17 °c

Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNECSWA) Merkezinde, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle konferans düzenlendi. Konferansta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un mesajı, Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag tarafından okundu.Ban, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Bugün...

Güncel Haberi
Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü
Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü

BEYRUT (AA) - Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Birleşmiş Milletler (BM) Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (UNECSWA) Merkezinde, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle konferans düzenlendi.

Konferansta, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un mesajı, Lübnan Özel Temsilcisi Sigrid Kaag tarafından okundu.

Ban, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Bugün Filistinliler, dökülen altyapı ve felçli bir ekonomiyle mücadele ediyor. Gazze'de on binler yeniden inşa sürecini bekliyor. Bunlar, öfkenin artmasına neden oldu, (Filistin ve İsrail'de) iki tarafta da radikallerin güçlenmesine, ılımlıların zayıflamasına yol açtı. Uluslararası toplumda yaşanan boşluk ve liderlerin ilgisinin dünyadaki diğer krizlere kayması bu durumu daha da kötüleştirdi. Batı Şeria'daki iç çatışmalar yeni endişe verici boyutlar ortaya çıkarıyor, demokrasi ve hukukun üstünlüğünün zeminini oyuyor. İsrail işgalinin devam etmesiyle iki devletli çözüm arayışları elimizden kaymanın tehdidi altında. Uluslararası toplum, anlamlı müzakerelerin başlaması için taraflara iki devletli çözüme bağlı kaldığını net olarak vurgulamalıdır."

Konferansta konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNECSWA Yönetici Sekreteri Halef ise Gazze'de yaklaşık iki milyon insanın "kuşatma, açlık ve tekrarlanan bombalamadan" muzdarip olduğunu belirtti.

İsrail içindeki Filistinlilerin, İsrail hükümetinin hayata geçirdiği 50 yasa ile kurumsal ve sosyal ayrımcılığa maruz kaldığını aktaran Halef, "Çocuklar taş attıkları için 12 yıla kadar hapse mahkum ediliyor. Batı Şeria ve Gazze'nin işgale uğramasından bugüne kadar 850 bin kadar Filistinli demir parmaklıkların arkasında kaldı. Adaletsizliğe boyun eğmediği ve haklarından vazgeçmediği için bir çok Filistinli öldürüldü." dedi.

İşgalci gücün, sürgün ve ellerinden aldığı toprakları yerel halka karşı silah olarak kullandığında her şeyin direniş halini aldığını söyleyen Halef, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Filistin'de hayatta kalmak bir direniş. Kuşatma altındaki ve gıda eksikliği yaşanan Gazze'de bir çocuğun gülüşü direniş. Enkaz altındaki stadyumda topa vurmak direniş. Silahlanmış yerleşimcilerin önünde zeytin hasadı yapmak direniş. Kelimeler, müzik, resim ve heykeller üreten Filistinli sanatçıların yaratıcılığı bir direniştir."

Filistin-Lübnan Diyalog Komitesi Başkanı Hassan Müneymine de Lübnan hükümetinin, Filistinli mültecilerin yaşadığı Ayn el-Helva Kampı'na güvenlik gerekçesiyle duvar örmeye başlamasına değinerek, "güvenlik sorunlarının duvar örülerek çözülemeyeceğini ancak temel sorunların aşılmasıyla güvenliğin sağlanabileceğini" dile getirdi.

İsrail'in 2005 yılından sonra Gazze'ye düzenlediği tüm saldırılarda görev yapan Cerrah Doktor Mads Gilbert de katılımcılara sunum yaptı.

Gilbert, Gazze'de 8 yaşındaki bir çocuğun doğumundan bugüne kadarki hayatında kuşatma altında yaşadığını ve her yıl ayrı bir İsrail saldırısı ile karşılaştığını söyledi.

Gazze'deki sivil ve çocuk can kayıplarına da dikkati çeken Gilbert, "2000 yılından bugüne kadar üç bin 702 Filistinli hayatını kaybederken, İsrail'de 68 can kaybı yaşandı. İsrail'in Gazze'ye 2014 yazındaki saldırıları sırasında sadece bir İsrailli çocuk hayatını kaybederken Gazze'de 556 Filistinli çocuk İsrail bombalarıyla öldü." dedi.

Bununla birlikte, başkent Beyrut'un merkezindeki Downtown bölgesinde Filistin halkının İsrail işgali altında yaşadığı sıkıntıları anlatan fotoğraf, infografik ve sanat eserleri sergisi düzenlendi. Sergide ayrıca Filistinli dansçılar, yerel kıyafetleriyle folklor gösterisi düzenledi.

BM Genel Kurulu'nun 29 Kasım 1977'de yaptığı oturumda alınan kararla Filistin sorununun çözümüne destek vermek amacıyla 1978'den beri her yıl 29 Kasım "Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kutlanıyor.

Sıradaki Haber