17 °c

'Bizler teknofobik insanlar değiliz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, teknoloji bağımlılığı hakkında düzenlenen kongrede konuştu. Erdoğan, burada teknolojiyle herhangi bir sıkıntılarının olmadığını belirterek, "Biz teknofobik insanlar değiliz" dedi.

Güncel Haberi
Bizler teknofobik insanlar değiliz
'Bizler teknofobik insanlar değiliz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teknoloji bağımlılığı hakkında düzenlenen kongrede yaptığı konuşmada Müslümanların 'bilginin kaynağıyla ilgili bir sıkıntısı' olmadığını ifade ederken "Biz teknofobik insanlar değiliz" dedi. Erdoğan, Müslümanların kitle imha silahları üretmemesinin de 'geri kalmışlıklarından olamayacağını' söyledi. 


İstanbul'da düzenlenen YEŞİLAY 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongre'sinde konuşan Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Değişim ve yenilik insanın temel dinamiği

Değişim ve yenilik insan hayatının temel dinamikleridir. Her teknolojik değişimin hayatımızda köklü değişikliklere neden olduğu bir gerçektir. Değişiklikler dirençleri de beraberinde getirmiştir. Dünyamız bir telefon markasının yeni modeli için saatlerce sıra bekleyenler kadar teknolojisiz bir hayat kurmak isteyenlerin de dünyasıdır. 

Dünyanın ilk rasathanesini biz kurduk

Dünyanın ilk rasathanesini kurmuş, en müsbit ilim irfan merkezlerine ev sahipliği yapmış bir ülke olarak bizim yenilikle bir sorunumuz olamaz. Zira “İlim Çin’de de olsa alınız” diyen bir peygamberin ümmeti olarak bizim ilmin ve bilginin kaynağıyla da herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bu açıdan biz modern tabirle teknofobik insanlar değiliz. Bunu bir defa tespit edelim. Biz teknolojik ve bilimsel gelişmelerin nereden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldığına, hangi gayeyle kullanıldığına, insan hayatında nereye taalluk ettiğine bakarız.

Teknoloji fıtrata uygun olmalı

Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Ölçü teknolojinin dünyanın yok edilmesi için değil, ihyası yolunda kullanılıyor olmasıdır.

Kitle imha silahları Müslümanlara ters

Şüphesiz her buluşun arkasında, ona hayat veren zihniyet ve dünya algısı vardır. Müslümanların atom bombası, nükleer füzeler gibi kitle imha silahlarına öncülük etmemelerinin temel sebebi herhalde geri kalmışlıkları olamaz. Bu tarz bir teknoloji, her şeyden önce Müslümanların zihin yapısına, hayata, insana ve tabiata bakışlarına aykırıdır.

Bizim asıl karşı olmamız gereken atom bombasının kendisi kadar, onu ortaya çıkaran, masum insanlar üzerinde kullanmayı meşru gören zihniyettir. 

Selfie çekerken kendini öldürenler var

Cep telefonu ile özçekim yaparken düşen kaza yapan sakatlanan vefat eden insanlara dair haberleri kimi zaman tebessüm ederek kimi zaman yüreğimiz parçalanarak takip ediyoruz. 

Mekke'de, Medine'de telefonla oynuyorlar

Dost meclislerindeki gönül sohbetlerinin yerini artık sosyal medya tartışmaları aldı. Mekke'de Beytullah'da, Medine'de Mescid-i Nebevi'de dahi insanlar, ibadet, kıraat ve tefekkürle meşgul olmak yerine telefonlarıyla vakit geçiriyorlar. Hayatımızı kolaylaştırması gereken teknoloji maalesef giderek bizi hayattan koparıyor.

Teknolojiyi bilinçli kullanmak gerekiyor

Çocuklarımızı beyhude yere teknolojiden uzak tutmaya çalışmak yerine onlara teknolojiyi bilinçli kullanmanın yollarını göstermeli, onun eğitimini vermeliyiz. Annenin-babanın elinden telefonu, tableti bırakmadığı, televizyon başından ayrılmadığı bir evde çocuğa 'Teknolojiden uzak dur' demek faydasız bir çaba olur. 

1 milyondan fazla genç teknoloji bağımlısı

Teknoloji bağımlılığından kaynaklanan fiziki ve psikolojik sorunlar yeni ihtisas alanlarına dönüşmüş durumdadır. Japonya'da 1 milyondan fazla genç aşırı teknoloji bağımlılığı nedeniyle sosyal çekilme denen hastalıktan muzdarip.

Sıradaki Haber