17 °c

DİSK Genel Başkanı Beko:

ESKİŞEHİR (AA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro istiyoruz." dedi.Tepebaşı Belediyesindeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Eskişehir'e gelen Beko, DİSK Eskişehir Şube Temsilciliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin "taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro", "kıdem tazminatıma dokunma" ve "zorunlu bireysel emekliliğe...

Güncel Haberi
DİSK Genel Başkanı Beko:
DİSK Genel Başkanı Beko:

ESKİŞEHİR (AA) - DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro istiyoruz." dedi.

Tepebaşı Belediyesindeki toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için Eskişehir'e gelen Beko, DİSK Eskişehir Şube Temsilciliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, işçilerin "taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro", "kıdem tazminatıma dokunma" ve "zorunlu bireysel emekliliğe hayır" şeklinde 3 acil talebi bulunduğunu belirtti.

Asgari ücretle ilgili yaptıkları çalışmayı, Türk-İş, Hak-İş ve Türkiye İşverenler Sendikası ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na vereceklerini anlatan Beko, şöyle konuştu:

"5,5 milyon işçi asgari ücretle çalışıyor. Asgari ücret uygulandığında 8,5 milyon işçiyi ilgilendiriyor. Sendikacılar, asgari ücret zammını toplu iş sözleşmesinde uygular. Bundan dolayı da 5,5 milyon işçiyi ilgilendiren bu durum değil. Aynı zamanda 8,5 milyon işçiyi ilgilendiriyor, mesele budur. Taşeron işçilere kayıtsız şartsız kadro istiyoruz. İşçilerin yüzyıllık bir kazanımı var. Bu da kıdem tazminatıdır. Biz işçilere sorduğumuzda kesinlikle işçi kardeşlerimiz 'Yüzyıllık bizim kazanımımız olan kıdem tazminatına dokunulmasın.' diyorlar. Zorunlu bireysel emeklilik fonuna karşı olduğumuzu ifade ediyoruz. Bireysel emeklilik fonunda birikecek paraların önümüzdeki günlerde Kanal İstanbul'a kaynak olarak aktarılacağını ve dolayısıyla 19'a yakın müteahhit ile görüşüldüğünü bilmekteyiz."

- "Kiralık işçi konusu utanç verici"

Beko, Özel İstihdam Büroları Yönetmeliği'nin yayımlamasıyla çalışma hayatında başlayan işçi kiralama döneminin anayasaya aykırı olduğunu savundu.

Kiralık işçinin bir iş yerinde en fazla 8 ay çalıştığını anlatan Beko, kiralık işçinin kıdem tazminatı alamayacağını, iş güvencesi olmadığını dile getirdi.

İşçi kiralama yönteminin iptal ettirebilmek için CHP ile Anayasa Mahkemesinde dava açtıklarını aktaran Beko, "Böyle bir insanı köle gibi satmak insanlık suçudur. Kiralık işçi konusu bana göre utanç verici bir mesele. Bunun bir an önce kaldırılmasından yanayız." dedi.

- "ILO kriterlerini uygularsak iş kazaları önlenir"

Beko, Siirt'in Şirvan ilçesindeki özel maden ocağında meydana gelen heyelanda 16 kişinin toprak altında kaldığını anımsattı.

Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağında da 301 madencinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Beko, şunları kaydetti:

"Bunlardan ders çıkarabilirsek önümüzdeki dönemde Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) kriterlerini iş yerlerinde uygularsak bugüne kadar olan iş cinayetlerini de önlemiş oluruz. ILO kriterlerini uygularsak iş kazalarını da önlemiş oluruz. Dün Adana'da 11 kızımız canından oldu, bunlar bizim çocuklarımız. Bundan sonra bu ölümlerin olmaması için mutlaka ama mutlaka işçi sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili ILO'nun kriterlerinin uygulanması gerektiğine inanan bir konfederasyonuz."

Beko, daha sonra Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ile toplu iş sözleşmesini görüşmek üzere Tepebaşı Belediyesine geçti.

Sıradaki Haber