17 °c

Ev sahipleri dikkat! 31 Mart son!

2016 yılında mülkünü kiraya veren vatandaşlar kira gelir beyannamesi vermeye başladı. Beynnamede son gün 31 Mart...

Ekonomi Haberi
Ev sahipleri dikkat! 31 Mart son!
Ev sahipleri dikkat! 31 Mart son!

2016 yılında evini veya işyerini kiraya verip gelir elde eden mülk sahibi vatandaşların vermesi gereken kira gelir beyannamesinde son gün 31 Mart.

Kira gelirğ beyannamesini internetten de vermek mümkün. Ancak kira gelir vergisinde çok önemli istisnalar var. konutla ilgili birçok gideri bu gelirden düşebiliyorsunuz.

3.800 liraya kadar geliri olanlar muaf

Yine 3.800 liraya kadar olan gelirlerinizin de vergisini vermiyorsunuz. Elde ettiğiniz gelir bu rakama ulaşmıyorsa vergi alınmıyor. Bu rakamdan fazla ise 3.800 lira düşüldükten sonra ortaya çıkan rakam üzerinden verginizi veriyorsunuz.

Beyannamede iki yöntem var

Kira gelir vergisi beyannamesinde iki yöntem bulunuyor. Bunlardan birisi götürü gider indirimi ve diğeri de gerçek gider indirimi. Eğer götürü gider indirimini seçerseniz, gelirinizden 3.800 lira indirildikten sonra kalan tutardan yüzde 25'lik daha indirim uygulanıyor.

Vergi ödememe yolu

Eğer gerçek gider indirimi seçilirse, bu kez yine 3.800 liralık istisna tutarı düştükten sonra kalan kısımdan yaptığınız giderleri indirebiliyorsunuz. Bazı durumlarda bu indirimler sayesinde hiç vergi de ödemeyebilirsiniz.

Faizleri vergiden düşünce...

Yine evini kiraya verip kendisi başka bir evde kirada oturanlar da gerçek gider indirimi yöntemini seçerek hiç vergi ödemeyebilir. Yine evini krediyle alanlar bu yöntemi seçerlerse, ödedikleri faizleri vergiden düşebiliyor.

Düşebilecek ev giderlerinden bazıları

Aydınlatma, ısıtma, su ve asansör, idare, sigorta giderleri,

Aldığınız konut kredisi borçlarının faizleri,

Emlak vergisi, resim, harç ve şerefiyeler,

Evin satın alma tarihinden itibaren 5 yıl süreyle bedelinin yüzde 5'i,

Ödenen kiralar, amortismanlar,

Onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.

 

Sıradaki Haber