17 °c

Doğu illerde oy verme işlemi kaçta başlayacak? İşte oy verme saatleri

16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referandum oylaması için yeni açıklama... Doğudaki 32 ilde oy verme işlemi sabah 07:00'da başlayacak...

Güncel Haberi
Doğu illerde oy verme işlemi kaçta başlayacak? İşte oy verme saatleri
Doğu illerde oy verme işlemi kaçta başlayacak? İşte oy verme saatleri

Milyonlarca vatandaş, 16 Nisan Pazar günü referandum oylamasında oy kullanacak. Bu kapsamda oy verme işlemi, doğudaki 32 ilde 07:00'da diğer kentlerde ise 08:00- 17:00 saatleri arasında yapılacak.

Halk oylaması için  cezaevlerine de 461 sandık kurulacak.   Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen Vatandaşlar da oy kullanabilecek. Kağıdı  bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus  kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı  kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecek. Üzerinde T.C. kimlik numarası olmayan bir kimlik belgesi ibraz eden  seçmenin oy kullanabilmesi için bu belgelerin yanında seçmen bilgi kağıdı veya  T.C. kimliğini ispata elverişli bir belgeyi de ibrazı şart olacak. Seçmenler, YSK'nın ''www.ysk.gov.tr'' internet sitesinden de hangi  sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Halk oylamasında, "Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu" filigranlı  sarı renkteki zarflar ve beyaz renk üstünde "Evet", kahverengi renk üstünde  "Hayır" ibareleri bulunan iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları ile  "tercih" mührü kullanılacak.

OY VERME SAATLERİ...

Seçmenler, adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ,  Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya,  Kahramanmaraş, Mardin, muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli,  Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis'te 07.00-16.00,  diğer illerde ise 08.00-17.00 arasında sandık başına gidecek. Oy kullanmanın bitiş saatine gelindiği halde sandık başında oylarını  vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla  oylarını kullanabilecek.

10 SİYASİ PARTİ SANDIK KURULUNA ÜYE VERECEK

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi. Buna göre, Ak Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız  Türkiye Partisi, büyük birlik partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan  Partisi, halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına  üye verebilecek.

SEÇİM YASAKLARI 

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) hazırladığı seçim takvimi kapsamında, 16  Nisan'da yapılacak halk oylaması için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim  yasakları 9 Nisan'da başladı.   Buna göre, propaganda serbestliği, oy verme gününden önceki gün saat  18.00'de sona erecek. Siyasi partiler, radyo ve televizyon kanalları ile yazılı, sözlü ve  görsel basında yapacakları propagandalarda, Türkçenin yanı sıra farklı dil ve  lehçeler de kullanabilecek. 

Oy verme gününden önceki 24 saate kadar siyasi partiler, radyo ve  televizyonlarda birlikte veya ayrı ayrı açık oturum, röportaj ve panel gibi  programlara katılarak görüşlerini açıklayabilecek. Siyasi partilerin açık veya kapalı yer toplantılarına ilişkin radyo ve  televizyonlarda canlı yayın yapılabilecek. Halk oylaması sürecinde özel tanıtıcı  programlar (Ulusa Sesleniş, Millete Hizmet Yolunda ve benzeri konuşmalar),  banttan veya canlı yayınlanamayacak. Siyasi partiler, propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı  basında ilan ve Reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya  görüntülü propaganda yapabilecek.

 Vatandaşların elektronik posta adreslerine, taşınabilir veya sabit  telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderilemeyecek ancak siyasi  partiler, kendi üyelerine sesli, görüntülü veya yazılı mesajları her zaman  gönderebilecek.   Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel  basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve  iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu  etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Bu  sürenin dışında yapılacak yayınların, tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk  ilkelerine uygun olması, kamuoyu araştırmaları ve anketlerin yayınlanması  sırasında araştırmanın hangi kuruluş tarafından yapıldığı, denek sayısı ve  araştırmanın kim tarafından finanse edildiğinin açıklanması zorunlu olacak.

Sıradaki Haber