17 °c

Almanya'da Türk hastalar için kemik iliği kampanyası

KÖLN (AA) - Almanya'nın Köln kentinde, uygun kemik iliği aranan Türk lösemi hastaları 8 yaşındaki bir kız çocuğu ile 53 yaşındaki bir erkek için kampanya düzenlendi.Alman Kemik İliği Bankasının (DKMS), Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu himayesinde düzenlediği doku tipleme kampanyasına çoğu Türk yaklaşık 300 kişi katıldı.DKMS yetkilisi Demet Kaygusuz, AA muhabirine yaptığı...

Güncel Haberi
Almanya'da Türk hastalar için kemik iliği kampanyası
Almanya'da Türk hastalar için kemik iliği kampanyası

KÖLN (AA) - Almanya'nın Köln kentinde, uygun kemik iliği aranan Türk lösemi hastaları 8 yaşındaki bir kız çocuğu ile 53 yaşındaki bir erkek için kampanya düzenlendi.

Alman Kemik İliği Bankasının (DKMS), Türkiye'nin Köln Başkonsolosluğu himayesinde düzenlediği doku tipleme kampanyasına çoğu Türk yaklaşık 300 kişi katıldı.

DKMS yetkilisi Demet Kaygusuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 17-55 yaş arası sağlıklı herkesin kök hücre vericisi olarak kayıt yaptırabileceğini söyledi.

Tükürük yöntemiyle alınan örneklerin bu iki hastaya uymaması durumunda veri bankalarına kayıtlı diğer hastalar için uygun olabileceğini belirten Kaygusuz, şöyle konuştu:

"8 yaşındaki Rana kan üretim sistemini etkileyen ciddi bir rahatsızlık olan MDS, yani halk arasında bilindiği şekliyle kan kanseri hastası. Teşhis konulduğundan beri Rana'nın neşeli çocukluğundan eser kalmadı çünkü günlerinin çoğu hastanede geçiyor. Hayatta kalabilmek için Rana'nın kök hücre nakline ihtiyacı var. 53 yaşındaki Mehmet de Rana ile aynı kaderi paylaşıyor. Mehmet bey hastane müdürü olarak insanlara her zaman yardım ederdi. Bu sefer kendisinin yardıma ihtiyacı var. Her iki hasta için henüz uygun donör bulunamadı. Umarız bugün verilen örneklerden uygun verici bulunur ve bu insanların yaşamı kurtulur."

Hollanda'dan kampanyaya katılan minik Rana'nın dayısı Hüseyin Göksu, "Rana bu hastalığa ikinci kez yakalandı. Birinciyi atlattı ancak ikinciyi henüz atlatamadı. Onun için burada ve Hollanda'da kampanyalar düzenliyoruz. Yardımları için DKMS'e teşekkür ediyoruz. İnşallah emeğimiz boşuna gitmez ve Rana'ya çıkmazsa bile birine uygun ilik çıkar. Mühim olan bir can kurtarmak." dedi.

Kampanyanın düzenlendiği Köln'deki liseyi ziyaret eden Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin, Avrupa'da yaşayan Türk toplumunu bu tür kampanyalara katılmaya davet etti.

Katılımcılar, ayrıca DKMS için para bağışında bulundu.

Sıradaki Haber