17 °c

Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu, yarın toplanacak

Adana'nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da 10'u öğrenci, 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangını faciasıyla ilgili TBMM'de kurulan araştırma komisyonu, yarın "yol haritasını" belirlemek üzere toplanacak.

Güncel Haberi
Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu, yarın toplanacak
Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu, yarın toplanacak

TBMM Aladağ Yurt Yangını Araştırma Komisyonu Başkanı Ak Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı, "Öncelikle biz de bilirkişi raporlarını okuyacağız. Bu, bir bilgi edinme komisyonu.

Komisyonun asıl amacı; Aladağ'daki kız öğrenci yurdunda kazaya neyin sebep olduğunun, eksikliklerin neler olduğunun araştırılması. Ancak, komisyonumuz sadece Aladağ ile sınırlı değil. Aladağ üzerinden yaptığımız çalışma, Türkiye genelindeki tüm öğrencilerimizin eğitim ve barınma haklarının güvence altına alınması için gereken tedbirleri de belirlemeye yönelik olacak. Aladağ'da yangın ile ilgili yargı süreci devam ediyor.

Biz, bir mahkeme kurmuyoruz. Suçlu veya suçsuzu belirleyecek bir komisyon değiliz. Yargı ile komisyon çalışmalarını ilişkilendirmek yanlış bir şey" dedi.

Uzmanlar davet edilecek

"Aladağ'daki yurt yangını tüm Türkiye'yi, bizleri üzüntüye boğdu. Öncelikle biz de elim yangın kazasının bilirkişi raporlarını okuyacağız. Bu, bir bilgi edinme komisyonu. Komisyonun asıl amacı; Aladağ'daki kız öğrenci yurdunda kazaya neyin sebep olduğunun, eksikliklerin neler olduğunun araştırılması. Ancak, komisyonumuz sadece Aladağ ile sınırlı değil.

Aladağ üzerinden yaptığımız çalışma, Türkiye genelindeki tüm öğrencilerimizin eğitim ve barınma haklarının güvence altına alınması için gereken tedbirleri de belirlemeye yönelik olacak. Özellikle eğitim kurumlarımızda, yurtlarımızda bu tür facialar için nasıl önlemler almalıyız ve binaların sahip olmas elzem olan teknik özellikler neler olmalı... Tüm bu konular detayları ile raporumuzda yer alacak.

Aslında yangın için alınması ve uyulması gereken tedbirler çok net. 'Yapılması gereken var mıdır, bugüne kadar neler yapılmış, mevzuatlar ne getiriyor, denetim nasıl, özellikle tatbikat aşaması nasıl oluyor?' Bütün bunların değerlendirilmesi ve ardından araştırma raporu şeklinde toparlanması... Aladağ'da inceleme yapan ekiplerden, bürokratlardan tutun da eğitim ve barınma konusunda çalışma yapmış akademisyenlere kadar alanında uzmanları davet edip bilgi alacağız.

Sonuçta çıkacak olan rapordan ilgili kurum ve kuruluşların faydalanması bizim için önemli olacak. Kendileri için rehber teşkil edecek sonuç çıkarsa bu rapordan faydalanmaları bizi mutlu eder."

"Bilirkişi raporu daha detaylı incelenecek"

Türkiye'deki tüm yurtları ilgilendiren bir çalışma yapılacağını kaydeden Sarı, "Özel yurtlar her zaman olacaktır. Bizim öncelikle mevzuatlarımızı tekrar elden geçirmemiz gerekiyor. Burada tatbikat çok önemli. Açıkçası toplum olarak deprem haricinde başka bir afete çok hazırlıklı değiliz. Yönetmelikler 'düzenli olarak tatbikat yapın' diyor.

Bunu ciddi olarak yapan kurumlar var ama bu bilinci toplumun her kesimine yerleştirmek lazım. İlk günden itibaren yangınla ilgili bütün detaylar bilirkişi raporuna yansıdı. Bilirkişi raporunu daha detaylı inceleyip ele alacağız ama çocuklarımızın o panik ve yangın anında kapıya ulaşamadıkları da aşikar. Bu da neyi gösteriyor? Bir eksikliği gösteriyor. Japonya'da çok yoğun deprem tatbikatı yapılıyor. Çünkü deprem onların risk olarak gördükleri en büyük tehdit.

Bu tehdite karşı sürekli tatbikat yapıyorlar. Bizde de deprem çok büyük bir tehdit. Deprem veya yangın olsun, muhakkak düzenli olarak tatbikat yapmamız lazım. Bunları araştıracağız. İşte, burada bir eksiklik varsa bilgi edineceğiz. Bu bilgiyi de raporlayacağız" dedi.

"Siyasi parti ötesi meseleler"

"Öğrencilerin barındıkları binalar, nasıl daha emniyetli hale getirilir" sorusuna yanıt arayacaklarını kaydeden Sarı, "Maalesef alınan tedbirler ile yangın tehdidi yüzde yüz ortadan kalkmıyor. Yangının çıkma sebepleri çok çeşitli olduğu için maksimum tedbir almak, tatbikat noktasında bilinçlendirme yapmak çok önemli.

Çocuklarımızı bir kenara bırakıyorum, yetişkinler bile yangın anında panik oluyor. Toplumu bilinçlendirmek önemli. Binalarımızın fiziki şartlarını doğru olarak gerçekleştirmek önemli. Bunların hepsi siyasi parti ötesi meseleler" diye konuştu.

"Biz, mahkeme kurmuyoruz"

Aladağ'daki yangın faciasına dikkati çeken Sarı, "Bu olay, kamuoyuna mal olmuş, herkesin vicdanını rahatsız eden çok hassas bir konu. Millet olarak bu acıyı yaşadık. Bu üzücü hadiseleri siyaset üstü bir mesele olarak ele alıyoruz.

Aladağ'da yangın ile ilgili yargı süreci devam ediyor. Bu süreçte hakimler ve savcılar görevlerini en iyi şekilde yapacaklardır. Biz, bir mahkeme kurmuyoruz. Suçlu veya suçsuzu belirleyecek bir komisyon değiliz. Yargı ile komisyon çalışmalarını ilişkilendirmek yanlış bir şey. Biz komisyon olarak, ülkemizde bu konuda ki eksikliklerin tespiti ve giderilmesi konusunu her açıdan ele alıp değerlendirmek için çalışacağız" dedi.

"Çok hassas bir konu"

"Aladağ'da incelemeler yapacağız" diyen Sarı, yangında çocuklarını kaybeden ailelere ilişkin olarak, "Aileler çok hassas durumda. Çok büyük acı yaşadılar. Komisyon olarak incelemelerimizi yaparken, ailelerimizin duygularını ve acılarını dikkate alarak yaklaşacağız" ifadesini kullandı.

"Ailleler daha bilinçli ve sorgulayıcı olmalı"

Çocuğu için yurt arayan velilere de seslenen Sarı, "Binaların fiziki şartlarına muhakkak bakmaları gerekiyor. Ailelerin imkanları bazen onları zorluyor olabilir. Anne ve babalar bilinçli yaklaşırsa, sorgularlarsa yurtlarımızda bu tür tedbirleri alma noktasında daha dikkatli olacaklardır" diye konuştu.

Sıradaki Haber