17 °c

Yeni dönem başlıyor! İşçi en az 900 TL ödeyecek

İşçi ile işveren arasında tazminat ya da işe iade gibi talepleri mahkemeye gitmeden ‘arabuluculuk bürosu’nda çözmek için 30 bin liraya kadar alacak için 1.800 lira ödenecek.

Ekonomi Haberi
Yeni dönem başlıyor! İşçi en az 900 TL ödeyecek
Yeni dönem başlıyor! İşçi en az 900 TL ödeyecek

15 milyon işçi ve 1.7 milyon işvereni ilgilendiren işçi işveren arasındaki alacak, tazminat ve işe iade davalarında yeni bir dönem başlıyor. 1950’den beri işçi ve işveren arasındaki anlaşmazlıklarda uygulanan İş Mahkemeleri Kanunu tarihe karıştı. Yeni yıldan itibaren yürürlüğe girecek yeni kanun uyarınca, işçi veya işveren arabulucuya gitmeden dava açamayacak. Dava, arabulucuda anlaşma sağlanamazsa açılabilecek.

TBMM’de geçen hafta kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak. Kanuna göre, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade davalarında, arabulucuya başvurulması “dava şartı” olacak. İş mahkemesi hâkimleri, arabulucuya başvurmadan açılan davaları “usulden” reddedecek.

Kanunun arabuluculuğu zorunlu kılan hükümleri, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 3 ay sonra yürürlüğe girecek. Kanunun bu ay içinde yayımlanması halinde, şubat ayından itibaren iş hayatında yeni bir dönem başlayacak.

Sıradaki Haber