17 °c

En kritik 20 dakikada neler oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında ilk yüz yüze gerçekleşen görüşmede önemli mesajlar çıktı. Erdoğan, YPG konusunda yine net tavır koydu, Trump ise "Güçlü ve sağlam bir görüşmeydi" dedi.

Güncel Haberi
En kritik 20 dakikada neler oldu?
En kritik 20 dakikada neler oldu?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Beyaz Saray’da bir araya geldiği ABD Başkanı Donald Trump’a hem Suriye’de PYD/YPG terör örgütüne verilen destek hem de FETÖ konusunda güçlü mesajlar iletti. Erdoğan, “YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir” dedi. Başkan Trump da görüşme için “güçlü ve sağlam” sözlerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki ilk yüz yüze görüşme dün Beyaz Saray’da gerçekleşti. ABD Başkanı Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Beyaz Saray’ın kapısında karşıladı. Erdoğan ile Trump, Oval Ofis’teki görüşme öncesinde el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi. Burada kısa bir açıklama yapan Trump “Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı burada ağırlamak onur. Görüşmenin başarılı geçeceğini biliyorum. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var, daha iyi bir düzeye getireceğimizi düşünüyorum. Erdoğan ile güçlü ve sağlam görüşmemiz olacak. Öğle yemeği yiyeceğiz ve salonda bir açıklama yapacağız” dedi. 20 dakika planlanan görüşme 22 dakika sürdü. İki lider, görüşmenin ardından Roosevelt Salonu’nda basın toplantısı düzenledi. Trump, tüm gözlerin çevrildiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye ve ABD onlarca yıldır müttefiklik ilişkisi içinde"
“Türkiye ve ABD onlarca yıldır müttefiklik ilişkisi içinde. Türkiye Soğuk savaş döneminde Sovyetlerin yayılmasına karşı bölgede önemli bir denge ülkesiydi. Türk askerleri, Amerikan askerleri Kore Savaşı’nda beraber savaştılar. Kore Savaşı boyunca gösterdikleri cesaret hâlâ hafızalarımızda. Türk halkı korkunç terör saldırılarına maruz kaldı, biz desteklerimizi dile getirdik, başsağlığımızı ilettik. Türkiye’ye, IŞİD, PKK ile terör örgütlerine karşı mücadelesinde destek veriyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu’da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum.

Türkiye’nin Suriye’deki dehşet verici katliamların durdurulması için verilen çabalara liderlik etmesini takdir ediyoruz. Suriye içsavaşı tüm dünyayı şoke ediyor. Bunu görmek için yapmanız gereken tek şey bugünkü gazetelerin ilk sayfalarına bakmak. Suriye’de şiddeti azaltabilecek her türlü adımı destekliyoruz. Türkiye’nin istediği silah siparişinin ulaşması için gerekeni yapacağız. Askeri ekipman ivedilikle teslim edilecek.”

Ziyaretimiz tarihi dönüm noktasında

Erdoğan ise “Sayın Başkan, değerli dostum” diye başladığı konuşmasında şu mesajları verdi:

“Öncelikle ABD Başkanı Sayın Trump’a ve ekibine şahsım ve ekibime gösterdikleri ilgiden dolayı şahsım ve milletim adına şükranlarımı ifade ediyorum. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış ve istikrar için de önemlidir. Bölgemizin içinden geçtiği bu çalkantılı dönemde özellikle de iki ülkenin göstereceği yakın işbirliği her zamankinden daha büyük önem kazanmıştır. Esasen Amerika ile BM, NATO ve G-20 gibi kilit kuruluşlar içinde zaten yakın işbirliği içindeyiz. Doğrusu ben bu ziyaretimizi bu bakımdan tarihi dönüm noktası teşkil edeceğine inanıyorum.

"İki müttefikin dayanışma ve işbirliği eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir"

DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız. Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG-PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir. Aynı şekilde terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz. Suriye, Irak, Yemen ve Libya’daki kaosu fırsata çevirmek isteyenler eninde sonunda kaybedeceklerdir. İki müttefikin dayanışma ve işbirliği eli kanlı cinayet şebekelerini bertaraf etmek için kafidir.

