17 °c

"Bağımsızlığının 25. yılında Kazakistan" çalıştayı

ANKARA (AA) - TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, "15 Temmuz sonrasında Türkiye'ye ilk resmi ziyareti Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gerçekleştirmesi, Türk halkları arasındaki kardeşlik hukukunun geçerli olduğunu ve bugün de en güçlü şekilde hissedildiğini göstermiştir." dedi. Keçiören Belediyesince, Estergon Türk Kültür Merkezi'nde...

Güncel Haberi
Bağımsızlığının 25. yılında Kazakistan çalıştayı
"Bağımsızlığının 25. yılında Kazakistan" çalıştayı

ANKARA (AA) - TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, "15 Temmuz sonrasında Türkiye'ye ilk resmi ziyareti Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gerçekleştirmesi, Türk halkları arasındaki kardeşlik hukukunun geçerli olduğunu ve bugün de en güçlü şekilde hissedildiğini göstermiştir." dedi.

Keçiören Belediyesince, Estergon Türk Kültür Merkezi'nde, Kazakistan'ın bağımsızlığının 25'inci yılı dolayısıyla, "Bağımsızlığının 25'inci Yılında Kazakistan" çalıştayı düzenlendi.

Purtaş, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan ile Türkiye arasındaki kardeşlik bağının sonsuza dek süreceğini ifade etti.

İki ülke arasındaki kardeşliğin sadece iyi günlerde değil, kara günlerde de kendini gösterdiğini belirten Fırat Purtaş, "15 Temmuz sonrasında Türkiye'ye ilk resmi ziyareti Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in gerçekleştirmesi, Türk halkları arasındaki kardeşlik hukukunun geçerli olduğunu ve bugün de en güçlü şekilde hissedildiğini göstermiştir." diye konuştu.

Purtaş, 15 Temmuz'da Türkiye'nin bağımsızlığına, milletin iradesine yönelik gerçekleştirilen saldırının hep birlikte bertaraf edildiğini anımsatarak, "Şu anda da Türkiye zor bir dönemden geçiyor. Türk ordusu, farklı cephelerde ülkemizin, milletimizin güvenliği, devletimizin bekası için savaşıyor. Aynı zamanda ekonomik alanda da bağımsızlığımızın sembolü olan Türk lirasının değerini, saygınlığını korumak için de hep birlikte dayanışma gösteriyoruz. Ancak bu süreçte Türkiye Cumhuriyeti tek başına değil, kardeş Türk cumhuriyetleri de yanında." değerlendirmesinde bulundu.

Avrasya Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yakup Ömeroğlu, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev'in uluslararası arenada Türkiye'ye olan desteğini sık sık dile getirdiğini söyledi.

Ömeroğlu, "Bugün yaşadığımız dünya, hiçbir devletin yalnız yaşayabileceği, yalnız ayakta kalabileceği bir dünya değil. Herkesin yanına bir desteğe ihtiyacı var. Bizim de saflarımızı sıklaştırmaya, yakınlaştırmaya ihtiyacımız var. Birimizin felaketi olduğunda hiçbir hesap gözetmeden koşacak kardeş ülkelerimiz yine Türk cumhuriyetleri. Türkiye'deki bir sıkıntı için onlar koşacak, oradaki sıkıntılar için biz koşacağız." şeklinde konuştu.

Avrasya Ekonomik İlişkiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren de iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin, 2015 yılı rakamları esas alındığında yaklaşık 2 milyar dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2023 yılı hedefleri arasında bu rakamın 10 milyar dolara kadar çıkmasının bulunduğunu aktaran Eren, Türk yatırımcılarının Kazakistan'da faaliyet gösteren şirketleri ile 15 bin kişiye istihdam imkanı sunduklarına dikkati çekti.

Hikmet Eren, Kazakistan'ın Türkiye'nin zor günlerinde her zaman destek verdiğini anımsatarak, "Yaşasın bağımsız Kazakistan. Yaşasın Türkiye Kazakistan kardeşliği." dedi.

Etkinliğe, Keçiören Belediyesi Başkan Yardımcısı Nihat Yıldız, Kazakistan Maslahatgüzarı Alimkhan Yessengeldiyev ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meryem Hakim ile öğrenciler katıldı.

Sıradaki Haber