17 °c

Çadlı bebek, şifayı Türkiye'de buldu

İSTANBUL (AA) - METİN TOKGÖZ- Çad Cumhuriyeti'nde karın ön duvarı gelişmediği için mesane ve mesane boynu dışarıda doğan 3 aylık Drya Hamid bebek, Türkiye'de gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu. Ağır doğumsal anomaliyle dünyaya gelen Drya'nın ailesi, çocuklarının sağlığına kavuşması için Çad, Fransa ve Çin'deki bazı hekimlere başvurdu. Bu girişimlerinden sonuç...

Güncel Haberi
Çadlı bebek, şifayı Türkiye'de buldu
Çadlı bebek, şifayı Türkiye'de buldu

İSTANBUL (AA) - METİN TOKGÖZ- Çad Cumhuriyeti'nde karın ön duvarı gelişmediği için mesane ve mesane boynu dışarıda doğan 3 aylık Drya Hamid bebek, Türkiye'de gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Ağır doğumsal anomaliyle dünyaya gelen Drya'nın ailesi, çocuklarının sağlığına kavuşması için Çad, Fransa ve Çin'deki bazı hekimlere başvurdu.

Bu girişimlerinden sonuç alamayan Hamid ailesine bebeğin tedavisinin yapılması için "Türkiye'ye gidin" tavsiyesinde bulunuldu.

Bunun üzerine Hamid ailesi, Çad Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Djidda Moussa Outman ile iletişime geçti.

Büyükelçi Outman'ın da desteğiyle Türkiye'ye getirilen Drya bebek, Medical Park Göztepe Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Salih Somuncu tarafından gerçekleştirilen başarılı operasyonla sağlığına kavuştu.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Somuncu, geçen hafta gerçekleştirilen ameliyatta Drya bebeğin primer mesane, mesane boynu ve dış genital yapısı bozukluğunun, tek seferde onarıldığını söyledi.

Somuncu, bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu aktararak, Drya'nın ileride bu anlamda sıkıntı yaşamayacağını ifade etti.

Tıbbi adı "Ekstrofia vesica-epispadias complex" olan hastalığa ilişkin bilgi veren Somuncu, "Hastalık dünyadaki canlı doğumlarda hem kız hem de erkeklerde 50 binde bir rastlanan nadir bir hastalıktır. Bu şekilde doğan bebeklerde, göbek altında karın ön duvarı gelişmez. Mesane ve mesane boynu dışarıdadır. Mesane ön duvarı da oluşmadığı için idrar dışarı akar. İlaveten penisin üst kısmı da gelişmediğinden mesaneden penis ucuna kadar oluk şeklinde açıklık vardır." değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Somuncu, geçen hafta gerçekleştirilen ameliyatta üç sorunun da tek seferde giderildiğini vurgulayarak, Türkiye'de çocuk cerrahisiyle ilgili her türlü doğumsal anomalilerin başarıyla tedavi edildiğini, bu konuda dünya standartlarının yakalandığını kaydetti.

- "Bize en çok Türkiyeyi önerdiler"

Drya bebeğin babası Hamid Drya da çocuğunu ilk önce ülkesindeki hekimlere götürdüğünü, daha sonra tedavi için Fransa ve Çin'e başvurduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Ama ülkemdeki hekimler bana Türkiyeyi tercih etmemi söylediler. Türkiye'den çok memnun kalacağımıza inandığımız için burayı tercih ettik. Allah'a şükür buradan çok memnun kaldık. Çocuğum burada ameliyat olarak sağlığına kavuştu. Başta ameliyatı gerçekleştiren ekip ve hastaneye çok teşekkür ederim."

Drya bebeğin Türkiye'ye getirilmesine yardımcı olan Çad Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Djidda Moussa Outman, Drya bebeğin tedavisi için birçok yere başvurulduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Biz çok yerlere başvurduk ama bize en çok Türkiye'yi önerdiler. Drya bebeğin ameliyatı başarılı geçti. Bundan çok memnunuz. Bundan sonra da kendi geleceği için çok iyi sonuçlara varacağını düşünüyorum. Kendi ülkemdeki bazı hastaları Türkiye'ye yönlendirme konusunda bu bir başlangıçtır. Bu çocuğun ameliyatı sayesinde ileride Çad'daki yaşayanlarımız için hastalıkların çözümü konusunda ilk olarak Türkiye'ye yönlendireceğimizi düşünüyorum."


Sıradaki Haber