17 °c

AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk:

İSTANBUL (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Bugüne kadar Türkiye'nin Suriyeli kardeşlerimize harcadığı rakam 8 milyar dolar civarında, Avrupa 3 milyar avroyu konuşuyor" dedi.Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Bir İnsan Bir Dünya" başlıklı söyleşiye katılan Külünk, "100 yıl evvel suni...

Güncel Haberi
AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk:
AK Parti İstanbul Milletvekili Külünk:

İSTANBUL (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, "Bugüne kadar Türkiye'nin Suriyeli kardeşlerimize harcadığı rakam 8 milyar dolar civarında, Avrupa 3 milyar avroyu konuşuyor" dedi.

Üsküdar Üniversitesi Öğrenci Konseyi ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Bir İnsan Bir Dünya" başlıklı söyleşiye katılan Külünk, "100 yıl evvel suni olarak çizilmiş sınırların" öte tarafında kalanlara bugün 'sığınmacı' dendiğini, onların bu toprakların evladı olduğunu anlattı.

Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'nin, çadır ve konteyner kentlerle, kamplarla, meseleyi devlet düzeyinde, açık kapı politikasıyla içselleştirdiğini anlatan Külünk, belirterek, şöyle konuştu:

"Bugüne kadar Türkiye'nin, Suriyeli kardeşlerimize yönelik, onların hayata tutunmalarını sağlayabilmek için harcadığı rakam 8 milyar dolar civarında, 500 milyonluk Avrupa 3 milyar avroyu konuşuyor. 78 milyonluk Türkiye 8 milyar doları harcadı ve onları hayata entegre etti. Artık Suriyelilerin çok önemli bir kısmına 'geriye dönün' dense dahi dönmeyecek. Niye? Burada iş adamı oldular, burada çalışan oldular, burada evlendiler, çoluk çocuk sahibi oldular ve hayatın parçası haline geldiler. Tabii ki problemler olacak. 2,5 milyon insanın bulunduğu yerde sıkıntılar olmaz mı? Ama yerel yönetimler, devletin bu konuda, özellikle bu ülkenin Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi'nin dirayetli duruşu ve yürütme makamının Suriyeli kardeşlerimizin hayata entegrasyonunda hangi düzenlemelerin yapılması gerektiği noktasındaki attığı adımlarla bugün Türkiye, dünyaya örnek olan bir ülke fotoğrafı ortaya koymuştur. Onun için Batı'nın çaresizliği, aslında Batı'nın çapsızlığıdır."

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da Suriyeli sığınmacılara Türkiye toplumu olarak çok güzel duyarlılık gösterildiğini belirterek, "2 milyondan fazla kişinin büyük bir sorun olmadan Anadolu'da yaşaması, tabii ki bütün dünyayı şaşırtıyor. Batı'da 5-10 bin kişi almak bile paniğe sebep oluyor. Bunu bizim kadim kültürümüz  ve kendi inanç sistemimiz, dinimizin evrensel anlayışı ile yapıyor. Bu anlayış, bizi Suriyeli kardeşlerimize sahip çıkmaya itiyor" diye konuştu.

Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muaz Yanılmaz ise mülteci krizinin kamuoyunda savaşlar neticesinde ortaya çıkan defakto bir durum olarak algılandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Fakat mülteci problemi krizinin temelinde yatan esas faktör, süregelen yeni bir sömürgeci politikadır. Mülteci meselesini, özellikle kapitalist şirketlerin devletleşmesinden tutun, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin stratejilerine bağlı ve dolayısıyla sebep ve neticelerini yavaş yavaş görebildiğimiz sürecin doğurduğu bir kriz olarak algılamamız gerekiyor. Dolayısıyla bu krizin başlı başına ortadan kalkabilmesi için mülteci doğuran coğrafyalardaki bu fiili durumun ortadan kalkması gerekiyor." 

Sıradaki Haber