Bölgesel istikrar için Türkiye-ABD işbirliği çok önemlidir

Daha önce de ifade ettiğim gibi Sayın Başkan’a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETÖ terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim. Sayın Trump’ın seçim zaferi Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede yeni beklentilerin doğmasına, umutların filizlenmesine yol açmıştır. Biz yeni ABD yönetiminin bu umutları boşa çıkarmayacağına inanıyoruz. Terör örgütleriyle ilkeli ve kararlı mücadele konusunda geçmişte yaşanan hataları telafi edecek adımların devamının geleceğini ümit ediyoruz. Bölgesel istikrar için Türkiye-ABD işbirliği çok önemlidir. Sayın Trump ile istişarelerimizi yoğunlaştırma, işbirliğimizi kararlı şekilde devam ettirmenin inanıyorum ki kararlılığı içindeyiz. Bugün temelleri atılan yeni dönemin ülkelerimiz açısından hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sayın Başkana nazik daveti ve konukseverliği için teşekkür ediyorum. Kendilerini en yakın zamanda ailesiyle birlikte ülkemde ağırlamaktan memnuniyet duyacağımızı ifade etmek istiyorum.”

Trump: İlişkimiz mağlup edilemez

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki ilk yüz yüze görüşmesi Trump’ın Rusya ile ilişkileri üzerine ardı ardına patlayan krizlerin gölgesinde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı taşıyan uçağın pazartesi günü Washington’a indiği saatlerde Washington Post gazetesinin Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı ve Büyükelçisi ile geçen hafta yaptığı görüşmede Amerikan istihbaratı açısından çok gizli statüsünde olan hassas bilgileri paylaştığı iddiasını içeren haberi patladı. Geçen hafta kendi seçim kampanyasına Rusya’nın müdahil olup olmadığını araştıran FBI’ın eski başkanı James Comey’i kovan Trump’ın Rusya ile ilişkisi etrafında patlayan yeni skandal Beyaz Saray’ın Erdoğan mesaisine de yansıdı.

Zorlu dosyalar

Beyaz Saray kriz yönetimi için Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. Mcmaster’ı kameraların karşısına çıkardı. Normalde Erdoğan’ın Beyaz Saray’a varış saati olarak basına bildirilen 12.35’te McMaster hâlâ gazetecilerin sorularına yanıt veriyordu. Bu nedenle Erdoğan 5 dakika gecikmeli olarak Beyaz Saray’ın tam karşısındaki Blair House’dan aracıyla çıktı. Erdoğan Trump tarafından törenle karşılandığında saatler 12.40’ı gösteriyordu.
Başbaşa görüşme yaklaşık 22 dakika sürdü. Trump’ın görüşmeye girerken yaptığı ‘uzun görüşme olacak’ vurgusu süreden ziyade masadaki zorlu dosyalara referans olarak yorumlandı. Nitekim baş başa görüşmenin ardından iki liderin birlikte yaptığı ortak açıklamada özellikle YPG konusunda iki ülke arasındaki makasın devam ettiğinin izleri vardı.

Lavrov'la yapılan görüşme

Beyaz Saray’ın ortak açıklama sırasında hiç soru alınmayacağını ilan etmiş olmasına rağmen Trump Erdoğan’ın sözlerinin ardından bir an duraksadı ve salondaki Amerikalı gazetecilerin Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’a hassas bilgileri sızdırdığına dair ısrarlı sorularına kısa bir yanıt verdi. “Rus Dışişleri Bakanı ile çok başarılı bir görüşme yaptık. Savaşımız DEAŞ’la. General McMaster size söyledi çok başarılı bir görüşmemiz oldu. Gelecekte büyük başarılarımız olacak ve terörle mücadele olabildiğince fazla yardım almak istiyoruz. Türkiye ile gerçekleşen güzel şeylerden biri de bu. Sahip olduğumuz ilişkiyi kimse bozamaz.”
Trump son anda konuyu Türkiye’ye bağlayarak ‘ilişkimiz mağlup edilemez’ şeklinde güçlü bir mesaj verdi.

Heyetler arası yemek

Trump ve Erdoğan daha sonra bir saat sürecek heyetler arası yemeğe geçtiler. Yemek 1.5 saat sürdü. Yemekte Erdoğan’a Genelkurmay Başkanı Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Savunma Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.

Sıradaki Haber