17 °c

AK Parti, Sabancı'nın rantına 'dur' dedi!

Şevket ve Ali Sabancı'nın sahibi olduğu Esas Holding’in İstanbul Kartal’da yapmaya çalıştığı 300 milyon liralık vurguna AK Parti engel oldu. ‘Sabancı’ların usulsüz bir şekilde aldığı imar izni yeniden meclise gelecek.

Güncel Haberi
AK Parti, Sabancının rantına dur dedi!
AK Parti, Sabancı'nın rantına 'dur' dedi!

TÜRKİYE’NİN en zengin ailelerinin başında gelen ‘Sabancı’ların hevesleri bu kez kursağında kaldı. Halihazırda Pegasus’a ait 7 uçağı satan ve işlerin iyi gitmediğini gösteren Ali Sabancı, ikinci vurgunu da Kartal’da elde etmeye çalıştığı ranttan yedi.

300 MİLYON TL’LİK RANT

İstanbul Kartal'da CHP'li belediyenin yaptığı usulsüz imar planı değişikliği ile yeşil alan statüsündeki bölge Şevket ve Ali Sabancı'nın sahibi olduğu Esas Holding'e devredilmişti. Esas Holding bu usulsüzlükle cebine 300 milyon TL’yi koyma amacındaydı.

SKANDAL BİR OYLAMA

‘Sabancı’ların bu büyük rantının önüne geçmek için mecliste iki kez oylama yapılmış ve AK Partili ve bazı CHP’li üyelerin oylarıyla ikisinden de red oyu çıkmıştı. Ancak Esas Holding’in baskısıyla üçüncü kez masaya gelen usulsüz değişiklikte oylamada beraberlik olunca bu kez yine bir skandala imza atılmış ve CHP’li Belediye Başkanı Altınok Öz’ün oyu, iki oy sayılıp değişikliğe izin çıkmıştı. Devam eden süreçte de CHP’de hayır oyu veren üyeler disipline sevk edilmişti.

MECLİSE TEKRAR GELECEK

Ancak İBB’de reddedilen Esas Holding’e ait plan tadilatı dosyası, yeniden meclise geliyor. İmar Komisyonunda görüşülen dosyanın bugünkü meclis oturumuna gelmesinin beklendiği ve yetişmemesi durumunda Tummuz ayında meclis gündemine alınacağı öğrenildi.

AK Parti kulislerinden alınan bilgiye göre,  AK Parti önceki tavrında ısrar edecek ve red oyu kullanacak. Ancak geçen yı ki oyalamya katılmayan meclis üyesi Müjdat Keçeli’nin bu oylamaya da katılıp katılmayacağı merak konusu olurken, başka da fire verip vermeyeceği de merak ediliyor.

KAMUYA AİT ALANLARI DA KATTILAR

Şevket ve Ali Sabancı'nın sahibi olduğu Esas Holding, Kartal Soğanlık mevkisindeki 26 dönümlük park alanı ile toplamda 4 farklı parseldeki arsalarını tek parselde toplamak için geçtiğimiz nisan ayında imar planı değişikliği başvurusu yapmıştı. Fakat başvuruda parkın plan dışına çıkarıldığı ve kamuya ait yolun kaldırılarak toplulaştırma yapıldığı göze çarpmıştı. Planlarda ayrıca inşaat için kalan kısımda ayrılması gereken yüzde 40 DOP donatı alanının da emsale dahil edilerek yeniden rant sağlandığı belirlenmişti.  

Ak Partili Kartal Belediye Meclis Üyesi Mimar Yunus Fırat Aydın, "Plan Yapı Yönetmeliği'ne açıkça aykırı şekilde kabul edilen plan tadilatıyla bir holdinge 350 dairelik ve en az 300 milyon TL'lik bir rant oluşturulmuştur" ifadelerini kullanmıştı.

Sıradaki Haber