17 °c

Doğu Anadolu'da kar yağışı

ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu Bölgesi'nde dün gece başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor.Kar yağışının etkili olduğu Erzurum'da seyirlik manzaralar ortaya çıktı. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, karla kaplanan ağaçların önünde ve yaptıkları kardan adamla fotoğraf çekti.Trafikte seyreden araçlar yağış ve buzlanma nedeniyle güçlükle ilerledi. Yayalar kayganlaşan zeminde...

Güncel Haberi
Doğu Anadolu'da kar yağışı
Doğu Anadolu'da kar yağışı

ERZURUM (AA) - Doğu Anadolu Bölgesi'nde dün gece başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor.

Kar yağışının etkili olduğu Erzurum'da seyirlik manzaralar ortaya çıktı. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, karla kaplanan ağaçların önünde ve yaptıkları kardan adamla fotoğraf çekti.

Trafikte seyreden araçlar yağış ve buzlanma nedeniyle güçlükle ilerledi. Yayalar kayganlaşan zeminde yürümekte zorluk çekti.

Kar kalınlığının 8 santimetre olarak ölçüldüğü kentte, çocuklar kar yağışını fırsat bilerek ayaklarına taktıkları plastiklerle kar üzerinde kaymanın keyfini yaşadı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesinin kar timleri, il genelinde karla kaplı yolları ulaşıma açtı.

Büyükşehir’in Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı Yol Yapım Şube Müdürlüğünde görevli 150 personel, ana ve ara arterler, cadde ve sokaklarla, araç ve yaya trafiğinin yoğun olduğu bölgeleri kardan temizledi. Çalışmada, 14 kamyon, 7 tuzlama ve bıçaklı araç, 6 greyder, 5 kepçe, 4 mini loder, 3 eder, 1 kar savurma, 1 unimog olmak üzere toplam 41 araç kullanıldı.

Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı ekipler de 250 personelle köy statüsünden mahalleye dönüştürülen yerleşim yerlerindeki kapalı yolları ulaşıma açtı. Kırsalda gerçekleştirilen karla mücadele çalışmasında da 42 greyder, 20 kepçe, 9 dozer, 5 kar savurma aracı, 8 kar bıçaklı kamyon, 3 kar üstü araç olmak üzere toplam 87 araç kullanıldı.

Yetkililer, zincirsiz ve kış lastikleri olmadan trafiğe çıkmamaları konusunda araç sürücülerini uyardı.

- Erzincan

Erzincan’da önceki gün etkisini artıran sağanak, yüksek kesimlerde yerini kara bıraktı. Sabah saatlerinde devam eden kar yağışı, ulaşımda aksamalara yol açtı.

Erzincan-Sivas Karayolu Sakaltutan mevkisi ile Erzincan-Gümüşhane karayolu Ahmediye mevkisinde etkisini artırarak devam eden kar yağışı nedeniyle bazı sürücüler, araçlarına zincir takarak ilerleyebildi.

Emniyet ekipleri ise denetimlerini artırırken, sürücülere yol durumu hakkında bilgiler verdi. Ekipler çekici tarzı büyük araçların kış lastiği ve zincir takmadan geçişlerine müsaade etmedi. Bazı sürücüler ise yoğun sis ve kar yağışı nedeniyle araçlarının kaymasıyla maddi hasarlı trafik kazalarına neden oldu.

- Ağrı

Ağrı'da kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 228 köy yolu tekrar açıldı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Erhan Tenekeci, Karla Mücadele Eylem Planı kapsamında her türlü olumsuz hava durumuna karşı 67 iş makinesiyle 8 ekip kurduklarını belirtti.

Son kar yağışı dolayısıyla sabah saatlerinde 562 köyden 228'inin ulaşıma kapandığını hatırlatan Tenekeci, "Kurum olarak tedbir ve hazırlığımızı almıştık. Türkiye'nin en genç ve dinamik araç parkına sahip kurumumuzun ekipleri çalışmalarına geceden itibaren aralıksız şekilde devam ediyor. Şu an her hangi bir kapalı yolumuz yok. Vatandaşlarımız rahat olsun. Önceliğimiz onların sağlığı ve güvenliğidir." dedi.

- Kars'ta zorunlu kış lastiği denetimi

Kars İl Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların güvenli seyahat edebilmeleri amacıyla zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması kapsamında, şehirlerarası yollar ile il ve ilçe merkezlerinde denetim başlattı.

Her yıl 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanma zorunluluğu getiren yönetmelik ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda, şehirler arası yollarda ve kış lastiği kullanımının zorunlu kılındığı il ve ilçe merkezlerinde denetim gerçekleştirdi.

İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları denetimde araç sürücülerine uyarılarda bulundu. Kış lastiği olmayan araç sürücülerine ceza kesildi.

Kars Trafik Şube Müdürü Serdar Yener, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2012 yılında çıkan kararla 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında 4 ay süreyle yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlarda kış lastiği takma zorunluğu getirildiğini söyledi.

İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekiplerinin kış lastiği denetimlerine başladıkları hatırlatan Yener, "Araçlarda kış lastiği uygulamasına başladık. Tır, kamyon, tanker, çekici tarzı araçlarda aracın çeker lastikleri için kış lastiği zorunluluğu var. Römork, yarı römork araçlarda da frenlemenin bulunduğu lastiklerde kış lastiği zorunluluğu var. Denetimlerimizi yapıyor, şartlara uymayan sürücülere gerekli cezai işlemleri uyguluyoruz." diye konuştu.

Yener, araçlardaki lastiklerin "kış lastiği" özelliği olması gerektiğini belirtti.

Kış lastiği olmayan sürücülere caza uyguladıklarını belirten Yener, "2 araca 602 lira kış lastiği bulundurmadıkları için ceza kestik. Şu anda belirtmek gerekiyor; bu cezayı yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlara uyguluyoruz. Diğer şahsi araçlara ise 92 lira olarak uyguluyoruz." dedi.

Sarıkamış'ta da kış lastiği kontrolleri başladı.

Kars-Erzurum istikametinde Hançerli Düzü mevkisinde uygulama yapan ekipler, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2012'de yürürlüğe giren yönetmelik uyarınca, kış şartlarına uygun olmayan, kar lastiği takılmayan araçları kontrol etti.

Kontrolleri yapılan sürücülerin tamamının kar lastiği taktığı gözlendi.

Sürücülerden Süleyman Koç, kış lastiği uygulamasının önemli olduğunu söyledi. Vatandaşların can ve mal güvenliği için kış lastiklerini taktırması gerektiğini belirten Koç, Sarıkamış kış memleketi olduğundan yaklaşık bir ay önce aracına kış lastiği taktırdığını ifade etti.

Trafik ekipleri, kar tipi lastiklerin derinliği kumpasla ölçerek kontrol etti.

Ekipler, kar yağışı ve yollarda olabilecek buzlanma nedeniyle sürücülere uyarılarda bulundu.

Sıradaki Haber