17 °c

İstanbul'daki afetin nedeni süper hücreler!

İstanbul Temmuz ortasında kışı yaşadı. Gece başlayan yağmur sabah saatlerinde şiddetlendi. Kent bir anda karanlığa gömülürken vatandaş caddelerde mahsur kaldı. Hükümetten "Bu bir afettir" açıklamaları gelirken konunun uzmanı yağışın nedenini açıkladı.

Güncel Haberi
İstanbuldaki afetin nedeni süper hücreler!
İstanbul'daki afetin nedeni süper hücreler!

İstanbul'da yaşanan şiddetli yağışın nedeni belli oldu. 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, kenti etkisi altına alan yağışa ‘süper hücre’ denen bir yapının neden olduğunu açıkladı.

Konuya ilişkin açıklamada bulunan Laboratuvar Başkanı Adil Tek, yağışlara neyin neden olduğunu şu sözlerle anlattı: “Kuzeyden gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıkları birleşince ‘süper hücre’ dediğimiz yapılar oluşuyor ve bu da bugün yaşadığımız türden şiddetli yağışlara neden oluyor." 

Son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri olan yağışlara ilişkin Tek, "Bu da son yıllarda görülen iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliklerine eklenen bir ekstrem olarak kayıtlara geçti. Bu yağış çok sık rastladığımız bir yağış biçimi değil" dedi.

Enstitünün meteoroloji laboratuvarının verdiği bilgiye göre, 18 Temmuz saat 12.00’ye kadar metrekare başına 91 kilogram yağış düştü.

Sıradaki Haber