17 °c

Çankaya Köşkü'nde yıllar sonra bir ilk!

Irak Başbakanı Haydar İbadi için kapalı alanda karşılama töreni düzenlendi.

Güncel Haberi
Çankaya Köşkünde yıllar sonra bir ilk!
Çankaya Köşkü'nde yıllar sonra bir ilk!

Ankara'da resmi temaslarda bulunan Irak Başbakanı Haydar İbadi, Habertürk'ten Çimen Çetin'in haberine göre, Çankaya Köşkü'ndeki Büyük Şeref Salonu olarak da bilinen 1 No'lu salonda karşılandı.

Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanlığı için kullanıldığı dönemde de Başbakanlığa devredildikten sonra da kapalı alanda karşılama töreni yapılmamıştı. 

Tören kıtasının düzenlediği kapalı alandaki karşılama ilk kez İbadi için uygulandı.

IRAK'IN YANINDAYIZ

Başbakan Yıldırım ile mevkidaşı İbadi görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Iraklı kardeşlerimizin sevinci bizim sevincimiz, üzüntüsü bizim üzüntümüzdür. Bu nedenledir ki Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve siyasi birliğinin mutlak savunucusudur. Irak'ın birliğine halel getirecek en ufak bir gelişme karşısında tereddütsüz Irak'ın yanında yer aldık, yer almaya devam edeceğiz." dedi. 

Türkiye'nin, Irak yönetimine gereken desteği sağlayacağına işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim amacımız, referandum kararı alan idarecilerin aklıselime ve Irak Anayasası zeminine dönmesidir. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bir daha kendini ve Irak'ı yeni sorunlara sürüklememesi için her türlü tedbiri alma konusunda Irak'ın yanındayız. Gümrük kapılarının işletilmesi ve gümrük kapılarının sevk ve idaresi Irak Anayasası'na göre Merkezi Hükümetin işidir. Bu bağlamda Habur Gümrük Kapısı'nın da Irak yönetimine geçmesi konusunda gereken desteği sağlayacağız.

O TOPLANTI TÜRKİYE'DE YAPILACAK

Başbakan Yıldırım, Irak ile ticaret hacmi başta olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılması için çalışmayı arzuladıklarını belirterek, "Bundan böyle Irak ile başta ticaret hacmi olmak üzere karşılıklı yatırımların artırılması, her iki ülkenin imarı ve refahın sağlanması için daha yakın çalışma içinde olmayı arzu ediyoruz. Bu amaca yönelik Müşterek Bakanlıklar Toplantısı'nın en kısa zamanda Türkiye'de gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık." diye konuştu.

Yıldırım, Kerkük ile ilgili de "Kerkük'ün geri alınması ve vilayetin yüzyıllardır hüküm süren çok etnikli yapısına uygun yönetim ve güvenlik mimarisinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Sıradaki Haber