17 °c

Ankara'da "Fuhuş kartviziti"ne ilk tutuklama

Ankara'da fuhuş içerikli kartvizitleri dağıttıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

Güncel Haberi
Ankarada Fuhuş kartvizitine ilk tutuklama
Ankara'da "Fuhuş kartviziti"ne ilk tutuklama

Ankara'da fuhuş içerikli kartvizitleri dağıttıkları  gerekçesiyle gözaltına alınan 2 şüpheli, "fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa  aracılık etmek amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri  dağıtmak" suçundan tutuklandı. Fuhuş kartviziti dağıtanlara, Türk Ceza Kanunu'nda  yapılan değişiklik öncesi sadece idari para cezası uygulanıyordu.  Ankara Emniyet Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliği ekipleri, Kızılay  civarında fuhuş içerikli kartvizitleri dağıttıkları belirlenen iki kişiyi  gözaltına aldı. Bu kişiler, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara Adliyesine  getirildi.

 Şüpheliler, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "tutuklama" talebiyle  Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Ankara 8. Sulh Ceza Hakimi Yunus Süer, sorguladığı şüphelilerin "fuhşu  kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri  dağıtmak" suçundan tutuklanmasına karar verdi.  Savcılık, soruşturma neticesinde, şüpheliler hakkında "fuhşu  kolaylaştırmak amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri  dağıtmak" suçlamasıyla dava açabilecek.

HAPİS CEZASININ ÖNÜ AÇILDI 

Cadde ve sokaklarda son yıllarda sıklıkla rastlanan fuhuş amaçlı  kartvizitlerle ilgili çeşitli toplum kesimlerinin "etkili mücadele" talebi  üzerine TBMM'de yasal düzenleme yapılmış, 24 Kasım 2016'da, Türk Ceza Kanunu'nun  "fuhuş" başlıklı 227. maddesine "Fuhşu kolaylaştırmak veya fuhşa aracılık etmek  amacıyla hazırlanmış görüntü, yazı ve sözleri içeren ürünleri veren, dağıtan veya  yayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve iki yüz günden iki bin güne kadar  adli para cezası ile cezalandırılır" fıkrası eklenmişti.  Söz konusu kanunda değişiklik yapılmadan önce, kartvizit dağıtanlarla  mücadele eden ekipler, kartvizitleri yerlere atan kişiler hakkında cumhuriyet  savcısının talimatıyla, kartvizit üzerindeki numara sahibi ve kartı dağıtan  kişiler hakkında "fuhşa aracılık ve müstehcenlik" suçundan işlem yapabiliyordu.

 Bazı durumlarda ise kartvizit dağıtmanın suç olmadığını belirten adli  makamlar, şüpheli ya da şüpheliler hakkında idari işleme hükmediyor, bunun  neticesinde zabıta ekiplerince şüpheliler hakkında Kabahatler Kanununa göre işlem  yapılıyor ve şüphelilere idari para cezası kesiliyordu.

TEPKİ TOPLAMIŞTI 

Yaşanabilir Şehir Platformu üyeleri, cadde ve sokaklara atılan fuhuş kartvizitlerine tepkilerini, yerleri süpürerek ortaya koymuşlardı.

Sıradaki Haber