4 önemli kuruluşla sponsorluk anlaşması yaptık. Bunlarla çok öneli projeler yürütüyoruz." diye konuştu.

Son 5 yılda 4 araştırma enstitüsü ve 64 ildeki müdürlükleriyle 80 proje yürüttüklerini kaydeden Özdağ, şöyle konuştu:

"Ortalama yıl başına 16 proje takip etmiş oluyor. Bunun az olduğunu, artırılması gerektiğine inanıyoruz. Şartlarımızı, imkanlarımızı zorlayarak, çalışma sürelerini artırarak 2017'deki proje sayımızı 38'e çıkardık. Diğer birimlerimizle toplam 100'e yakın projeyi yürütüyoruz. Dünyada ve ülkemizde üretilen, üretim miktarı sınırlı ancak kullanım alanı gıdadan sanayiye kadar oldukça geniş olan baharat bitkisi safran konusunda bir proje hazırladık."

Safran konusunda hazırlanan projenin gelecek yıllarda diğer çiftçilere örnek olacağını ve üretimlerinin artacağına dikkati çeken Özdağ, "Bu projenin daha fazla üreticinin safran yetiştiriciliği yapmasını sağlamış olacağını umuyoruz, bekliyoruz. Proje faaliyetleriyle safran üreticilerimizin mesleki bilgi ve deneyimlerini de bu vesileyle biraz daha arttırmış olmayı hedefliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Konuşmanın ardından slayt eşliğinde projenin tanıtımı yapıldı.

Gram fiyatı 25-50 lira arasında değişen safran bitkisinin üretim ve verimliliğinin arttırılması amaçlanan proje kapsamında üreticilere yönelik eğitim seminerleri, anket çalışmaları, örnek safran bahçesi uygulaması, tarla günü etkinliği ve teknik gezi faaliyetleri düzenlenecek.

Sıradaki Haber