17 °c

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Makedonya'da

ÜSKÜP (AA) - Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) kapılarını kapatmakta olduğunu savunarak, "Bu doğrultuda, Türkiye-AB anlaşmasında öngörüldüğü gibi ilişkilerin işlemeyeceğini dikkate almamız gereken bir durumdayız." dedi.Kurz, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, mevkidaşı Nikola Poposki ile görüştü. Makedonya...

Güncel Haberi
Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Makedonya'da
Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, Makedonya'da

ÜSKÜP (AA) - Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) kapılarını kapatmakta olduğunu savunarak, "Bu doğrultuda, Türkiye-AB anlaşmasında öngörüldüğü gibi ilişkilerin işlemeyeceğini dikkate almamız gereken bir durumdayız." dedi.

Kurz, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki temasları kapsamında, mevkidaşı Nikola Poposki ile görüştü.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'un "20-30 milyon potansiyel sığınmacı Avrupa sınırlarında bekliyor" ifadelerini ve Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşmasını değerlendiren iki bakan, Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve sığınmacılar için sınırların kapalı kalması gerektiği konusunda mutabık kaldı.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kurz, Balkan rotasının sığınmacılara kapatılmasının, sığınmacı akınını önlemek ve ülkesinin sınırlarına yapılan baskının engellenmesinde önemli bir adım olduğunu ifade etti.

Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının ülkesi için önemli olduğunu ancak Ankara ile Brüksel arasında yüksek gerginlik yaşandığını kaydeden Kurz, bunun nedeninin Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşması olduğunu öne sürdü.

Türkiye'nin son on yılda olumlu ekonomik gelişmeler kaydettiğine dikkati çeken Kurz, buna karşın Türkiye'de son yıllarda demokratik ilke ve değerlerin ihlal edildiğini, idam cezasının tartışıldığını ve farklı düşünen gazetecilerin gözaltına alındığını savunarak, Türkiye'yi eleştirdi.

Kurz, "Bu eylemlerle Türkiye, AB kapılarını kapatmakta. Bu doğrultuda, Türkiye-AB anlaşmasında öngörüldüğü gibi ilişkilerin işlemeyeceğini dikkate almamız gereken bir durumdayız." ifadelerini kullandı.

Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşması kapsamında üyelik müzakerelerinin hızlandırılması, vize serbestisi ve yılda 3 milyar dolar mali yardım konularına da değinen Kurz, Türkiye ile ilişkilerin kötü olması durumunda sığınmacı kriziyle mücadele etmenin de o denli zor olacağını vurguladı.

Kurz, "Ben ne üyelik müzakerelerinin hızlandırıldığını görüyorum, ki üyelik müzakerelerinin durdurulması konuşuluyor, ne de vize serbestisi görüyorum. Buna dayanarak, Türkiye'nin karşı tepki olarak anlaşmaya saygı duymayacağını da dikkate almamız lazım. Bununla sığınmacı akını artabilir ancak bizim sınırın kapalı kalması için uğraş vermemiz gerekiyor." diye konuştu.

Poposki ise Türkiye-AB arasındaki sığınmacı anlaşmasının bozulmaması gerektiğini belirterek, sığınmacı akının yoğun yaşandığı 2015 yılının tekrarlanmaması için azami derecede çalışacaklarını ve bunu kaderin eline bırakmayacaklarını kaydetti.

Nikola Poposki, Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın her iki taraf için olumlu olduğunu söyleyerek, "Stratejik hedefi AB'ye girmek olan bir ülke olarak anlaşmanın bozulmasına izin vermememiz gerekiyor." dedi.

- İktidar partisinin mitingine katıldı

Bu arada, Avusturyalı bakan dün iktidar partisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi'nin (VMRO-DPMNE), seçim mitingine katılarak, konuşma yaptı.

Gazetecilerin bu konu hakkındaki sorularını da yanıtlayan Kurz, mitinge Avrupa Halk Partisi'nin bir üyesi olarak katıldığını söyledi.

Sıradaki Haber