17 °c

"2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Eğitim İstatistikleri Üzerindeki Etkisi" Çalıştayı

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, eğitim ve nitelikli araştırmaya yapılan yatırımın, yüksek ekonomik kalkınmaya ulaşılması, fakirlik ve eşitsizliğin azaltılmasında çok önemli olduğunu belirtti.SESRIC ile İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu...

Güncel Haberi
2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Eğitim İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Çalıştayı
"2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Eğitim İstatistikleri Üzerindeki Etkisi" Çalıştayı

ANKARA (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, eğitim ve nitelikli araştırmaya yapılan yatırımın, yüksek ekonomik kalkınmaya ulaşılması, fakirlik ve eşitsizliğin azaltılmasında çok önemli olduğunu belirtti.

SESRIC ile İslami Eğitim, Bilim ve Kültür Organizasyonu (ISESCO) iş birliğinde düzenlenen "2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin Eğitim İstatistikleri Üzerindeki Etkisi" Çalıştayı başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan SESRIC Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, "Eğitim ve nitelikli araştırmaya yapılan yatırım, yüksek ekonomik kalkınmaya ulaşılması, fakirlik ve eşitsizliğin azaltılmasında çok önemli bir unsurdur." dedi.

İİT ülkelerinin lokomotif gücü genç nesillerin niceliği kadar niteliğinin de önemine vurgu yapan Kulaklıkaya, İİT ülkelerindeki okur-yazarlık ve okula gitme oranlarının dünya genelinin gerisinde olduğunu söyledi.

Kulaklıkaya, İİT ülkelerindeki eğitim sistemlerinin geliştirilmesinde herkesin üzerine düşen bir rol olduğunu belirterek çalıştayın, eğitim konusunda güncel durum ve deneyimin karşılıklı paylaşımını sağlayacağını, bunun da zorlukların aşılmasına yardımcı olacağını ifade etti.

ISESCO adına konuşan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) kıdemli yöneticisi Ahmet Halit Hatip de eğitimin ülkelerin sürdürülebilir gelişiminde kilit rol oynadığına dikkati çekti.

İlköğretimin dünyada yeterince yaygınlaştırılamadığını belirten Hatip, kadınların da bu konuda toplumun en ötekileştirilmiş kesimi olduğuna işaret etti.

Çalıştay, Eylül 2015'te Birleşmiş Milletlere (BM) üye ülkelerce kabul edilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi'nin 4'üncüsü nitelikli eğitim amacı çerçevesinde iş birliği faaliyetlerini güçlendirmek için SESRIC ile ISESCO arasında nisan ayında imzalanan mutabakat zaptı uyarınca düzenleniyor.

Çalıştayda, İİT üyesi ülkelerin mevcut eğitim istatistik sistemlerinin paylaşılması, 2015 öncesi Binyıl Kalkınma Hedefleri döneminde eğitim sektörüyle ilgili ülke deneyimlerinin aktarılması, İİT üye ülkelerinin nitelikli eğitim hedefine ulaşmasında etkin koordinasyon kurabilmek için bilgilendirme yapması amaçlanıyor.

İki gün sürecek çalıştayda, ücretsiz ve kaliteli ilk ve ortaöğretime erişim, teknik ve mesleki öğrenim ile üniversitelere erişim hakkının sağlanması, istihdama yönelik yetenek geliştirilmesi, eğitimde cinsiyet eşitliği ile okur-yazarlık seviyesinin artırılması konuları ele alınacak.


Sıradaki Haber